Last news in Fakti

15 Септември, 2012 21:35 925 1

Испания се надигна срещу икономиите

  • испания-
  • протести

Под лозунга "Искат да съсипят страната, да им попречим!" огромни тълпи, дошли от цяла Испания, превзеха днес Мадрид, за да протестират срещу политиката на строги икономии в момент, когато страната, обхваната от голяма безработица, се опитва да избегне глобален спасителен план, предаде АФП.

Развели море от червени и бели знамена на синдикатите и плакати с една единствена дума "НЕ!" десетки хиляди демонстранти задръстиха булевардите в центъра на испанската столица на път за големия площад Колон, където ще има митинг. Всички са против политиката на икономии, водена от дясното правителство на Мариано Рахой: учители, родители на ученици, лекари и работещите в здравеопазването, държавни чиновници, пенсионери.

На 19 юли стотици хиляди хора протестираха в Мадрид срещу бюджетните съкращения, които съсипват населението заедно с тежката безработица, обхванала една четвърт от работоспособните испанци. Но премиерът обяви, че усилията за икономии ще продължат като общият им обем до 2014 г. ще достигне 102 милиарда евро.

Правителството вече съкрати коледните премии на чиновниците, увеличи данъците и ДДС и намали помощите за безработица. Целта е да се намали публичният дефицит, който през 2011 г. бе 8,9% от БВП, на 6,3% т.г., на 4,5% през 2013 и на 2,8 през 2014 г.

Възможно е обаче това затягане на коланите да не е достатъчно и Испания да се окаже принудена са поиска от европейските си партньори глобално финансово спасяване, което ще бъде придружено от още по-драконовски икономии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА! РАЗШИРЯВАЙ БИЗНЕСА СИ ВЪВ ВРЕМЕ НА СТАГНАЦИЯ ! СВИТО ПОТРЕБЛЕНИЯ РАВНО НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА! ВСИЧКО ТОВА СА ПРИНЦИПИ, С КОИТО СЕ БОРИ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, КОЯТО СЪЩО Е ЕЛЕМЕНТ ОТ ЦИКЛИЧНОСТТА НА ИКОНОМИКАТА И ПРЕДПАЗНА КЛАПА СРЕЩУ СРЪХПРОИЗВОДСТВОТО. СЛЕД КАТО ПЕТ ГОДИНИ БАНКИТЕ НИ КРИЯТ ПАРИТЕ, А ТРЕЗОРА НА АМЕРИКА ПЕЧАТИ ХАРТИИ, Е ДОШЛО ВРЕМЕТО НА ПОВИШАВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЗА ДА СЕ БАЛАНСИРАТ НЕЩАТА И ДА ОЦЕЕЛЕ ОБИКНОВЕННИЯ НАЕМЕН РАБОТНИК, А НЕ ДА БОГАТЕЕ СВРЪБОГАТИЯ.
Новини по държави: