Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 11:58 1 352 0

Пълно слънчево затъмнение събра десетки хиляди в Австралия

  • пълно-
  • слънчево затъмнение-
  • австралия
Пълно слънчево затъмнение събра десетки хиляди в Австралия - 1
Снмика: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди туристи и любители на астрономията се събраха в северната част на Австралия, за да наблюдават пълното слънчево затъмнение, съобщи Би Би Си. Някои използваха лодки и летателни балони с нажежен въздух, за да се насладят по-пълно на изживяването.

Рядкото явление се получава, когато Луната преминава между Земята и Слънцето. Малко след полунощ българско време в продължение на около 2 минути то потопи части от Куинсланд в пълен мрак. Частично затъмнение се очаква и в други части на региона като Нова Зеландия и източна Индонезия. Друго пълно слънчево затъмнение няма да се наблюдава от Земята до март 2015 г.

Опасенията, че облачното време ще попречи феноменът да бъде видян добре, се оказаха напразни: точно преди затъмнението да започне небето като по чудо се е изчистило, а веднага след края му облаците изненадващо са се върнали, съобщи Тери Кътъл от Астрономическата асоциация на Куинсланд.

Когато сянката на Луната закрила Слънцето, температурите паднали и животните, птиците и насекомите се смълчали, свидетелстват очевидци. Изследователите използвали подводни камери, за да наблюдават реакциите на океанските обитатели при Големия бариерен риф.

Заради рядкото явление някои местни хотели са били напълно резервирани три години предварително, твърдят австралийски туроператори. Над 50 000 души са се събрали само в Куинсланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: