10 Август, 2020 22:00 3 350 6

Канада отчита сериозен ръст на асистираните самоубийства

  • aleteia-
  • канада-
  • болни хора-
  • самоубийство-
  • асистирано самоубийство-
  • болест-
  • рак

Това е разрешено в Канада от 2016 година

Канада отчита сериозен ръст на асистираните самоубийства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Канадските власти отчитат голям ръст на асистираните самоубийства в страната, предаде Aleteia.org, позовавайки се на нов доклад.

Случаите на асистирано самоубийство драстично са се увеличили между 2018 и 2019 година, обяви здравното министерство на Канада. През 2019 общо 5631 души са сложили край на живота си по този начин, което представлява 2% от смъртните случаи в страната.

Законът, който позволява на тежко болни пациенти да сложат край на живота си чрез помощта на медицински лица, бе приет през 2016 година. Оттогава насам 13 946 души са сложили край на живота си по този начин. Средната възраст на хората, избрали асистирано самоубийство, е малко над 75 години.

Повече мъже слагат край на живота си по този начин, макар процентите с жените да са близки – 50.9% срещу 49.1%. Най-честата причина е ракът – в над 67% от случаите. Според медиците тежко болни хора избират асистирано самоубийство, когато са загубили способността си сами да се грижат за себе си, да вършат ежедневните неща, както и когато постоянно изпитват болка. През миналата година 92.2% от исканията за асистирано самоубийства са били одобрени от здравните власти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    19 4 Отговор
    Това не се ли нарича евтаназия ?

    Коментиран от #2

  • 2 Верно ли

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Ми така се нарича, ама я пък виж "асистирано самоубийство" как гръмко звучи :))) Все пак смятам, че е възможност човек да може да направи такъв избор.
  • 3 Това е

    15 3 Отговор
    цивилизовано и хуманно, макар и доста трудно решение.

    Коментиран от #4

  • 4 БожиДар

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "Това е":

    Нищо цивилизовано и хуманно няма в това. Системата го толерира, така както толерира рециклиране на излезли от употреба уреди и материали. По евтино е за нея.

    Коментиран от #5

  • 5 Асистираното

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "БожиДар":

    самоубийство по нищо не се различава от останалите самоубийства, макар да изглежда "хуманно". Бог дава живота и Бог взема живота. Самоубийството е ГРЯХ. Всеки грях за който човек се покае, Бог прощава, но самоубийството - не. С него човек отхвърля най-голвмия дар от Бог - живота.
  • 6 Лопата

    5 1 Отговор
    При нас се прилага законно и асистирано от Тиквункафа и сие. От години сме "автанизирани" с помощта на болести, инсулти , инфаркти, тумори и т.н. предизвикани от напрежение, глад, стрес, безработица...
Новини по държави: