16 Декември, 2019 15:20 941 5

Захариева: Казахстан е традиционен партньор на България

  • екатерина захариева-
  • казахстан-
  • партньор-
  • българия-
  • мухтар тлеуберди

С удоволствие ще посетя вашата страна, каза външният министър на Казахстан

Захариева: Казахстан е традиционен партньор на България - 1
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди. Двамата разговаряха в Мадрид в рамките на 14-тото заседание на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“ (АСЕМ).

“Срещата ни се провежда днес, когато Казахстан отбелязва националния си празник - Денят на независимостта. Приемете моите поздравления. Казахстан е традиционен партньор на България в Централна Азия. Приветстваме решението на вашето правителство да открие посолство в София”, каза Захариева, цитирана от Министерство на външните работи.

“Днес нашият посланик в София връчи акредитивните си писма. С удоволствие ще посетя вашата страна догодина в отговор на вашата покана. Имаме девет проекта на двустранни споразумения, които може да подпишем в София”, каза министър Тлеуберди. Захариева представи възможностите за сътрудничество между бизнеса на двете държави. Тя покани министъра на икономиката на Казахстан да посети заедно с бизнесделегация София за следващото заседание на съвместната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това е първа среща между двамата министри, тъй като Мухтар Тлеуберди е назначен за министър на външните работи на Казахстан на 18 септември 2019 г. Захариева се е срещала няколко пъти с неговия предшественик Кайрат Абдрахманов, който е посещавал страната ни като студент. По данни на българската страна, двустранният стокообмен през 2018 г. е за близо 35 млн. щатски долара и бележи спад с 19% в сравнение с 2017 г. Външнотърговският баланс през 2017 г. и 2018 г. е положителен за нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    14 3 Отговор
    Тези дибили в която стана отидат,все едни и същи глупости говоря,че са ни традициони партньори,сасипаха ни държавата тези боклуци от дупене пред другите.
  • 2 Вичев

    12 0 Отговор
    И кое му е традиционното на партньорлъка с Казахстан?
  • 3 Анонимен

    13 0 Отговор
    Традиционно от Казахстан внасяме нищо, а изнасяме министри-демагози, които да приказват за въпросното нищо.
  • 4 Йосарян

    5 0 Отговор
    Не е лесно да си прост на тръба!
  • 5 шундурко

    5 0 Отговор
    тьотката полага неимоверни усилия да сглоби две изречения и да се маскира като " умницата на татко" но за жалост това не и се отдава ,просто не е талантлива НО за сметка на това е неадекватно активна
Новини по държави: