Last news in Fakti

26 Септември, 2012 10:09 1 162 0

Полицията окървави протеста пред парламента в Мадрид

  • полиция-
  • протест-
  • икономии-
  • мадрид
Полицията окървави протеста пред парламента в Мадрид - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточени стълкновения между демонстранти, настъпващи към испанския парламент, и полицията бушуват в Мадрид от снощи. Около 1300 служители на силите на реда използваха гумени куршуми, палки и задържаха 15 демонстранти, 9 души са потърсили медицинска помощ, а 4 са хоспитализирани, съобщиха „Ройтерс“ и „Франс прес“, позовавайки се на испанския вестник „Ел Мундо“.


Голямата протестна акция под лозунга „Да обкръжим парламента!“ бе организирана по интернет и се провежда по призива на няколко десетки обществени организации. Участниците – около 6000 души, прииждат на централния площад „Нептун“ с автобуси от цялата страна. Те са недоволни от икономическата политика на консервативното правителство на Мариано Рахой, която се поддържа от депутатите на управляващата Народна партия. Тя се състои в орязване на заплатите и повишаване на данъците с надеждата да се намали размерът на държавния дълг. Протестиращите издигат социални искания и призовават парламентът и правителството да бъдат разпуснати, като се пристъпи към създаване на нова конституция. 

Тази сутрин Кристина Сифуентес в качеството си на представител на правителството заяви, че „силите на реда няма да позволят да се наруши нормалната работа на висшия законодателен орган на страната“. Още от рано полицията обкръжи сградата с метални бариери от всички страни и достъпът до нея е блокиран.

В Евросъюза растат опасенията, че на испанците ще са нужни повече от 100 млрд евро финансова помощ, които бяха обещани през юни от финансовите министри на страните от Еврозоната за спасение на банките.

Една от най-мощните опозиционни групи Coordinadora #25S увери, че недоволните нямат намерение да щурмуват сградата на парламента, а само да минат под строй около него. Според испанските закони личност, която организира и предвожда демонстрация в близост до стените на парламента и пречи на неговата нормална работа, може да бъде осъдена на една година зад решетките.

Испания е във втора рецесия от три години, а безработицата вече е близо 25 процента. Страната трябва да убеди европейските си партньори, че може да намали с още 60 милиарда евро бюджетния си недостиг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: