Last news in Fakti

5 Юни, 2021 08:19 1 481 23

ЕС спря достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното си пространство

  • ес-
  • самолет-
  • беларус

В приетата декларация лидерите на държавите и правителствата категорично осъдиха принудителното приземяване на самолета на Ryanair

ЕС спря достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното си пространство - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз официално обяви, че спира достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното пространство и летищата на общността. Решението е публикувано на сайта на Европейския съвет. То е свързано с развитието на ситуацията в Беларус след принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск на 23 май, отбелязва news.bg.

"Днес съветът реши да засили съществуващите ограничителни мерки, с оглед на ситуацията в Беларус, чрез въвеждането на забрана за полети във въздушното пространство на ЕС и спиране на достъпа до летищата на ЕС за всички беларуски превозвачи. Страните-членки ще са задължени да отказват разрешения за кацане, излитане или преминаване през своя територия на всички самолети, с които оперират беларуски превозвачи." - се казва в съобщението.

Днешното решение е прието въз основа на заключенията на Европейския съвет от срещата на 24 и 25 май тази година. В приетата декларация лидерите на държавите и правителствата категорично осъдиха принудителното приземяване на самолета на Ryanair, при което грубо бяха нарушени нормите за сигурността на полетите. Участниците във форума осъдиха и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, който бяха на борда. Европейските лидери възложиха на Съвета на ЕС де предприеме необходимите мерки, включително да разшири санкционния списък с лица и институции, по отношение на които са в сила рестриктивни мерки.

По информация на агенция Reuters, затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании влиза в сила в полунощ на 5 юни.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лука Лъки шенко

    7 15 Отговор
    Честито !
  • 2 РАДЕВШЕНКО

    7 20 Отговор
    КАЗАХ ЛИ ТИ ПРИЯТЕЛЮ, ЧЕ ЕС НЕ ТЕ БРЪСНЕ ЗА...СЛ...А
  • 3 Фруг

    7 27 Отговор
    Срам ме е, че пуснахме самолет на Лукашенко. Един ден народът на Беларус като се освободи от лудия за връзване няма да ни прости.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 ДжафДжаф

    27 6 Отговор
    Ще летът с Аерофлот. ЕС определено подпомага процеса на присъединяване на Беларус към Русия. Колкото повече санкции на Беларус, толкова по-голяма зависимост от Русия, което пък е най-прекият път за връщане на въпросните губерни там, където им е мястото.
  • 5 Васил

    23 7 Отговор
    ЕС са смешници с България не можаха да се оправят камо ли с Беларус
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жоро

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фруг":

    Гледа ли интервюто с протасевич о оо вече ти знам отговора те са го били заплашили и така нататък
  • 8 TOZ

    29 4 Отговор
    Роман Протасевич-ЛИЦЕТО Е ФАШИСТ И Е БОЕЦ НА ПОДРАЗДЕЛЕНИЕТО АЗОВ КАКЪВ ЖУРНАЛИСТ Е ТОЗИ ФАШИСТ?ФАШИЗМА ЛИ ВЪЗРОДЯВАТЕ?
  • 9 ЕС ПУУУУ

    29 2 Отговор
    ЕС В РОЛЯТА СИ НА САНКИОНАТОР ,НАЛАГА САНКЦИИ НА БЪЛГАРИЯ,СЛЕД КАТО ЗАБРАНЯВА ДОСТЪПА НА БЕЛАРУСКИ ТУРИСТИ ДО ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРИЯ КОМПЕНСАЦИИ МИЛИАРДИ ЕВРО!
  • 10 Някой

    18 4 Отговор
    А кога санкции на Германия за дъщото? Няколко дни по-късно самолет на същата компания бе приземен в Германия, преди да достигне Краков в Полша. По сигнал за бомба. Самолетът кацна на германско летище, вместо да продължи към по-близкото полско такова. Така че, това е напълно аналогичен случай. С противоположна реакция. Толкова за двойниятбстандарт на ЕС.

    Коментиран от #14

  • 11 ***

    12 3 Отговор
    ЕС като спре да лети над Русия и ще разбере колко е голямо то кълбо!
    Самолетните билети ще станат по 3 и ще има фалити на авиокомпании.

    Коментиран от #13

  • 12 шах

    7 2 Отговор
    Ами тогава нека всички техни авиокомпании станат руски...СЕГА....! ЕС с лош ход!
  • 13 Пилота

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "***":

    Бе то нема лошо да си фантазираш, ама такива мерки винаги са реципрочни, т.е и руските компании ще спрат полетите до и през Европа...а пък като им гледам какво им е дереджето на ватенките, само това им липсва -да им затворят европейското въздушно пространство....абе не е лошо да спреш с гаражната пърцуца с неустановен произход...така де, спри с фантасмагориите и слез на земята. Остави облаците на самолетите...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    когато двама се карат третия печели, азиатските самолети си фърчат по късия път а европейските заобикалят, горят керосин в повече и цапат небето. Грета Тунберг мълчи като риба защото Лукашенко не и плаща.
  • 16 Кой ни прецака

    4 2 Отговор
    Кой антибългарин е разписал това споразумение след като България губи, а българския туризъм втора година бере душа?

    Коментиран от #17

  • 17 Бг Туриста

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кой ни прецака":

    Да ти кажа честно, ич ма не бОли бастуня за Бг туризма.Ма ич бе. Да фалират сичките мутропитеци най- ще ми е кеф. Даже валс на гроба им ще изиграя. Задето изгониха българите от родното го..номорие. А от друга страна... трябва да сме им благодарни на мутраците, щото открихме Гърция, Турция, Албания и Хърватска..хем по-чисто, хем по-евтино и най-хубавото- много по-спокойно. Няма кой да ти краде чистачките, да тича през теб да ти продава печен кукуруз или да вдига парцала с който си е покрила срамотиите пред семейството ти, в опит с неизмитата си въджайна да припечели некое евро...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЕВРОПЕУС ТАПАНАРИКУС - НАЛИ ЧАСТНОТО Е ПРИОРИТЕТ ЗА ВАС !?!?!? ЧАСТНИ АВИОЛИНИИ -С ЧАСТНИ ЛЕТИЩА И ЧАСТНИ ПРЕВОЗИ И ИЗВЕДНАЖ -ЕВРЕОПА НАМЕСА -ЙОК -ПРЕВОЗИ !?!?!?!? ДЕЙ Е ЧАСТНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЧАСТНАТА ИКОНОМИКА НА ЕС -ЙЕС!?!?!?
  • 21 барчо

    4 2 Отговор
    Абсолютна грешка на ЕС, но е ясно кой го е наредил. Оная държава с трите главни букви са наредителите ако на някой все пак не му е ясно. Военни учения, притискане на близки съюзници. Ако това е някакво действие за притискане на президента на РФ Путин пред срещата му с Байдън, то са в голяма грешка. Путин е доказал, че нищо не може нито да го изненада, нито да му размъти ума и да направи куцо решение. По този начин Беларус ще стане по-бързо следващата руска република.
  • 22 барчо

    3 2 Отговор
    И тук е прав коментиращия, че тази и подобни забрани са в ущърб на България. С политиката ни руснаците започнаха да разпродават купените от тях имоти, руските туристи изчезнаха и бяха заменени с английски и подобни пияници, които се правят на бабаити. Сега и беларуските туристи ще изчезнат. Предстоят фалити по нашето черноморие и те няма да са поради пандемията.
  • 23 факти

    2 3 Отговор
    Жалко ,за белоруския народ.И Беларус ,че бъде отритната от белия свят държава ,заради един диктатор който се кланя на отритната от света русия...Само той ли не разбра ,че имаш ли общо с русия си обречен на глад и мизерия ?
Новини по държави: