Last news in Fakti

16 Декември, 2019 17:39 4 875 21

Изровиха гроба на приближен на Хитлер

  • хитлер-
  • райнхард хайдрих-
  • гроб-
  • нацист-
  • изровиха

Той е един от най-близките хора на нацисткия лидер

Изровиха гроба на приближен на Хитлер - 1
Снимка: Shutterstock

Неизвестни извършители разкопаха гроба на бившия висшестоящ офицер от Третия райх Райнхард Хайдрих. Офицерът е ключова фигура от времето на националсоциалистическа Германия. Той е част от елита на нацисткото управление и е бил близък до Адолф Хитлер.

Умира през 1942 г. след взрив от противотанкова мина, докато се вози в лимузината си. Отговорност за атентата поемат чешки партизани, обучени от британските служби, пише Би Би Си. Неговите останки са в гробище в централен Берлин. От полицията обясниха, че не са взети кости от заличения гроб, но който и да е извършителят, е имал вътрешна информация за местонахождението му.

След края на Втората световна война се взима решение гробовете на видни нацистки фигури да не бъдат маркирани. Целта е привърженици на идеологията да не превръщат погребалните места в място за поклонение. Освен това, оскверняването на гроб в Германия е престъпление. Хайдрих е един от организаторите и идеолозите на т.нар „Окончателно решение на еврейския въпрос”, довело до масовото избиване на европейските евреи в концлагерите. След окупацията на Прага от нацистите, получава прякора "Касапинът от Прага".

Той оглавява Главното управление за имперска сигурност на Третия Райх. Самият Хитлер го нарича „човекът с желязно сърце”. Райнхард Хайдрих управлява Бохемия и Моравия до атентата от май 1942 г., когато е тежко ранен. Смъртта му настъпва дни по-късно. В отговор нацистите унищожават чешкото село Лидице, като убиват всички мъже и юноши, а жените и децата са изпратени в концентрационни лагери, предаде Би Ти Ви.

Подобен случай на разкопаване на гроб имаше през 2000 г., когато организирана група твърдеше, че е изровила гроба на Хорст Весел, познат като своеобразен мъченик на националсоциализма и почетен в химна на нацистка Германия. Осквернителите заявиха, че са хвърлили черепа на Весел във водите на река Шпрее. Полицията отхвърли твърденията, като посочиха, че гробът е бил на бащата на известния нацист.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HUAWEI

    38 4 Отговор
    Няма да е зле да го върнат, доста лош материал има за унищожаване днешно време.
  • 2 Щирлиц

    6 5 Отговор
    Абе, ми я къде съм на таа снимка бе...малиииййй..сигурно пак съм са налюскал с водка...

    Коментиран от #16

  • 3 Гьоринг.

    30 9 Отговор
    Ако ги знам кои са мършите осквернили гроба на героя от втората световна война Райнхард Хайдрих щях да ги накарам един други да си одрежат пикалата и да ги изядът а после щях да ги запаля.

    Коментиран от #7

  • 4 Румен

    17 4 Отговор
    Пак евреите си свършиха работата.
  • 5 Продавам симити

    19 5 Отговор
    Жалко, че не си е свършил работата до край!
    Някой може ли да ми каже, защо именно към евреите е било насочено "Окончателното решение"?
    Да, благодаря! Именно за това.
    От алчните ръце на лихварите, няма оттърване по друг начин. Правилно е било решението! Грешката е била, че не са го довели до край, ами са тръгнали да се бият срещу СССР.
    То и там е имало много от тия, дето трябва да бъдат окончателно решени, ама ...........
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Гьоринг.":

    еми заеми неговото място у гроба бе фашист
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 NSDAP

    6 1 Отговор
    МРЪСНАТА СЛАВЯНСКА ПАПЛАЧ ПАК ГРУХТИ!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СКАРА БЪЛГАРИ И ГЕРМАНИ!!!ПРОЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА КЪДЕ СА ЖИВЯЛИ ГЕРМАНИТЕ ПРЕДИ ДА ОТИДАТ В ДНЕШНА ГЕРМАНИЯ.ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ДНК ТЕСТОВЕ.АСПЕРИУС/АСПАРУХ КОЙТО Е БИЛ БЪЛГАРИН/КЕЛТ ЗАВАРВА НЕ СЛАВЯНИ(ПРОСТО ЗАЩОТО ТАКЪВ НАРОД НЕ Е ИМАЛО ПО НАШИТЕ ЗЕМИ) А ГОТИ(ГЕРМАНЦИ).В БЪЛГАРИЯ ДЕТО КОПНЕШ САМО ОТ ТРАКИ И ГОТИ НЕЩА.
  • 10 Arbeit maht frei

    5 0 Отговор
    Само чифути са !
  • 11 NSDAP

    11 3 Отговор
    Великият АДОЛФ ХИТЛЕР винаги ще бъде обичан във България.Християни,мюсюлмани,будисти... всички заедно срещу юдео-славянският терор!Хора като Адолф Хитлер трябва да имат паметници в България.Хитлер,Бисмарк,Рейгън,Уидроу Уилсън...ВЕЛИКАНИ!Поздрави от ваш брат бугарин помак от Косово.СРБЕ НА ВРБЕ!!!!
  • 12 ПОМАК

    8 2 Отговор
    Лека му пръст на господин Хайндрих.Ние българите се бихме на правилната страна,въпреки че изгубихме войната.25 000 български доброволци във Вермахта.Аз знам от моето село в Странджа дето баща му се е бил.NSDAP е прав.Добре,че беше Германия на берлинският конгрес,че да ни спаси от руска окупация и от асимилиране.Отностно келтите,те са българи и ние имаме много общо с тези народи.Четох някъде,че българите и англичаните имат почти езинтично ДНК с малки разлики при славянската и тюрската кръв.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    2 7 Отговор
    буклуци сте ултранационалисти фасисти дори в германия неги тачат а вие чак свирки им правите на тия фашисти да живее русия която ги изкорми анално

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 не бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щирлиц":

    Мюлер е обичал водка, а Щирлиц коняк

    Коментиран от #18, #20

  • 17 прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    вярно е, даже и Хитлер не е харесвал фашистите, даже и по Муслолини е плюл, когато отказва да предаде италианските евреи
  • 18 не бе

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "не бе":

    какво драскаш минуси бе, Щирлиц е пиел руски коняк, чети книгата, даже и в серийния филм с Тихонов го казва на Мюлер
  • 19 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    споко путин щего опане един пат ище живне до второто опаване
  • 20 Щирлиц

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "не бе":

    Ти па..сичко пием, га нема ''Тройной'' и сярна киселина млатим...па Мюлер да си пие квото иска.
  • 21 Хамиш Иисак Мошекрадев

    1 0 Отговор
    Както тогава така и сега.. Хаввааа нагила хавваа нагила венишмеха:)))))
Новини по държави: