Last news in Fakti

4 Април, 2020 08:32 19 793 19

„Гугъл“ показа намалялото ни движение след ограничителните мерки

  • гугъл-
  • движение-
  • ограничителни мерки

Експерти от цял свят предупреждават, че данните за над 1 милион инфекции в света вероятно са само малък процент от реалните зарази, тъй като липсва масово тестване

„Гугъл“ показа намалялото ни движение след ограничителните мерки - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на смъртните случаи от Covid-19 продължава да расте главоломно - над 50 000 са те по света. Съединените щати, Испания и Великобритания отчетоха най-високият брой жертви, съобщава БНР.

Експерти от цял свят предупреждават, че данните за над 1 милион инфекции в света вероятно са само малък процент от реалните зарази, тъй като липсва масово тестване.

И докато почти целия свят е в карантина, „Гугъл“ публикува данните за локацията на своите потребители в света и така позволява на правителствата да проверят ефективността на мерките за социална дистанция в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Данните за движенията на хората в 131 държави по света са достъпни на специален уебсайт и очертават тенденциите за движение във времето на географски принцип.

Посочват се процентни съотношения в увеличаване или намаляване на посещения на паркове, магазини, бизнес сгради, а за целта се използват агрегирани анонимни данни от потребителите, които са активирали история на локациите на своя телефон.

Не се разкрива лична информация като индивидуална локация, контакти или движения, подчертават от „Гугъл“.

За България данните сочат спад в посещенията на ресторанти и кафенета с 66%, с 36 на сто са намалели посещенията в хранителни магазини, а до паркове с 32%. В градския транспорт има 58% по-малко хора.

За сравнение в Италия, където са наложени много по-строги мерки от нашите - 94% по-малко хора има в ресторантите, в супермаркетите този спад е с 85 на сто, в парковете с 90%, а в градския транспорт с 87%.

Ограничителните мерки в Австрия са съпоставими с тези в България, макар там да няма обявено извънредно положение. Данните на „Гугъл“ показват, че 87% по-малко австрийци ходят по ресторанти, 64% е спадът в движението до хранителни магазини, до парковете е 43 на сто, а в градския транспорт има спад от 71%.

Испания отчете днес нов черен рекорд - за втори пореден ден смъртните случаи са над 900. Въпреки това ръстът на новите зарази продължава да се забавя, сочат официалните данни.

В Съединените щати се очаква Белият дом скоро да отправи препоръка към американците, които живеят в горещите точки на епидемията да носят маски на публични места.

В епицентъра на заразата Ню Йорк вече има над 1500 смъртни случая, в страната те са над 6000.

Даяна Берънт е пациентка излекувана от Covid-19. Сега тя дарява кръвна плазма с надежда изградените от организма ѝ антитела да помогнат на болните.

„Ние може да сме супергерои. В момента нямаме контрол върху нищо. Това са беззпрецедентни, плашещи времена, но ние оцелелите можем да помогнем“, каза тя.

Учените признават, че все още нищо не знаем за имунитета ни срещу коронавирус. Стивън Спиталник е специалист по трансфузионна медицина в Съединените щати.

„Считаме, че между 7-ия и 14-ия ден от инфекцията хората изграждат антитела и изграждат имунитет. Но кога е пикът на антителата, не знаем. Колко дълго действат, постоянно ли, също не знаем“, посочва той

А в Испания 34-годишната Ванеса Муро роди, докато е болна от Covid-19 и сега няма право да докосва детето си без маска и ръкавици.

На политическата сцена германският канцлер Ангела Меркел се завърна след карантина в офиса си, но британският премиер Борис Джонсън съобщи, че остава в изолация, тъй като все още има висока температура.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    82 5 Отговор
    Великобритания прежалиха 1млн. души.Не ги мислете.Тук пък пише за България 66 процента по-малко сме посещавали ресторанти,а не трябваше ли да е 100 процента.Само питам де.

    Коментиран от #12

  • 2 Made in ???

    43 3 Отговор
    Никой ден ще се светнете че ГуГала може и да е замислен като търсачка но отдавна не е това. Всъщност всички събират лични данни и никой не знае за какво са им точно. Но нека коментират и хора от чужбина- я кажете какви рестрикции виждате в търсенията в чужбина! Преките наблюдения са ми че тук все още можеш да откриеш доста информация докато същото търсене в Германия показва съвсем друго. Не са нищо повече от масови манипулатори.

    Коментиран от #3

  • 3 gggw

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Made in ???":

    то като го инсталираш те пита дали си съгласен с един ферман неща и всеки натиска - да. а що се отнася до локацията - можеш да търсиш като от германия - има си начин
  • 4 Вече изтрещяхте

    25 3 Отговор
    "За сравнение в Италия, където са наложени много по-строги мерки от нашите - 94% по-малко хора има в ресторантите, в супермаркетите този спад е с 85 на сто, в парковете с 90%"
    У нас ресторантите и парковете са затворени! Но в Италия мерките са по-строги ;)
    Що не препишете статистиката на гугъл за смъртността за същия период на миналата година ?
    Да не се окаже, че в UK например миналата са си мрели повечко, ама без коронавирус?

    Коментиран от #10

  • 5 Уйчо

    33 1 Отговор
    Частна фирма си позволява да рови в личния живот на хората, това е недопустимо. Аз не съм съгласен!
  • 6 qwerty

    17 1 Отговор
    Във Фейсбук им опция да изтеглиш цялата информация, която социалната мрежа е събирала за Вас. Ще се учудите колко много знае за нас.... и още нещо :) ако сте забравили телефонен номер на стар приятел - може да си го припомните хахахах - всичко си го пази. Каквито и сошъл-блокери като аппове да слагате те пак ще се доберат до данните ви.
  • 7 Гулигулъ

    22 0 Отговор
    Google беше търсачка първата година докато набере клиентела. Вече е машина за продажба на клиентско поведение и профайлинг. Който не иска- да не ползва интернет. То не е Андроид, Youtube, Gmail и хилядите им приложения. 80% от Software- a и Hardware-a им снася информация, за бъдещо зарибяване.
  • 8 qwerty

    9 0 Отговор
    ПС - вижте какво се мъдри дори и тук в този сайт в долния десен ъгъл: защитен с reCAPTCHA=услугите на Google
  • 9 karl hoker

    11 2 Отговор
    малко да си отдъхне планетата от нас...
  • 10 Гост

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Вече изтрещяхте":

    Никой в Италия не си спомня (не само миналата година) да е имало недостиг на легла, лекарите да избират кой да живее, армията да изнася труповете, защото крематориумите нямат достатъчно капацитет ....... . Но ти можеш да продължаваш да стискаш очите. Като щраус, който си заравя главата в земята.

    Коментиран от #15

  • 11 Танас

    4 1 Отговор
    Относно това,че приложенията на гугъл следят нашитя действия непрестанно,това е за да може устройствата да стават все по-интуитивни,както и помага на компаниите да напреднат по отношение на изкуствения интелект. Също така за подобни статистики,очевидно. Не виждам какво пречи това на един обикновен човек,които си живее праведно,така да се каже. Който не иска-да не ползва интенрнет.
  • 12 Бай Яни

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Чакал":

    А ,я къжи ,къде изобщо работи някой ресторант,че огладнях и да ида да се наям.😜😷😂😂😂,пълни глупости плямпат.освен хранителните магазини,бензиностанциите,аптеките нищо друго не работи.
  • 13 Първанов

    2 0 Отговор
    Работят нелегално.
  • 14 Кореаца

    6 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПОКАЖАТ МЪРТВИТЕ ОНЛАЙН ДА ВИДИМ РЕАЛНОТО.всичко е манипулация.всичко е рестарт,но през фалити и действителни смъртни случай от психоза.ще влезе 5жи и тогава ще има ЯК КОНТРОЛ.
  • 15 Мамата

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Или си манипулатор или си от заблудените,които вярват,че има такива мъртъвци и такъв вирус.събуди се

    Коментиран от #19

  • 16 Императора

    2 2 Отговор
    Да дойде гугал във Асеновград да види панаир миналата седмица 1 човек нямаше по пътищата а сега е ужас.
  • 17 Aylin

    1 1 Отговор
    Stiga s tezi ograniceniya, vece ni omrizna
  • 18 Aylin

    0 4 Отговор
    Stiga s tezi ograniceniya, vece ni omrizna
  • 19 София

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мамата":

    Или си тъп или си много тъп. Ти сигурно вярваш че и майкати не ти е майка ?