Last news in Fakti

2 Май, 2021 08:52 2 648 8

Гореща пролет в Афганистан

  • афганистан-
  • армия-
  • насилие

Ескалация на насилието

Гореща пролет в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС

Генерал Скот Милър, командващ американските сили в Афганистан, предупреди в събота, че би било "грешка" да се атакуват американски войски на фона на повишено напрежение в страната поради крайния срок за изтегляне на чуждестранните войници от 1 май.

"Връщането към насилието би било безсмислено и трагично. Но не се заблуждавайте, ние разполагаме с военни средства, за да реагираме насилствено на всякакъв вид атаки срещу коалицията и с военни средства за подкрепа на афганистанските сили за сигурност. Това би било грешка", каза генерал Милър.

Няколко страни членки на НАТО са разположили допълнителни сили или ги държат в готовност за осигуряване на напускането на военните. Причината е, че има опасения, че талибаните могат да атакуват военните части по време на изтеглянето на международните сили.

След близо 20 години САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на последните си войски от Афганистан, обобщи ДПА.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май 2021 г. в споразумение с талибаните. Настоящият президент Джо Байдън обаче обяви миналия месец, че силите ще останат в страната до 11 септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    25 0 Отговор
    е какво сега, победа или загуба ще празнуваме не разбрах. Той още Александър Македонски се чуди победил ли е там или загубил
  • 2 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    30 0 Отговор
    САЩ И НАТО 20 ГОДИНИ ПРОДАВАХА ДЕМОКРАЦИЯ .... КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ Е КАТАСТРОФАЛЕН - СТРАДАНИЕ И СМЪРТ. УНИЩОЖИХА ТОЛКОВА ДЪРЖАВИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 Г.
  • 3 Behemoth

    12 2 Отговор
    Тия там така живеят бой племе срещу племе село срещу село....като ги нападнат се обединяват ...и после пак...
  • 4 Учуден

    26 1 Отговор
    И чии го търсеха НАТО и коалиция? Намериха ли го? А ореваха света за 45дневното навлизане на войски на Варшавския договор в Чехословакия.
  • 5 Караколю

    22 0 Отговор
    Е, насадиха "демокрация" и сега се измъкват като пр...из гащи! Оставят местните да се оправят сами...В крайна сметка резултатът от 20 годишното "присъствие" на натовските "партньори" е КРЪГЛА НУЛА! А, да, има прогрес в едно направление - производството на опиум надхвърли всички преокупационни нива и отиде в небесата...не без активната подкрепа на отвъдокеанските "демократизатори"...Нищо де, доколкото знам талибаните недолюбват наркотиците и пак ще го върнат там, дето си беше...заедно с много отрязани глави...
  • 6 GnG

    9 0 Отговор
    Може би ще УВЕЛИЧАТ състава на българския контингент, за да ПАЗЯТ ЖИВОТА, северно-американските войници ! :)

    Какви ИНТЕРЕСИ има България в Афганистан ?!

    В Ирак, ЗАГИНАХА български войници, имахме РАЗХОДИ по българския контингент и ни "помолиха" да се ОТКАЖЕМ от ДЪЛГА, който ни дължеше Ирак ! И, КАКЪВ ни беше ИНТЕРЕСА да воюваме на страната на АГРЕСОРА ?!


    ни "помолиха" да се откажем от ДЪЛГА на Ирак към България

    Коментиран от #8

  • 7 абе

    4 0 Отговор
    тоз ОТАН e само пачове ....
  • 8 Ессерем

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "GnG":

    Ще се бяга май от покрива на посолството ,ами да видим!
Новини по държави: