Last news in Fakti

11 Юни, 2020 10:28 2 475 5

Хърватия предупреди, че Унгария ще поиска нейни територии

  • хърватия-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • зоран миланович-
  • територия

Орбан твърди, че няма претенции към хърватски територии

Хърватия предупреди, че Унгария ще поиска нейни територии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хърватският президент Зоран Миланович разкритикува остро унгарския премиер Виктор Орбан и заяви, че не трябва да му се вярва, че няма претенции към хърватските територии, пише македонското издание „Слободен печат“, цитирано от агенция "Фокус".

Напрежението между двете страни се покачи, след като Орбан откри паметник на „унгарската Голгота“ в събота, за да отбележи 100-годишнината от подписването на Трианонския договор, с което Унгария загуби две трети от своята територия.

Агенция Hina съобщава, че картата на „Велика Унгария“ на този паметник включва части от днешна Хърватия, Сърбия, Словения, Словакия, Австрия, Румъния и Украйна и са посочени 12 500 градове, села и общини, които са били в унгарската част на Австро-Унгария до 1920 година, въпреки че, както беше отбелязано, в по-голямата си част никога не е имало унгарско население там.

Заради това Хърватия изпрати протестна нота в Будапеща миналата седмица, а премиерът Андрей Пленкович заяви на открита сесия на правителството, че Орбан го е уверил в телефонен разговор, че няма претенции към хърватски територии. Подобно на Пленкович, той ме увери, че всичко е наред, но ако ви измами веднъж - той е виновен, но ако ви измами втори път, значи сте глупак“, каза Миланович пред репортери. Той добави, че хърватите много добре знаят кой е Орбан и за какво се бори и, по неговите думи, той не се бори за нищо добро.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    8 0 Отговор
    Абе нали сте в ЕС,там всичко е общо /т.е. ще бъде/,какво сте се разтревожили?
  • 2 Анонимен

    5 4 Отговор
    Орбан е унгарският Бойко.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 До триещия

    0 0 Отговор
    Ха-ха-хааааа, пийни едно и глей по-весело на тоя живот, той е много, много кратък, за да се взема човек на сериозно!
Новини по държави: