5 Юни, 2021 08:01 2 906 28

Установиха 17 случая на употреба на химически оръжия в Сирия

  • хлор-
  • сирия-
  • башар асад

Въпросът ще бъде обсъден на предстоящите консултации със Сирия

Установиха 17 случая на употреба на химически оръжия в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС

Организацията за забрана на химическите оръжия разполага с данни за 17 случая, при които употребата на химическо оръжие в Сирия е потвърдена или вероятна, съобщи агенция АР с позоваване на генералния директор на ОЗХО Фернандо Ариас. Разследвани са общо 77 казуса.

Ариас заяви, че организацията е установила нова химическа субстанция в проби, взети от контейнери за съхраняване на такива оръжия през септември 2020 година, уточнява news.bg.

Въпросът ще бъде обсъден на предстоящите консултации със Сирия. По-рано директорът на ОЗХО е изпратил писмо до сирийското правителство, в което е съобщил, че в страната ще пристигне група на ОЗХО, която да проучи този въпрос между 18 май и 1 юни. Той е поискал визи за експертите, но така и не е получил отговор. След това е уведомил Дамаск, че отлага посещението на групата за 28 май, но отново не е последвала реакция от сирийска страна. Поради това Ариас е решил отново да отложи мисията докато не бъде намерено решение.

Разследващата група на ОЗХО публикува втори доклад, с който потвърди, че режимът на Асад е употребил химическо оръжие на 4 февруари 2018 г. в сирийския град Саракиб. В него се уточнява, че военновъздушните сили са бомбардирали района с хлорни вещества, които са поразили значителна територия. Международната организация посочи, че това е умишлен акт, довел до страдания и жертви сред мирното население.

Държавният департамент на САЩ от своя страна излезе с доклад, в който се казва, че режимът на Башар Асад и досега разполага с достатъчно компоненти за производство и употреба на химическо оръжие.

В април членовете на Организацията за забрана на химическите оръжия гласуваха за отнемане на правата на Сирия в тази организация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой си

    62 0 Отговор
    Бе той и Садам имаше в Ирак.......всички видяхме...
  • 3 Ттттд

    54 0 Отговор
    А тетаър с възкръснали сирийци ще има ли...? Че да не ги доведът пак руснаците в центъра на Европа тези"мъртви" от хим атака....
  • 4 майстор

    29 0 Отговор
    Държaвният дeпaртaмeнт нa CAЩ oт cвoя cтрaнa обвинява рeжима нa Бaшaр Acaд ,но и дoceгa рaзпoлaгa c дocтaтъчнo кoмпoнeнти зa прoизвoдcтвo и упoтрeбa нa химичecкo oръжиe и изпробването му в Сирия.
  • 5 324

    39 1 Отговор
    Разполагате с фалшиви сведения, колкото в Ирак имаше складирани такива, но предпоставка за нахлуването на разпространителите на "демокрация."

    Коментиран от #15

  • 6 Дън Бай

    9 1 Отговор
    Пак сме тука, какво си мислите!?
  • 7 ****

    28 0 Отговор
    А обеднения Уран не е ли сред забранените химически оръжия,или това не се отнася за всички?
  • 8 мъкаааа

    32 1 Отговор
    Не в Сирия,гледайте в България тъпите янки какво правят! Сирия си има добър управник,българите са на пътя.

    Коментиран от #22

  • 9 Някой

    32 0 Отговор
    Пак манипулативно заглавие. Пише, че са установили 17 случая. А по-долу пише вероятни. Пак лу highly likely? Срам нямат ли от ООН? А вие, журналисти, срам нямате ли да манипулирате?

    Коментиран от #19

  • 10 химик

    4 13 Отговор
    Уранът не е химическо оръжие,той е гориво за ядрени реактори от които се добива електроенергия. Уранът е химичен елемент. Той е твърдо вещество,а не газ,който се втечнява и налива в стоманени бутилки.
  • 11 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    31 0 Отговор
    За Сирия разбрахме, сега чакаме нещо
    и за хАмериканските бомби над Белград
    през 1999 година...
  • 12 Не разбрах

    28 0 Отговор
    А случая с мърдащите "умрели статисти" дето скачат да се наредят на опашка за да си получат парите, брои ли се? А оня с кофпомпата дето пръскаше чакащите пациенти.?
  • 13 Налице е

    21 0 Отговор
    войнстваща липса на въображение. 100 претоплена манджа !
  • 14 Нане

    20 1 Отговор
    почти всички химикически оружия идват от Турция и Израел т.н. врагове на Сирия и се използват от талибани, муджехидини и каква ли не измет за долари. Ощи американци и ингилизи търсят химическите оружия в Ирак по петролните полета и кладенци и смучат ресурса. Знаем ги тия
  • 15 ДаЗдраПерМа

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "324":

    забравиха да добавят че миналата година в този град се изтровиха 14 брадати демократични опозиционери при опит да гръмнат пласмасови варели с хлорсъдържащи съединения. За по истински отворили капака и се натръшкали.
  • 16 ДаЗдраПерМа

    7 0 Отговор
    основно информацията идва от временни (мобилни) медицински пунктове без връзка към локацията на събитието и без разследване и изолиране на източника. В Държавните болници постъпват отравени от питейна вода и храна но там се търси източника докато не го намерят.
  • 17 IVAN

    12 0 Отговор
    ДАПРЕСТАНЕТЕ С ЛЪЖИТЕ,ДОСТАТЪЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА.СТИГА С ЛЪЖИТЕ
  • 18 Иван

    1 12 Отговор
    Хубаво, че Ердоган го ошамари този, че спря да тормози народа си

    Коментиран от #23

  • 19 Хо хо хо

    0 13 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    дхай бе помиар комунистически.

    Коментиран от #28

  • 20 Шапшали

    13 0 Отговор
    Толкова са тъпи в това ЦРУ, че за цялото си съществуване, с две, три еднакви номерца се опитват да минат.
  • 21 Дядя

    16 0 Отговор
    Ох кой беше онзи хамериканеца дето размахваше една епруветка в ООН и цирикаше, че Ирак ги произвежда?
  • 22 Сандо

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "мъкаааа":

    Българите са захвърлени в канавката край пътя и всеки,който минава и не го мързи,ни подритва.Тъжно е,но това е истината - останалото е пропаганда.
  • 23 ДаЗдраПерМа

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Ердоган бил цяр добре че ний сме добре и никой не ни тормози
  • 24 Бай Манчо

    7 0 Отговор
    Ох , пак ли , тази страница се затвори преди години , какво ли са намислили пак "демократизаторите" нима забравиха как им заведоха "отровените" деца и възрастни в ООН ? Разбра се и се доказа , че брадатите "опозиционери" :)))) са вършели тези престъпления , Башар си унищожи всички запаси доста преди тези провокации в присъствието на инспецтори от ОЗХ. Хайде да измислят нещо ново , знаем , че имат нужда от война .
  • 25 Белите

    7 0 Отговор
    каски се активизираха!Колкото им идва края толкова по силно хапят?!
  • 26 грух

    5 0 Отговор
    май не сирийците метнаха едни атомни бомбички...
  • 27 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    САДАМ-САДАМ - ХИМИКОЗИИРААН -И ВОЙНА И ВОЙНА --И ИЗВИНЕНИЯ -,ЧЕ НЕ БИЛ ХИМИКОИЗИРАН ---ЕХ БРИТАН -БРИТАН ??? ЕХ АСАД -ЕХ АСАД -ХИМИКОМИЗИРАН -ОТ КОГО -ОТ КОГО - ПАК ОТ ТЕЗИ -ОХКО -ЕХКО- ЦР УХКО -И ЗАПАДНО СИЕ !!! ОБАЧЕ,ВЕЧЕ НЕ СА СИЛАТА !?!?!? ИЗБЕРЕТЕ : ДА Д У ХА ТЕ ИЛИ ДА СЕ НА Д----Е ????????????!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания