30 Април, 2021 05:26 5 655 63

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

  • хитлер-
  • третия райх-
  • самоубийство

Безжизненото тяло на Ева също е там

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива - 1
Снимка: Shutterstock

30 април 1945 г., следобед, Берлин. Райхсканцеларията. Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.

В късния следобед останалите от бункера откриват Хитлер прострелян и строполен на земята, а диванът до него пропит с кръвта му. Той е отнел живота си, захапвайки цианид и едновременно с това прострелвайки се в главата.

Безжизненото тяло на Ева също е там. Тя е използвала само цианид, за да сложи край на живота си. Ева категорично отказва да напусне бункера, когато Червената армия се приближава, настоявайки, че е сред малкото останали му верни хора. Адолф Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак на 29 април със свидетели Йозеф Гьобелс и Мартин Борман.

Хитлер се самоубива само два дни преди капитулирането на Берлин на 2 май 1945 г. и около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер. Генерал Ханс Кребс предава тази информация на съветския генерал Василий Чуйков, когато се срещат в 4 ч. на 1 май, за да водят преговори за капитулацията на Германия.

Овъглените останки са открити от руснаците. Хитлер е идентифициран от личния му зъболекар по направената от него зъбна протеза. След опознаване на труповете на семейство Гьобелс, на Адолф и Ева Хитлер и на генерал Кребс са погребани в района на дислоциране на отдела за контраразузнаване СМЕРШ на 3-та ударна армия – отначало в берлинския район Бух, след това в градовете Финов, Щендал, Ратенов и накрая в Магдебург. В акта от 21 февруари 1946 г., подписан от началника на СМЕРШ на 3-та ударна армия, се казва: „В района на гр. Ратенов е разкопана ямата с труповете на Хитлер, Браун, Гьобелсови и техните деца и генерал Крипс... Всички изброени трупове се намират в полуразложено състояние в дървени сандъци и в такъв вид са доставени в гр. Магдебург и отново закопани в яма на дълбочина 2 метра в двора на къща №36 на улица „Вестенщрасе”.

На 13 март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев секретно писмо с предложение да бъдат унищожени останките, тъй като военният обект подлежи на предаване на немските власти. На 16 март предложението е прието, а на 26 март Андропов утвърждава плана за съвършено секретната операция „Архив”.

В нощта на 4 срещу 5 април 1970 г. оперативна група от специалния отдел на КГБ в 3-та армия отваря гробовете. На 5 април останките са извозени до района на учебен полигон, смлени и изгорени. Пепелта е разпръсната в един от притоците на река Елба.

Адолф Хитлер е основният виновник за избиването на милиони по военните полета и изпращането в газовите камери на 6 млн. евреи, хиляди цигани и насилствена стерилизация.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 баба Пена

    38 0 Отговор
    Дано се оправи чиляка!
  • 3 Жалко

    76 9 Отговор
    На кого ни остави бай Адолфе? Виж в какво превърнаха Европата тия след теб, на кочина! Ако беше оставил на спокойствие баба Меца да спи в Сибир, сега нещата нямаше да са така според мен! Но ти реши да се направиш на мъж пред мечката и видя до къде те гони, до Берлин! В момента липсваш на много хора - сигурен съм!

    Коментиран от #5, #58

  • 4 Кремълския пор го чека същото

    13 41 Отговор
    Че и по зле
  • 5 Хитлер е творевие на саш

    23 13 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко":

    И юдейте
  • 6 Алооо

    47 5 Отговор
    Хора оправете си фактологията. На 2 май се подписва само примирие. Никак не е случайно, че денят на Европа е на 9 май, а ВСВ свършва с капитулацията на Япония няколко месеца по-късно. По - големите и обективни изследователи биха поспорили, че Хитлер е виновен и за войната, на айде, така е прието. Все пак да не забравяме кой пише историята.
  • 7 боил

    49 13 Отговор
    Дааа....и Бай дън да не забравя какво се случва с тези , които се мислят за велики и че могат да прегазят и подчинят Русия.

    Коментиран от #13, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Колега

    23 5 Отговор

    До коментар #10 от "Жужето пор обикаля озверело бункера":

    Тия от Изтока побеждават а тия от Запада масово се гърмят и палят като идват русите. А Добро Утро! Ние още 4 кафета, разтъркай тия гурелясяли очи, прочети пак статията пък ако поискаш пиши пак. Не, бате по - добре недейййй.

    Коментиран от #14

  • 12 Абе хитлерюгенд

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Жужето пор обикаля озверело бункера":

    Стига пуска пяна пяна като въртоглавия си вожд,ами поемай след него.Това е заповед!

    Коментиран от #20

  • 13 100

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "боил":

    Щатите им разпаднаха СССР-то и им сринаха комунизма, та сега още вият на умряло по миналото величие. Но сами са си виновни като само военщина и пропаганда им е в главата, а не могат да си оправят обществото и икономиката.

    Коментиран от #16

  • 14 100

    8 21 Отговор

    До коментар #11 от "Колега":

    Айде бе, през ПСВ тези от изтока ли победиха? А през ВСВ само СССР ли победи? Щатите и Англия не бяха ли победители?

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Как става това

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "100":

    Ми просто комунистите решиха да стават крупни бизнесмени , не може да притежаваш най-богатата страна , а да не можеш да оставиш всичко това на децата си. Изкушението е голямо , разбираш ли ?
  • 17 цербер

    18 6 Отговор
    Ако Адолф си беше седял в Европа,а не да скача срещу Русия,където доста от войниците му замръзнаха,нямаше да има война и Европа щеше да е намного по-високо ниво в промишленото и социалното си развитие днес. Но тази много сериозна грешка на фюрера коства десетки години реставрация на европейските страни и милиони изгубени човешки животи.

    Коментиран от #19, #40

  • 18 Бяха

    24 4 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    към края на войната.
    Като видяха че Сталин ще стигне до Париж.

    Коментиран от #21

  • 19 Сибирь

    20 2 Отговор

    До коментар #17 от "цербер":

    хитлер идва на власт за да унищожи комунизмът! И в германия са наляти огромни пари от западният елит ,включително и евреите.. Такъв вариянт да няма война е бил изключен!
  • 20 Слава на еврейте и звездата на давид

    5 16 Отговор

    До коментар #12 от "Абе хитлерюгенд":

    Еврейте са най добрите хора
  • 21 100

    9 18 Отговор

    До коментар #18 от "Бяха":

    Чакай малко. А преди десанта в Нормандия да не би да не е имало битки? Знаеш ли колко ресурси гълта на Германия войната в Атлантика и въздушната война. Отделно има фронт в Африка и Италия. Да не говорим за ленд-лийза. А и без морската блокада, Германия можеше свободно да се снабдява със суровини. Та, ако западните държави не участваха във войната, Червената армия и до Берлин нямаше да стигне, камо ли до Париж.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 военния

    18 1 Отговор
    евреите са виновни за войната а не хитлер!!!
  • 28 Имало е

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "100":

    големи и значителни битки.
    Като битката за Париж, където германците губят по-малко хора да го превземат отколкото да превземат къщата на Павлов в Сталинград.
    И пак не са я превзели.

    Коментиран от #33

  • 29 Гошо

    1 3 Отговор
    И пак Русия е виновна за това
  • 30 Абе

    12 1 Отговор
    Няма никакви доказателства за това. Няма нито тяло, нито черепа на Хитлер, както ни го пробутват.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Неразбрал

    9 5 Отговор
    А кой е виновен за смъртта на хиляди в българските лагери на смъртта след 1944г?

    Коментиран от #35

  • 33 100

    10 8 Отговор

    До коментар #28 от "Имало е":

    Ако не вярваш на мен, повярвай на Сталин, който казва, че без западните съюзници, нямаше да спечелят войната. Знаеш ли примерно, че повечето камиони, които СССР ползва през войната са доставени от САЩ, повечето алуминий също, а двигателите на Т-34 са от алуминий, та без него щеше да има много по-малко танкове. Огромна част от взривните вещества, които ползват също са доставени по програмата ленд-лийз. Немската промишленост търпи големи загуби от бомбардировките, голяма част от авиацията и пво-то са заети да пазят от запад. Германия строи над 1000 подводници и много кораби за войната в Атлантика. Знаеш ли това колко ресурс е и колко хора са...Да, приносът на СССР е най-голям за победата, но сами нямаше да могат да победят. Западът също сам нямаше да победи.

    Коментиран от #36, #39

  • 34 БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ! !

    9 2 Отговор
    УБАВ ЧИЛЯК БИЛ👥
  • 35 Pompev 🇧🇬

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Неразбрал":

    Тряя да е Хитлер пак ама...как да го кажат като вече го обявили за умрял
  • 36 ✔️Pompev ®️

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "100":

    Така е така е,другото е кум. сталинистка пропаганда
  • 37 Kcanba

    1 0 Отговор
    ами, Честитооо!!
  • 38 Черен Петър

    4 2 Отговор
    За съжаление е успял да избегне участта, която го е очаквала при залавянето му. Пък е щял да попадне в ръцете на Червената армия, което предполага, че животът му е щял да завърши на бесилката, смятано за позор за висш военен, какъвто се е смятал Хитлер.
  • 39 един от стадото

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "100":

    мдаа..Рене от съпротивата даже кръчмата не затвори. Толкова за Франция тогава. Да, вярно, коалицията победи тогава. Кой с най- много жертви и нечуван героизъм, кой с пари, консерви и камиони, кой с хитрост и неутралитет, но всички вееха байряците на 9 май. Да не забравяме, че и Япония беше в играта и доста кръв пусна в Индокитай и Тихия океан на единия от коалиционните партньори. А главния партньор продължи войната и след 9 май когато вече бяха спрени продоволствията му и на марш се беше изнесъл в далечния изток и на ход помете един милион самураи, Квантунската война. Инерцията е голяма работа..

    Коментиран от #43

  • 40 Констатация

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "цербер":

    Факт , просто нямаше друга сила , която да измести силово , и икономически Германия от Европа, но Германия беше силно зависима от суровини , и нямаше друг начин да ги получи в такива количества , освен чрез война с Русия . Малцина знаят , че след Хитлер , договор за доставки на суровини , Сталин подписва и с Англия , което значи , че той играе на два фронта.
  • 41 Зиг Хеил

    3 3 Отговор
    RIP фюрере🙏🏻 Дори и да не в вярна датата.

    Коментиран от #45

  • 42 един от многото

    3 2 Отговор
    А толкова работа остави недовършена и в последствие на това сега света страда!
  • 43 100

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "един от стадото":

    Ленд-лийза продължава до разгрома на Япония, не до 9 май. А квантунската армия макар и мтогобройна- ок 900 хиляди, не е елитна армия. За Япония тя е била нещо като учебна армия Там са тренирали кадри за войната в Тихия океан и в Китай. Към момента, в който РККА ги напада, те вече не разполагат с мтого добри кадри, морално е доста зле, тъй като е ясно, че губят войната, а и снабдяването е лошо. Не може да се надява на сериозна подкрепа от самата Япония, нито от сериозна въздушна поддръжка.
  • 44 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "боил":

    ...😁...кой е Байгън...😁...
  • 45 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Зиг Хеил":

    ...😁...защо са две...😁...защо са сини...😁...
  • 46 Чочо

    7 3 Отговор
    Не е истина че се е самоубил защото е избягал с подводница пълна със злато в Аржентина,заедно с още няколко подводници пълни с други нацисти .Отделно още няколко подводници са избягали в Бразилия и те пълни с виши военни,както и няколко подводници под леда на Антарктида където преди войната са построили Нова швабия голяма колкото континента Европа,а през 1947 година флота на сащ ги напада с генерал Рейс но летящите чинии на нацистка Антарктида използват лазери и флота на САЩ е победен.Това е от ЦРУ изнесено в интернет и всеки може да го прочете.Хитлер умира май беше на 75 годишна възраст в къщата си в Аржентина.

    Коментиран от #50

  • 47 Бля-бля глупости

    2 2 Отговор
    Хитлер е живял до дълбока старост в Аржентина

    Коментиран от #49

  • 48 Грамутна мисирка

    0 0 Отговор
    Абе джурналисти, ама проверявайте ги тези факти! Втората световна война, приключва с японската капитулация през септември 1945г. Какъв осми май 1945г. бе, откъде ги копирате тия щуротии и после що всеки си фалшивицира история.
  • 49 Манчев

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бля-бля глупости":

    Хитлер има син който е жив и е в Германия.

    Коментиран от #51

  • 50 Трифон

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Чочо":

    Май бил на 75 години...През май ли ги е навършил
  • 51 Станчо

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Манчев":

    И цар Борис трети има син,Симо Хазарта живее в София
  • 52 Роза

    4 1 Отговор
    Спомням си кадри от един исторически филм,който бях гледала като дете.Двама германски военни в бункера си говорят и единия казва:"Фюрерът трябва да умре като войник-от куршум!Всяка друга смърт е позорна за него!"Не си спомням какво отговори другият.Но фюрерът явно е искал да се презастрахова,като е глътнал и отрова.А Ева Браун е умряла с него,защото вероятно е съзнавала,че със спокойния и луксозен живот е свършено и не я чака нищо добро.Сега е много лесно да си говорим за войната-толкова години след нейния край.Нещата изглеждат различни,когато е минало много време.Но истинския ужас на войната знаят само тези,които лично са я преживели или които са изгубили близки хора в нея.
  • 53 жалко но факт

    4 2 Отговор
    За някои истината би била съсипваща. Хитлер не се е самоубил, а е избягал в Аржентина и е доживял до 68 годишна възраст. Цялата работа със това, което се тиражира е за да може ветерани и всички потърпевши да си умрат спокойно. След време истината ще бъде разкрита, но тогава ще е просто като сензация и нищо повече.

    Коментиран от #54

  • 54 Мисирката

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "жалко но факт":

    Някой казват, че е починал в Буенос Айрес на 70 години.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"........ за масови екзекуции с газови камери........." Кaквa само бeзcмиcлицa е написаното, дa прaтиш хoрa в лaгeри зa дa ги избивaш, чe тo мoжe дa ги избиeш и бeз дa ги прaщaш в лaгeри и дa прaвиш рaзхoди пo трaнcпoрт, oхрaнa, прeхрaнa и т.н.
  • 56 копи пейст

    6 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #57

  • 57 копи пейст

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "копи пейст":

    ... В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa cтрaнa в Eврoпa.
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко":

    Сталин беше качил армийте си на влакови ешалони и оформил атакуващи клинове...Германците го изпревариха и голяма част от съветската военна техника, самолети, танкове, оръдия, е унищожена директно във вагоните. Освен това, СССР не е подготвил позиции на армията за отбрана, а за нападение, което улеснява вклиняването на немците и пленяването на 2 милиона солдата още в първите дни....

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Д'мин

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много богато въображение! Следващия път може да пробваш със заход на армията на Сталин откъм Непал!
  • 60 хихихихихи

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И как щяха да стигнат с влакове до Германия? Цитат:В наши дни най-разпространеното междурелсие, което често се нарича стандартно, е 1435 mm. То се използва при 60% (по дължина) от железопътните линии по света. Линиите с по-малко междурелсие се наричат теснолинейни или теснопътни.
    Междурелсовите разстояния по света
    Някои държави по света поддържат линии с различно междурелсие. В Русия и страните от бившия Съветски съюз например то е 1520 mm.

    Коментиран от #62

  • 61 Ян Бибиян

    2 4 Отговор
    Глупости: още е жив и е много стар,живее в едно смолянско село и се прикрива.
    Но заговори ли се за ,,райха," се разплаква. Избрал БГ защото проумял че тя ще е канцеларията на АДА.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "хихихихихи":

    Питай някой познат жепеец да ти разкаже как става смяната на руската граница. Ех, дяца, жал ми е за вас, че сте толкоз прости, а пък сигурно се смятате за Българи.
  • 63 кочо

    3 0 Отговор
    НА 7 ЮЛИ СССР Е ТРЯБВАЛО ДА НАПАДНЕ ГЕРМАНИЯ СЪГЛАСНО СЕКРЕТЕН ДОГОВОР МЕЖДУ СТАЛИН И ЧЪРЧИЛ ОТ 30 МАРТ 1941Г.ХИТЛЕР РАЗБИРА ЗА НЕГО НА 1 МАЙ 1941Г.СЛЕД ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ СЪС СССР РАЗБИРА ЧЕ Е ИЗМАМЕН ОТ СТАЛИН.ОТ 1926Г. ГЕРМАНИЯ ПОДПОМАГА СССР ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ СЪС ВСИЧКО.
Новини по държави: