19 Август, 2020 22:00 6 447 12

Иракският премиер призова християните да се завърнат

  • ирак-
  • християни-
  • ислямска държава-
  • aleteia-
  • малцинство

Много християни напуснаха страната след инвазията на "Ислямска държава"

Иракският премиер призова християните да се завърнат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Ирак Мустафа Ал Казими заяви, че християните са първородните деца на тази страна и ги призова да се завърнат в родината си, предаде Aleteia.org.

Министър-председателят насърчи християните, напуснали Ирак през последните години, да се върнат в родината си, предаде Vatican News, позовавайки се на доклад на Асирийската международна информационна агенция.

Иракският премиер проведе среща с кардинал Луис Рафаел I Сако, както и с редица епископи в Багдад. Според тях има голям брой християни, които желаят да се завърнат. Църквата обяви, че подкрепя усилията на премиера да гарантира тяхната сигурност.

Християните са много горди от своите иракски корени, посочи кардиналът. Правителството посочи, че Ирак е държава за всички, в която трябва да цари мир и да спре насилието. Християнската общност в Ирак от години е подложена на репресии, а нещата се влошиха още повече след инвазията на „Ислямска държава” през 2014 година. Много християни все още не смеят да се завърнат в страната, опасявайки се за своя живот.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    17 4 Отговор
    Аве къде да се върнат,абдалино???? У вас ли да дойдат? Ти си прибирай муджахидините,християните да си стоят там където са.
  • 2 чалма тв

    26 2 Отговор
    господин премиер ,вие приберете всички мюслимани -талибани,бурки и друга ислямска сган от Европа, а за други не се притеснявайте, те видяха че исляма е "мир"..
  • 3 Порно

    26 1 Отговор
    Що да се връщат ? Да не би щото мюслитата се оплакват , че не могат да упражняват ислямското си човешко право да колят неверници.
  • 4 Гост

    30 2 Отговор
    Явно няма кой да бачка докато някой други удрят чела в земята
  • 5 А нееее

    12 4 Отговор
    Какво ще правим в юропката без всички тези ядрени физици, лекари и инженери....не ги пускаме
  • 6 5 коментара, всичките верни!

    7 4 Отговор
    Бая се посмях, ама верно нито един коментар не е грешен !
    Щом са толкова "толерантни" в Ирак , да вдигнат нова, още по-голяма Света София (та оня простак Ердонасран да се изцъкли) пък после ще видим. От тия ,държава никога повече няма да стане!
  • 7 Онзи

    9 1 Отговор
    Икономимата не върви нали. Не става само с автомати иска се и акъл, ама дано не се върнат там. Там сега си ви е ваша територия. Правете си каквото искате и не занимавайте цивилизования свят.
    Седите си в пещерите там
  • 8 Гоча

    6 1 Отговор
    Така един ден населяващите територията ще молят българите да се завърнат

    Коментиран от #9

  • 9 Томислав Дончев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гоча":

    Ние гордите българи от Герб няма да молим никой да се връща, нали ви видяхме върнахте се и ОП искате нашата власт,ама ние не ви е даваме, тя не е само наша, а на Патриотите с марешки и Доган и принц делян и разбира се на гордия гербероиден комунистически милиционеро социалистически народ,да живее новата гербери депесарски конституция написана от Доган и Бойко,с помоща на марешки и лъже патриотите
  • 10 Запознат

    0 0 Отговор
    Няма какво да изнасилват вече.
  • 11 ГОСТ 1

    0 0 Отговор
    А кой нахлу в Ирак с фалшивия повод,че Саддам Хюсеин има химическо оръжие което не бе открито,защото няма такова?При диктатора в Ирак християните си живееха добре.Сега е пълна разруха и нека тези,които предизвикаха войната да възстановят всичко и едва тогава да се говори за завръщане на бежанците.

    Коментиран от #12

  • 12 Сантана

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГОСТ 1":

    Тайна терористична операция на израел доведе до бомбандиране на иракския ядред реактор за мирни цели. 1000 километра полет при пълно радиомълчане. Расистът и радикал-терорист нетанягу говори в американкия сенат: "Ако първо ударим Ирак, а след това Либия ще се получи ефектът на доминото и за 10 години няколко близкоизточни държави ще паднат. Няма гаранция за успех, но трябва да опитаме." Говедата от краварника се съгласиха. Пуделът Блеър кротко скимтеше в скута на Буш и махаше щастливо с опашка, докато Ирак гореше и се превръщаше в провалена държава. Такава е истината за Ирак!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания