14 Май, 2021 18:49 3 515 23

Установи се липсата на голямо количество оръжия след взривовете във Врбетице

  • врбетице-
  • оръжия-
  • взривове-
  • крадци-
  • склад за боеприпаси

Разследването на случая продължава и сега

Установи се липсата на голямо количество оръжия след взривовете във Врбетице - 1
Снимка : Shutterstock

След взривовете в складовете в чешкото село Врбетице през 2014 г., "Имекс груп", наемател на помещенията, е открил, че липсват голям брой оръжия, съобщи пражкият вестник Mladа Fronta DNES.

Според компанията от склада са изчезнали около хиляда ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7, 800 автоматични пушки, 500 картечници, 100 пистолета и много свързано оборудване, по-специално щик-ножове.

"Всички те могат да попаднат в ръцете на търговци на оръжие на черния пазар", се казва в съобщението.

"Имекс груп" е подала сигнал до правоприлагащите органи, вярвайки, че изчезналите оръжия са откраднати или от нарушители, или от полицаите охранявали складовете след експлозиите. Разследването на инцидента продължава и сега разследващите проверяват дали някой е помогнал на организаторите на взривовете да влязат на територията на складовете.

"В тази връзка през февруари тази година собственикът на Imex Group Петер Бернатик беше задържан за 48 часа и бяха извършени претърсвания в дома и фирмата му", пише вестникът.

"Имекс" оценява щетите от загубата на оръжия на 100 милиона крони (около 4,7 милиона долара), докато възнамерява да си възстанови 75 милиона крони (около 3,5 милиона долара) от чешката държава, според съобщения в медиите.

Статията отбелязва, че всички оръжия, събрани след експлозиите, се намират в полицейски склад в град Зноймо в югоизточната част на страната в три запечатани корабни контейнера. Информация за тяхното съдържание не е била разкрита.

В същото време, според вестника, през 2016 и 2017 г. крадците са успели да проникнат шест пъти през дупки в оградата в помещенията, в които оръжията са били държани под полицейски контрол по това време. По-късно двама от тях получиха присъди за кражба и продажба на оръжия – съответно три години и две години и 10 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 как така

    74 1 Отговор
    не са разследвали крадците след като и децата знаят, че чрез
    пожар и взрив крадците си замитат следите. А сега се търси
    под вола теле? Криминалният случай се политизира. Къде е нашият
    Мунъо - Гебрата?
  • 2 Рони

    39 0 Отговор
    А така шило у торба не стои!
  • 3 Нане

    63 1 Отговор
    през Полша ЦРУ трансфер у Украина другото кьор фишек
  • 4 kkk

    71 0 Отговор
    И всички удобно забравят да кажат, че в деня ПРЕДИ взрива изненадващо е казано на всички работни "Утре ще почивате"- който е откраднал оръжията поне е имал малко съвест и се е погрижил да няма жертви
  • 5 Монгола

    65 0 Отговор
    Истината лъсна откраднаха оръжието и взривиха склада, а оръжието отпътувало при терористите в Сирия!
  • 6 барчо

    56 1 Отговор
    Гледам вече си мяза на откровено престъпление. Продажба на хубавото и продаваемо оръжие на терористи, а боклуците се палят, за да се замете всичко. Разчитали са всичко да бъде унищожено, но явно не е достигнало нещо. Как се крадат 1000 гранатомета и другите хиляди огнестрелни оръжия от охраняван полицейски склад??? Май за балъци ни вземат!!!
  • 7 БПФ

    44 1 Отговор
    Двамата вездесъщи руски агенти са ги откраднали преди да взривят складът !!!
  • 8 Андрей Бабиш

    58 0 Отговор
    Май ще се извиняваме на Кремъл защото ни разкриха.
  • 9 Шелок Холмс

    54 1 Отговор
    Взривовете и кражбата са станали непосредствено един след друг прокуратурата в Прага укрива истината и ползват случая за да калвт Руската Федерация!
  • 10 яяяяя

    38 0 Отговор
    Тук всичко е ясно- Путин ги е откраднал! Какво ще покаже една ревизия в нашите складове, военни и военно временни! Пустота като в главата на герберо-чалгар!
  • 11 любител

    43 0 Отговор
    браво явно за толкова оръжие от вън е чакал руски влак който ги натоварил и тогава са взривили склада. егати простотията по малоумно скроена простотия краварите не можаха да измислят.по скоро щях да повярвам че извънземни са ги свили.хахаха.
  • 12 Хааа ха ха.....😂😂😂😂😂😂

    22 0 Отговор
    Къде лий утишло дагоеВа???😀😀😀
    Май дето и на гебрушката-пр талибаните от ид???🙄🙄🙄
    Имаше и факти,и видеоматериали на руските спецчасти и на Генка Шикерова мисля 🙄🙄🙄
  • 13 един от многото

    39 0 Отговор
    Чисто Чешка далавера , оправдана с Русия. Както между впрочем и руските шпиони в България.
  • 14 ттт

    33 0 Отговор
    Взривовете във военни складове са стар трик за скриване на липси. Обяснява ха ни го след взривовете в Лозенец и Миджур. Но чехските далавераджии на оръжие имат някаква минимална човечност, нашите затриха сума хора.
  • 15 big

    25 0 Отговор
    Дали липсата е след взрива или тя е причина за него!
  • 16 123

    21 1 Отговор
    Стария номер да подпали и взриви за прикриване на кражбите си на Шумкарина Агент Ганьо 007. А разследващия Агент Ганьо 008 винаги установява че извършителя е неизвестен, и така приключва всичко. Един от работешите или няколко в тази фирма с пълни джобове с пари, дръжавата окрадена и имуществото унищожено, и живота е сладък.
  • 17 Гражданин

    21 1 Отговор
    Призовам упълномощените органи да не правят ревизия на нашите военни складове. Може да има взривове. Не дай Боже някой да пострада.
  • 18 веселяк

    24 0 Отговор
    А сега си представете двамата от ГРУ на прибежки и припълзявания да мъкнат двайсетина сандъка с оръжие и припаси! Взривяват и крадат!
  • 19 Невероятно

    26 0 Отговор
    тия двамата от ГРУ-то сигурно са извънземни, крадат вагони оръжия, гърмят складовете и всичко това го правят между две водки без мезе. Ццц...

    Коментиран от #21

  • 20 Сандо

    10 0 Отговор
    Изведнъж се сетих за филма "Операция И".
  • 21 ГЕШТАПО

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Невероятно":

    И КВО СТАНА ТО . ЧЕХИТЕ СА СИ ГО ВЗРИВИЛИ САМИ ЗА ДА ПРИКРИЯТ ОГРОМНАТА КРАЖБА НА ОРЪЖИЕ. СЪЩО КАКТО СА ПРАВИЛИ И БЪЛГАРСКИТЕ МАФИОТИ С ВЗРИВЕНИТЕ НАШИ СКЛАДОВЕ.
  • 22 :):):):)

    5 0 Отговор
    Верно ли бе
  • 23 глоги

    1 0 Отговор
    ОРЪЖИЯТА СА ОТКРАДНАТИ И ПРОДАДЕНИ НА ОНИЯ С ДЪЛГИТЕ БРАДИ И ЧАЛМИ,А ПОСЛЕ ЗА СКРИВАНЕ НА СЛЕДИТ,СКЛАДЪТ Е ВЗРИВЕН. И ТОЧКА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания