Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 05:00 7 751 21

11 ноември 1918 г. Краят на Първата световна война

  • първа световна война-
  • примирие

Първият най-кървав конфликт на Стария континент през XX век

11 ноември 1918 г. Краят на Първата световна война - 1
Снимка: Shutterstock

В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на 1918 година приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция.

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната.

Началото на 1918 г. дава надежди на Централните сили. На 3 март 1918 г. е подписан Брест-Литовският мирен договор със Съветска Русия. Това е победа на Източния фронт на Централните сили. През пролетта и лятото на 1918 г. Германия хвърля главните си сили в поредица от офанзиви срещу съюзническите войски в Северна Франция, без да постигне стратегически успех. През юли германските войски търпят поражение във втората битка при Марна, а през август понасят тежък удар при Амиен. Подсилени с прииждащите през Атлантика подкрепления от САЩ, френско-британските войски преминават в общо контранастъпление, на което германците не успяват да устоят.

Военното положение на Германия е затруднено още повече след Солунското примирие от 29 септември, когато България прекратява съпротивата си срещу Съглашението. При тези обстоятелства военното ръководство препоръчва на кайзера и правителството да поведат преговори за примирие със съюзниците.

България е принудена да поиска примирие, след като е изоставена от съюзниците да удържа напора на противника.

Ситуацията принуждава германския главнокомандващ Паул фон Хинденбург да изпрати на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта. Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    23 11 Отговор
    Антантата претендираха да защитават Сърбия, а всъщност се биха алчно и с африкански и индийски роби в армиите си. Слава на всички жертви от Централните сили - Австро-Унгария, Германия, България и Османската империя. Ако монархиите ни бяха оцелели днес Европа нямаше да е за смях. Нито фашизъм, ни комунизъм, ни лъжлива демокрация щеше да има днес.
  • 2 Русороб

    20 17 Отговор
    Русия разгромена е сред победителите, принудена е точно на 03 март да подпише капитулация и е тотално губеща на територии и унижена, затова ни го връщат болшевишките отрепки 44-а с окупацията.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Дамммм

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Уникална каша е в "мозАчето" ти пич-уникална

    Коментиран от #8

  • 4 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Не е трябвало да им раэрешаваш.
  • 5 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Эатова ли Германия ги напада преэ 41-ва,эащото вече энаят как да победат Русия?

    Коментиран от #9

  • 6 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Трябвало е да отидеш на Яш-Кишиневската линия и да покажеш малко мъжко джендърство.
  • 7 Обективен

    9 5 Отговор
    Виновни за подпалването на двете световни войни са германските политици, а на Първата - и Австроунгарските... Затова дори и сега не трябва да им се има доверие.... Нека си правят Мерседеси и Аспирини и да не се бъркат в световната политика

    Коментиран от #13

  • 8 Borislav Popov

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Дамммм":

    А ти Дамянке се разбери отначало със собственита си каша, която е в главата ти, вместо мозаче ! Какво стана ще броим ли ся емигрантите, които са напуснали Русия през последните 20 години, още ли не вярваш, че те са над 10 милиона или вече повярва ??
  • 9 СссереМ

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Не затова,просто Хитлер не предполагаше че САЩ ще помогне на мужиците,а и децата знаят че войната започва да се обръща когато започват доставките по ленд-лийза и дебаркирането в Европа, ако не бяха съюзниците сега една бира в Москва щеше да е пет райхмарки.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Иван

    9 1 Отговор
    Кога е дебаркирането бе,келеш?
  • 11 Иван

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Немаше ли да бъде в евро?
  • 12 Рудолф Хитлер

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Ако,ако,ако ти е в главата пък и мирише.Но за съжаление някой (България) пак е бил на грешната страна.

    Коментиран от #14

  • 13 Тра ла ла

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обективен":

    И за какво са виновни, че шайка отрепки, стрелят по ръководството ли ? Всяка страна, чийто висшестоящи са жертви на атентати от друга страна, би реагирала по същия начин.....
  • 14 И що

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рудолф Хитлер":

    на грешната, на печеливлата....ти да не си оракул да знаеш коя щеше да е печелившата? само слабаците говорят за губещи и печеливши страни....от яд че са от губещата
  • 15 Обективно

    4 1 Отговор
    Абе по тоя ленд лийз великобритания получава три пъти повече от русия.Защо те не изнесоха тежеста на войната?Защото не всичко е пари.Русия дава 25 милиона жертви.Имайте малко респект.

    Коментиран от #16

  • 16 ОПАААА

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Обективно":

    Троле,дори британците изпращат помощи на гърчещия се Сталин особено големи размери.
  • 17 Гост

    2 1 Отговор
    ... и поставено началото на подготовката за ВСВ! Те така са ги направили нещата господата политици!
  • 18 куку руку ку

    2 0 Отговор
    Малки "подробности" за ПСВ. Юридически войната още не е свършила, няма подписан мирен договор, а само примирие. Колата, в която се е возил Франц Фердинанд, в която е убит, има рег номер А111-118. Какво съвпадение с датата на примирието...
  • 19 Bossman

    5 0 Отговор
    Събитията след края на тази война проправя пътя на Адолф Хитлер към властта.Не са виновни само австро-унгарците.Всички са искали тази войюна за да удолетворят своите амбиции
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Първи Ноември

    1 0 Отговор
    Тази война не може да бъде спечелена от Германия и Авсро-угария защото Италия, Испания и Румъния предават!
Новини по държави: