Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 09:16 3 390 15

Снаряди от Втората световна убиха сапьори

  • сапьори-
  • полша-
  • втора световна война-
  • бомба-
  • убити-
  • взрив

Двама от ранените са в тежко състояние

Снаряди от Втората световна убиха сапьори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама полски сапьори загинаха, а други четирима са ранени при експлозия на боеприпаси от Втората световна война, които те е трябвало да обезвредят, съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак в Туитър, цитиран от AFP.

Военните са били от парашутен батальон, базиран в Гливице. Двама от четиримата ранени са в тежко състояние и са били транспортирани с хеликоптер към близки болници.

Полските граждански и военни власти съобщиха, че експлозията е станала в горски комплекс, близо до град Кужня Рачиборска в южния регион Шльонск.

Според полицията, преди няколко дни хора, които се разхождали в района, се натъкнали на старите артилерийски снаряди. 74 години след края на войната в Полша още са откривани неексплоадирали снаряди. В гората край Кужня Рачиборска са останали много такива боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    22 2 Отговор
    Сега разбирам защо все искат американски войници, то било защото техните са пълни аматьори... Те снаряди от ВСВ не могат да обезвреждат, какво остава за модерни бомби....

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ДДРОнег

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Снарядите са били стари и тези са почнали да ги размонтирват или как там го правят и това им е била грешката. Според мен трябвало е да ги взривят от разстояние на място, но дали е било възможно ?!
    Старите боеприпаси според мен са още по-опасни, щото всичко им е остаряло и са непредсказуеми !!!

    Коментиран от #9

  • 3 Алфа Вълкът

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Глупости дрънкаш и ти, елементарната логика води, че нещо което на 70г е клиясало, корозирало! Такива боеприпаси не се обезвреждат, а взривяват.

    Коментиран от #10, #13

  • 4 СВД

    15 0 Отговор
    ,,Вoeннитe ca били oт пaрaшутeн бaтaльoн, бaзирaн в Гливицe."
    Не е ли това Глайвиц, където бе извършена провокацията и започна ВСВ? Историята се повтаря....!!!
  • 5 Бат Мишо

    14 3 Отговор
    боепипасите от втората световна не са за подценяване - мина жаба от немските НЯМА РАЗМИНИРАНЕ скача нагоре и ти маха главата преди да приближиш да разгледаш

    Коментиран от #7

  • 6 Бай хой

    21 2 Отговор
    Скача парашутист. Дърпа въженцето но парашута не се отваря. Дърпа и резервния но мъжки, продължава да пада надолу. В това време вижда един да лети отдолу нагоре. Пита го колега парашутите не се отварят какво да правя? А онзи отговаря - не знам колега аз съм сапьор.
  • 7 КАШИКА

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Мишо":

    А БЕ ГОЛЕМ КАПАЦИТЕТ СИ ИМАМЕ ТУК ДА ТЕ ЕВА У ПРЪДЛЬОТО МНОГО ГИ РАЗБИРАШ НЕЩАТА.....
  • 8 Генерал

    7 3 Отговор
    Момчета, пищете по теми, които не са ви ясни, а и информацията по всякяка вероятност не е коректна. По време на WW2 са се водили интензивни военни действия на територии, които не са привлекателни за туризъм и други цивилни действия. Под боеприпаси се разбира всичко, което захранва всякакви оръжейни системи. Към края на статията се споменават не експлоадирали снаряди. На снаряда се монтира взривател непосредствено преди изстрелването му. При завъртането в цевта от нарезите, се освобождава центробежен или инерционен предпазител и снарядът е готов да експлоадира по предварително зададения начин. По куп причини това може да не стане, като при падане в блато на пример. С годините корозията започва да разяжда механизмите и понякога след години се получава спонтанен взрив. Такива са наблюдавани на много места в Европа. При близко попадение р района на артилериската установка огромно количество пръст обикновенно зарима подготвените за изстрелване боеприпаси, избивайки разчетите. Такива места се забравят, обрастват и остават така десетки години. Лошото при този вариант е, че инициращото вещество е близо до бризантното. Инициращите смеси са много по-нестабилни Бризантното вещество също става нестабилно поради промени в химическата формула. Тогава и днес се използват: тринитротолуол (TNT, тротил), нитрометан), нитроамини (тетрил, хексоген, пикринова киселина, октоген, етилендинитроамин и др.), алкохолни нитрати (нитроглицерин, нитрогликол и др. а и под формата на см

    Коментиран от #11

  • 9 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДДРОнег":

    Може би точно това са правили! Само, че преди да взривяват, трябва да се отдалечат от мястото, а не да надничат от 2 метра, примерно казано....Или момъка с ,,дистанционното" да е прибързал, волно или неволно. Преди години в армията имаше случай, когато се опитвали да ловят риба с взрив, но взрива по невнимание станал още преди да хвърлят шашката във водоема. В ,,Синът на Сталин" има такъв епизод. А един селянин намерил стар снаряд, решил, че желязото е от някой трактор и взел да си точи с него косата, с която коси ливадата. Казват му ,,клепане" с едно чукче я изтънява, сетне с брус... И както клепал и се разхвърчал.
  • 10 Ти го знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Пък те не. Явно са по тъпи и от теб!
  • 11 Генерале

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Генерал":

    Като ги знаете тези неща защо не ги взривявате от разстояние? Тъпо и упорито е да се трепят сапьори.
  • 12 Бай хой

    3 0 Отговор
    В България са по-добри. През деветдесетте имаше тарикати които събираха неизбухнали снаряди край полигона ново село. Нагряваха ги на огън за да изтече взривното вещество и търгуваха. Само че не го правеха на водна баня а директно на огъня. И двама бивши иманяри от с. Мокрен се разлетяха. Събираха ги на части.
  • 13 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Абе не ми обяснявай ти на мен, бастун. Обяснявай на полските специалисти. Вземи и #2 да ти прави компания. Що сте толкоз прости.... Тъпите поляци се гръмнали, аз ги подигравам, той седнал да ми обяснява....
  • 14 Пол Пот

    0 0 Отговор
    Тук в БГ си имаме (ци) роми и затова сапьорите са ни живи.
  • 15 Сапьор

    0 0 Отговор
    Сапьор грешает аднаждай
    Руснак.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания