Last news in Fakti

4 Юни, 2021 14:27 1 486 1

Отбелязаха 2 юни в Братислава

  • христо ботев-
  • дунав-
  • тържествена церемония-
  • българските жертви-
  • освобождение

На тържествената церемония присъстваха представители и на двете страни

Посолството на Република България в Братислава организира на 2 юни 2021 г. тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя пред паметника на българите, загинали за свободата на Словакия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Внушителният монумент на брега на Дунава, носи и паметна плоча в чест на свидните български жертви, както и надпис на български и словашки език, запечатал прочутата фраза на Христо Ботев „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!

Военен оркестър изпълни химните на двете страни. Под неговата музика тържествено бяха положени венци и цветя пред паметника. Венец бе изпратен и от кмета на Братислава Матуш Вало.

Извънредният и пълномощен посланик на РБ в СР Васил Петков произнесе прочувствено слово, включващо следните по-важни моменти:

„Това е свят ден за българите, когато ние в мълчанието си отдаваме почит към борците, паднали за свободата и независимостта на България. Техен символ е знаменитият ни поет Христо Ботев, който самият е дал живота си за свободата на България“.

Той цитира строфи от ненадминатата поезия на Ботев, преведени на словашки език.

„На този ден с равна признателност почитаме и българските жертви, дадени за свободата на братски народи, изтъкна българският посланик. „Между 18-те хиляди души, дали живота си за освобождаването на Словакия от фашизма, се четат и имената на български герои: студенти, градинари и занаятчии. Много млади българи воюват в „Нитрянската партизанска бригада”, бригадите „Яношик” и „Милан Растислав Щефаник”, в партизанските отряди около Криж над Хрон, Хандлова, Кремница, Банска Бистрица, Мартин и на други места в Словакия. Този величествен монумент е свидетелство за техния подвиг и за вечния дом на жертвоготовните българи, останали завинаги по тези земи. Кара ни да помним подвига и да бдим опустошителните войни да не се повтарят никога повече .“

Българският посланик изпрати своеобразно послание към ръководството и учениците от БСУ „Христо Ботев“ в Братислава – и словачета, и българчета, чийто патронен празник е на 2 юни, подчертавайки: „Изпълва ме вяра, че мирът и просперитетът на България и Словакия са в добри ръце, във вашите ръце!“. Церемонията завърши с културно-музикална програма, включваща неизменните строфи от стихотворението „Хаджи Димитър“ и куплетите на „Тих бял Дунав” в изпълнение на учениците от Българското училище.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо ВЕЛКОВ

    11 0 Отговор
    Ето това е една ПРЕКРАСНА новина! БРАВО!
Новини по държави: