Новини

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия

Публикувана: 18 Октомври, 2019 06:00
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3530
18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Санкт - Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан.

Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е началник - щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.
След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия.

След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военно - инспекционна област.
През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9 - плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части.

Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативно - тактическата изненада за турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт - Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро - унгарците през септември 1914 г. е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Българин
1 Отговор
Радкото, както са го наричали е отявлен русофил и национален предател. На два пъти е предавал България, първият път като участник в организирания от Русия преврат срещу княз Александър Батенберг и проруските бунтове в армията и вторият през ПСВ, когато минава на руска служба.

Коментиран от #4, #9


Оценка:
-34 +48

1944
2 Отговор
у нас на кръвопийци и предатели са кръстени стотици улици и площади.

Коментиран от #14


Оценка:
-21 +28

mediator37
3 Отговор
До №1 и №2.
Симпатиите му към Русия по него време са аналогични със симпатиите сега към САЩ. Много е лесно от 100-годишна дистанция да съдим като стари моми. Старите моми съдят.
Ако днес български офицер се откаже от български паспорт и отиде на служба в армията на САЩ ще го съдите ли? Не. А защо съдите Радко Димитриев?
Ако не бяха гениалните му ходове през Балканската война, тя можеше да свърши с много тежък разгром за нас. Военни историци оценяват маневрите му на източния фланг като решаващи за победата ни над Турция през Балканската война. В крайна сметка той става жертва на болшевишката шайка.

Коментиран от #16


Оценка:
-20 +48

Ал та фанах Атаопънах
4 Отговор

До коментар #1 от "Българин":


Абе свалянето на княз Батемберг и аз не го одобрявам, ама не одобрявам и това че наши сънародници са се избивали без да им мигне окото, за това че едните симпатизирали на Русия а другите не.

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +35

Алфа Вълкът
5 Отговор
Ей, това е истински русофил, убит от създателите на съвременните русофилирасти!

Оценка:
-15 +17

1234
6 Отговор
Бил се е за България, когато предатели като сегашните го наритват, отива там където го искат. България през войните е била на зор и той е бил там на фронта. Сега сме пак на зор, ако стане сакатлък с турция, лолко от вас ще нарамят пушката? Всъщност отговора е ясен, ще нарамят куфара...... Добре че имало и такива българи щото сегашните са американски пуйки

Коментиран от #17


Оценка:
-10 +24

Жоро
7 Отговор
За предателите на родината само смърт.

Коментиран от #8


Оценка:
-9 +16

Бай хой
8 Отговор

До коментар #7 от "Жоро":


Много си самокритичен.

Оценка:
-7 +10

Бай хой
9 Отговор

До коментар #1 от "Българин":


Я прочети по внимателно статията. Или няма смисъл. Не си в състояние да асимилираш информацията.

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +5

Фейсбук
10 Отговор
Бил е образован и добър пълководец, току така , дори че и в онези времена е бил произведен в не малък,, чин,,..! Много е лесно да се хули някой, особено такива герои на нашата история от миналото...!

Оценка:
-7 +11

Тръмп
11 Отговор
Русофил убит позорно от руснаците на Руска територия,каква ирония!!!:):):)

Оценка:
-9 +11

име като гост
12 Отговор
Предател ! Национален предател ! За кучето кучешка смърт

Оценка:
-10 +9

Русороб
13 Отговор
Велик ден за българското войнство, ако бяха разстреляли още една шепа предатели, днес България щеше да е европейска.

Оценка:
-7 +7

Реалист
14 Отговор

До коментар #2 от "1944":


Както и село:)

Оценка:
-0 +3

Българин
15 Отговор

До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":


Свалянето на Батенберг е чиста проба държавен преврат извършен по нареждане на чужда държава. Във всяка държава по света това деяние се наказва със смърт. У нас по настояване на Русия само са изхвърлени от армията. При русофилските бунтове извършени година по-късно вече има смъртни присъди , част от които са изпълнени. Държавната измяна навсякъде се наказва по този начин.

Оценка:
-4 +11

Българин
16 Отговор

До коментар #3 от "mediator37":


Бъркаш много приятелю. Защото си русофил и одобряваш националното предателство в полза на Русия. Радкото не само е преминал към чужда армия, той е бил участник в преврат срещу българската държава организиран от чужда страна. Това, че тази държава подстрекател е Русия изобщо не го оневинява.

Оценка:
-5 +13

Българин
17 Отговор

До коментар #6 от "1234":


Никой не го е наритал а сам е избрал да служи на чужда държава и да се опита да пороби България и да я превърне в Задунайска губерния. И неговото предателство е само част на русофилските предателства към България.

Оценка:
-4 +12

Българин
18 Отговор

До коментар #9 от "Бай хой":


Статията не разкрива предателската същност нарусофила Радкото, понеже е писана също от някой русофил.

Оценка:
-4 +12

Истината
19 Отговор
Русия по никакъв начин не желае българската армия да влезе в Цариград. Това би означавало териториално разширение на България в Беломорска Тракия и проливите, което би означавало и край на всякакви претенции на Русия към проливите. Още повече, че с разрастването си България би предявила и сериозни претенции към останалите български земи, отнети й от Русия и подарени на Сърбия, Румъния и Гърция. Когато виждат, че това е на път да се осъществи, свеждат на своя агент Димитриев да осуети по-нататъшното настъпление.

След завземането на Лозенград на 11.10.1912 г. вместо да преследва разгроменият и обхванат от паника противник, генерал Радко Димитриев иска 2-3 дена почивка и си прави тържествен парад?!?

По този начин той дава възможност на турската армия да се съвземе и окопити от разгрома и да се организира на линията Бунар Хисар – Люле Бургас , където по късно

българската армия дава десетки хиляди жертви

При настъплението към позиците на Чаталджа, която е последната сериозна преграда преди Цариград, на 5 ноември 1912 г. руското мекере заповядва на артилерията си да бомбардира предните ни позиции, които са непосредствено пред турските окопи. Когато една дружина от 29 полк проникнала в турските позиции на Илери табия , вместо да я подкрепи с боеприпаси и нови сили, с пряка заповед към артилерията от трета дивизия на генерал Сарафов я обсипва с „приятелски огън”.

След като попилява собствения си авангард, командва отстъпление по целия фронт без да и

Оценка:
-3 +16

Истината
20 Отговор
Предателската му дейност продължава и по време на Междусъюзническата война, когато България е нападна от доскорошните си съюзници Сърбия и Гърция с благословията на Русия.

Когато Трета армия отблъсква сърбите и започва успешно контранастъпление, успява да притисне по-малабройния, разколебан и демобилизиран враг пред Пирот. Но тук се случва немислимито. Вместо с една съкрушителна атака да се прекърши врагът и да се освободи Пирот, доминиращите в Генералния щаб предатели – русофили отказват да издадат заповед за атака. Нещо повече, Главното командване, начело с предателя ген. Р. Димитриев, издава заповед да се спре настъплението по целия фронт и българската войска да се оттегли. Намесата на ген. Радко Димитриев в този ключов за хода на войната момент е във вреда на България, и изцяло в полза на сърбите.

За издаването на тази заповед на Главното командване ген. Р. Димитриев заобикаля дори правителството, което не е уведомено за нареденото отстъпление.

За оттеглянето на армията от Сърбия министрите разбират по частни сведения.

Въпросът е повдигнат и в Министерския съвет. Става ясно, че никой от министрите не знае за заповяданото отстъпление. Те решават да питат ген. Р. Димитриев. При него е изпратен Михаил Маджаров. Пред М. Маджаров ген. Р. Димитриев излага мотивите за заповедта си. Главният от тях е, че „…има опасност сърбите да влязат в София през Дупница и Радомир преди Първа армия да завземе Ниш”(Парламентарната държавно-изпитателна комисия, с.

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +12

Бай хой
21 Отговор

До коментар #20 от "Истината":


Предатели и преди и сега са русофобите. Продали са си душиците за облаги на тия които са били винаги против създаването на Българската държава. И днес слугуват на окупаторите разбили икономиката на България и източващи природните ресурси и парите на Българския народ.

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +4

Истината
22 Отговор

До коментар #21 от "Бай хой":


Е, че русофоби няма. А русофилите от 140 години ежедневно се доказват като най-големите българофоби и предатели на България. Заради руските интереси те са избили повече българи, отколкото са загинали през войните.

Оценка:
-4 +10

Истината
23 Отговор
Русофил = национален предател = българофоб!

Оценка:
-5 +9

Хрониките на Евразия
24 Отговор
То и Путин ако научи , че всичката измет в България е влюбена в него и го излагат , всички ще ги разстреля , ако му паднат 😃

Оценка:
-3 +7

Горд Българин
25 Отговор
Истинският българин е приятел на Русия. Русофобите са просто гръмогласна измет, която ни забърква винаги в губещи каузи. Не пишете лъжи за историята, жалки сте! Аман от диванни генерали, какво трябвало и какво можело преди век! Такива като вас са предали всички чети, помагали на турците и днес ни обяснявате колко е било добре в османската кочина! Добре че се намерил някой да подари свободата на народа навремето, иначе днеа щяхте да сте еничари, да обсаждате Манбидж!

Коментиран от #26, #30, #31, #32, #33


Оценка:
-12 +4

за добра служба
26 Отговор

До коментар #25 от "Горд Българин":


Разстрелян от Болшевиките

Оценка:
-0 +9

Borislav Popov
27 Отговор
Не знам, колко е вярно но в руската Уикипедия пише, че Радко Димитриев е посечен със сабя от един арменец - Атарбекян, който е бил председател на местние чекисти.

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +1

Русия е прокълната кочина на Злото
28 Отговор
Русия е екзистенциален враг на България. Вероломна, измамна и лицемерна при всеки случай е търсила унищожението на Независима България и завладяването на българските земи до Константинопол.

Оценка:
-1 +6

Woldemars
29 Отговор

До коментар #27 от "Borislav Popov":


Въй! Един път си написал истината, ама такой не я чате.
Радко е посечен със сабя от болшевик.
И всички които считат Радко за предател са болшевици.

Оценка:
-6 +0

Българин
30 Отговор

До коментар #25 от "Горд Българин":


Русия от Съединението до днес е враг на България и истинските българи знаят това. А русофилите никога сте били и никога няма да бъдете българи, още по-малко истински. Хиляди пъти съм повтарял на руската измет, че русофоби няма.

Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

Оценка:
-2 +7

Българин
31 Отговор

До коментар #25 от "Горд Българин":


И още нещо путиноид. Никой не ни е подарява свободата. И никой няма право да ти натаква, че ти е освободил и, че сме му задължени вечно и от благодарност трябва трябва во веки веков да лижем руски задници.

Оценка:
-2 +6

32
Този коментар е премахнат от модератор
ИМПЕРИАЛИСТ
33 Отговор

До коментар #25 от "Горд Българин":


През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия...
Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Борислав Михайлов
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви след резила срещу Малта в София, че футболът е мъжка игра и е трябвало да бием малтийците с шамари дори, а не с игра. Националите ни не успяха да победят аутсайдера и до голяма степен загубиха шансове за класиране на европейското първенство след две години.
Трябваше да бием Малта с шамари, а не с игра"

Още бисери