Last news in Fakti

25 Ноември, 2012 22:19 1 115 0

Националистите в Каталуния не спечелиха пълно мнозинство

  • каталуния
Националистите в Каталуния не спечелиха пълно мнозинство - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Националистическата коалиция на каталунския лидер Артур Мас запазва по-голямата част от местата си в местния парламент, но отбелязва спад, докато левицата получава силна подкрепа.

Това са първите резултати от социологическите анкети, направени сред вече гласувалите на изборите в този испански автономен район.

Коалицията "Конвергенция и съюз" получава между 54 и 57 места, срещу 62 на изборите през 2010 г., докато левицата печели между 20 и 23 места /10 през 2010 г./ според проучване на първите резултати от регионалните избори в Каталуния , предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В началото на ноември испански интелектуалци се обявиха в подкрепа на левицата и на федерализма в отговор на нарастващото отцепничество, насърчавано според тях от каталунското правителство и от други политически сили, приближени до националистите.

Каталуния е най-задлъжнелият автономен район на Испания. Тя е в открит конфликт с централното испанско правителство, което през септември отхвърли искането й за по-голяма бюджетна независимост с възможност да въвежда свои данъци.

Каталуния е обхваната от сепаратистки тежнения . Мас се надяваше да получи абсолютно мнозинство за своята коалиция. Той обеща, че след четири години ще организира референдум за самоопределянето на населената със 7,5 милиона жители Каталуния. За целта обаче са му нужни 68 гласа в местния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: