Last news in Fakti

27 Декември, 2020 09:49 2 620 7

Швейцария призна: Допуснахме грешки в пандемията от коронавирус

  • швейцария-
  • коронавирус-
  • пандемия

В края на първата вълна през лятото "имахме чувството, че най-лошото е минало, това бе една от най-тежките грешки", заяви Ален Берсе

Швейцария призна: Допуснахме грешки в пандемията от коронавирус - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсе призна, че правителството е проявило твърде голям оптимизъм след първата вълна от епидемията на COVID-19 и е разхлабило ограниченията, вследствие на което броят на заразените по време на втората вълна е сред най-високите в Европа, предаде Франс прес.

В края на първата вълна през лятото "имахме чувството, че най-лошото е минало, това бе една от най-тежките грешки", заяви министърът по телевизия Ес Ер Еф. След тази първа вълна "бяхме прекалени оптимисти, мислейки, че през есента ще можем пак да разрешим големите прояви" като мачовете по футбол и хокей на лед, каза той.

"Най-лошото в управлението на една криза обаче е да блокираш и да не правиш нищо. Щом правим грешки, едно е ясно - трябва да ги поправяме възможно най-бързо", добави Берсе.

Министърът смята, че светът няма скоро да се избави от коронавируса - според него, "той ще остане независимо от ваксините и лекарствата", посочва АФП.

По време на първата вълна през март Швейцария не бе засегната толкова силно като други европейски страни и не наложи толкова строга карантина, а после поетапно разхлаби ограниченията.

На 1 юни бяха регистрирани само 3 нови случая, но през октомври епидемията се разрасна експлозивно - с всяка седмица броят на инфектираните, настанените в болници и починалите нарастваше двойно.

Швейцария - страна с население от 8,6 милиона, регистрира всеки ден близо 5000 нови случая и 100 починали.

"Пътят, избран от Швейцария, си има цена. Иска се лична отговорност, разум и дългосрочна визия. Щом това не действа, ще трябва да засилим мерките", предупреди министърът.

В сряда Швейцария започна кампания за ваксинация срещу COVID-19 с препарата на Пфайзер/Бионтех.

Берсе призова освен това да бъдат подсилени международните организации, борещи се с кризата, по-специално СЗО, гневно критикувана от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Без СЗО ситуацията днес щеше да е далеч по-лоша, подчерта швейцарският министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патент WO/2020/060606

    15 4 Отговор
    Никой не може да предвиди, какво точно е в главата на Билгей и компания !
  • 2 За овце

    20 5 Отговор
    Айде стига с агитациите за скапаната ви "ваксина".
  • 3 един от стадото

    6 0 Отговор
    туй Швейцария, Швеция все тая за някои..
  • 4 Хайде сега

    1 15 Отговор
    време е да го кажете на Мангъров и не ка после пак да ви дава за пример за справяне с пандемията.
  • 5 Хахаха

    15 1 Отговор
    Вирусът ще е сред нас докато медиите крякат че е
  • 6 Све

    14 0 Отговор
    За 30 г затъпяването на европейците е колосално. Гьобелс, Шорош и Гей Билтс ни направиха на идиоти...или по-точно овце за стригане и месо
  • 7 Мангъров

    1 1 Отговор
    А ние тук кво да кажем - oligofren do oligofrena...но иначе ме слушат де...и виж кво стана...
Новини по държави: