25 Декември, 2019 22:00 8 677 30

Полякините, които гледат старите и болни германци

  • европа-
  • германия-
  • стари хора-
  • болни-
  • полякини-
  • грижи-
  • възрастни-
  • болногледачи

Петстотин хиляди жени от Източна Европа се грижат за болни и възрастни хора в Германия

Полякините, които гледат старите и болни германци - 1
Снимка: Shutterstock

Германците, които имат нужда от грижи, са над три милиона по официални данни. А ако тенденцията на застаряване на обществото се запази, през 2035-а нуждаещите се от помощ ще надхвърлят четири милиона, а нуждата от съответните кадри, които да ги обгрижват, ще се увеличи с още 150 хиляди души.

Проблемът с осигуряването на квалифицирани кадри и в момента е сериозен - именно поради това, че те не достигат, на мнозина пенсионери няма как да им бъде осигурено място в домовете за възрастни хора. И се разчита най-вече на работната ръка от Източна Европа, и в частност от Полша: смята се, че около половин милион полякини се грижат за възрастните и болните в Германия, както пише "Фракфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг".

"Полякинята на господин Биалас"

Ивона Макс е именно една от 500-те хиляди жени от Източна Европа, най-вече полякини, които се грижат за възрастните хора в Германия. Те правят това, което младите и здрави германци или не могат, защото са твърде заети с друго, или не желаят да го вършат, защото тук става въпрос за непривлекателен труд, който на всичкото отгоре и е зле платен. Полякините готвят и перат, помагат на възрастните в тоалетната и под душа, поддържат жилищата им чисти.

От три години Ивона, която е от едно малко селце в Полша, работи в Шпайер, провинция Райнланд-Пфалц, където се грижи за 88-годишния Ернст Биалас. Той е вдовец, страда от астма и рак на белите дробове и диша само с кислороден апарат. Дъщеря му, която е единственото му дете, живее наблизо, но няма време да се грижи за баща си. Затова Ивона обслужва своя пациент по 24 часа в денонощие - за да не му се налага да отиде в дом. Без жени като нея много семейства в Германия не биха могли да се справят, защото младите и здравите германци нямат време за своите възрастни и болни роднини, които предпочитат дома пред дома за възрастни хора, а и мястото там струва на месец от 3 000 евро нагоре.

"Полякинята на господин Биалас" - така наричат Ивона в Шпайер, където тя работи срещу 1 650 евро месечно, разполага с безплатен подслон и храна. Чистите пари, които получава са 1 100 евро - останалото отива за данъци и такси за посредническите агенции. Но парите пак са три пъти повече, отколкото Ивона би могла да спечели в Полша - ако изобщо си намери работа. Междувременно е купила на мъжа си един стар трактор, след това - и малка кола. Пак тя плаща и за ремонтите на жилището.

Половината работят на черно

Както отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг", бизнесът с внасянето на болногледачи все още е проблематичен от юридическа гледна точка - най-вече заради работата на черно. За половината от тези 500 хиляди жени не се плащат нито данъци, нито социални осигуровки, предполагат експерти. Който си наеме гледачка на черно, пести не само данъци и разноски, но и таксите за посредническите агенции, т.е. към 500 евро месечно.

Въпросът с посредническите агенции също не е докрай изяснен. Дали се спазват договореностите за работното време и почивка? И дали тези фирми изобщо са фактическите работодатели, или по-скоро германските семейства? А именно от това зависи къде тези жени ще внасят социалните си осигуровки. А е известно, че в Германия те са доста по-високи. В същото време контролът, който би трябвало да бъде осъществяван от митниците, е много труден, защото е също така добре известно, чрез съдебна заповед няма как да се влезе в частен дом. Но под сурдинка всички, които имат нещо общо с темата, са единодушни: от германска страна няма никакъв интерес да се проявява строгост.

Какви са рисковете?

Все пак спрямо източноевропейските болногледачи и обслужващи възрастни хора не бива да се отправят прекомерни очаквания, предупреждава Ясмин Кикерт от Католическия университет във Фрайбург, която от шест години се занимава с темата. Пред stimme.de тя казва, че на посредническите агенции не може особено да се разчита - стандарти за качеството няма и е въпрос на късмет на какъв човек ще попаднеш.

Наетите работнички пък на свой ред са изправени пред риска да им се налага денонощно да са на разположение, а културните различия допълнително водят до конфликти. Затова се случва жените да потърсят спасение в алкохола, посочва Кикерт, която споделя още, че е имало случаи, в които болногледачката изчезвала с парите и бижутата на семейството. Но това били по-скоро изключения. Повечето жени от Източна Европа са заинтересовани да продължат да работят в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 12 Отговор
    да има все по добри хора

    Коментиран от #29

  • 2 град козлодуй

    13 14 Отговор
    честита коледа бьлгария
  • 3 Бачо

    27 6 Отговор
    Тъжно

    Коментиран от #30

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 16 Отговор
    да живее БЬЛГАЛИЯ
  • 5 На една друга и умряха, бабата и дядото,

    24 6 Отговор
    ,ама след 10 години работа! След 6 месеца я намират в Полша! Връщат я обратно! Цялото наследство е оставено на нея! 2 къщи+ около 600 000 евро! Сега е на 43, и си живее живота!
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    32 9 Отговор
    Дойче Зеле! Половината мед сестри от източна Европа са в Германия, Англия, Австрия и Швейцария! Защо ли? Защото " Подмяната на ценности" през 1989 и 1Януари 2008 засили вакума, на квалифизираната работна ръка за тези държави! И ме само в този бранш! Немската младеж, са прекалено - презадоволени - за да си правят труда да учат в тази сфера! А тя е контролирана от Юго- визирам , населението , от бившите Юго - Републики! Едно е ясно! Че процесът е контролиран от немските власти!

    Коментиран от #9

  • 7 град козлодуй

    6 11 Отговор
    честита коледа
  • 8 E toq puk

    5 3 Отговор
    Dali nqmame i ot BG Med sestri da se grijat za bolnite (krasivi Med sestri)
  • 9 Не че...

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджи хаджи Българин":

    Са мързеливи, ама просто няма германец дет да ти бачка за 1000 евро. Това е. Пазарът е претъпкан от източното европейци. Същото важи и за строителството.
  • 10 Чудя се

    20 6 Отговор
    В козлодуй няма ли дежурна психиатрия и що тия ходят с лаптопи по коридорите
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фейсбук

    21 2 Отговор
    Това само като се чете е ужасно и е точно така, разказвала ми го е жена, която е работила такава работа, на всичко отгоре и не благодарна работа, освен че е малко заплатена...! (Отиват и жени образован, защото се изисква език и доста умения, за да обслужваш един,, изкуфял,, старец..! Децата им са скръндза и не желаят да гледат родителите си, но изискват от чуждите много повече, ако имаш един свободен ден в седмицата, това е голям късмет...! В такъв случай, айде мисли за,, мърсуване няма време да се усмихнеш...!!!

    Коментиран от #21

  • 13 Много

    18 11 Отговор
    Показателна публикация за ценностите на германската сган. Нямали време и желание да се грижат за старите си родители. Но да миткосват цял ден по германските пътища и да правят задръствания имат време. А за Ивона не се притеснявайте, докато мъжа и се поти с трактора който му е купила, тя се поти върху някой немски младеж докато почива уйкенда. Еми няма начин......Тя тая жива рана иска чесане

    Коментиран от #14

  • 14 Хаджи хаджи Българин

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Много":

    Как позна! Самата действителност! Но ако има и три деца отгледани от Илона и тракториста, след 10-15 години, пак ще трябва да работят за Ханс! На кой му трабва да се крие в окопите! Няма пушки, няма война, а ....? ТОВА Е НОВОТО КОЛОНИАЛНО РОБСТВО!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пако

    20 2 Отговор
    И все пак мечтата на Хитлер ще се сбъдне—
    Във всеки немски дом да има по един роб
    поляк—
  • 18 Киро

    10 2 Отговор
    А над 2млн наши сънародници какво правят .В тия общества си никой колкото и да ти се мазнят.

    Коментиран от #22

  • 19 Пфу

    26 4 Отговор
    А старите хора в България умират болни в мизерия и самотни. Честита ви "демокрация". И всичко това е добре известно на западните лицемери.

    Коментиран от #28

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    ДА СМЕ ХОРА ЧОВЕЦИ
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Фейсбук":

    нещата са на кантар
  • 22 ???

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Киро":

    Познавам поне 5жени които работят там. По лошото е, че някои работят за полски фирми и те стават втори посредник и не взимат и 1000Евро.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ооооооо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не харесвам проституцията,":

    Е, има и такива...ти какво си мислиш? Няма пазарни ниши в Европата.
  • 25 СтарТИРаджия

    8 0 Отговор
    Глупости на търкалета "заплата в Полша 1/3 от 1100 евро"?! Средната работна заплата в Полша вече е над 1200 евро!!! В най-бедните райони за под 500 - 600 евра никой не ще да работи. А работа има бол, стига да назнайваш езика. Един складов мотокарист се разписва на 1000 - 1200 евра. Знам наши шивачки в Ченстохова взимащи чисто 700, при това не ги експлоатират, като у нас!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ю Кортес

    9 2 Отговор
    Работата е подходяща за източноевропейци.
    Милионите мюсюлмани в германия не се унижават да я работят.германците също не желаят да се грижат за възрастните си роднини.
  • 28 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пфу":

    До 19 ком -Ти така ли гледаш майка си и баща си че знаеш за другите -всичко зависи от родители и деца -Но когато родителите казват на децата да бягат в чужбина от тук =Аз ли съм длъжен да се грижа за тези родители
  • 29 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти си ИДИОТ, и си щастлив...
  • 30 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо":

    мюслимански инженери и програмисти се отвращават от такива работи, те са за НАСА.. такъв труд само за белите...благодарение на соросоидни кърлежи и перестройки в соц.държави,получихме германски, италиански,холандски и др.богати гъзове...за почистване.
Новини по държави: