Last news in Fakti

5 Юни, 2021 10:18 1 235 3

Премиерите на Испания и Каталуния разговаряха по телефона

  • испания-
  • каталуния

Централното правителство в момента реформира Наказателния кодекс

Премиерите на Испания и Каталуния разговаряха по телефона - 1
Снимка: БГНЕС

Испанският министър-председател Педро Санчес и премиерът на Каталуния Пере Арагонес са провели телефонен разговор в петък, по време на който са се разбрали да се срещнат през юни в Мадрид и да обсъдят въпроси от взаимен интерес. Това съобщи пресслужбата на регионалното правителство на Каталуния в две еднакви изявления-на каталунски и на испански език.

В разговора, продължил 40 минути, те са обсъдили текущата политическа ситуация и са заявили готовност за "преодоляване на общите предизвикателства чрез диалог", пише БНР.

В понеделник Санчес ще посети за първи път Барселона след встъпването в длъжност на Арагонес. Каталунският премиер и коалиционните му партньори се надяват да успеят да договорят амнистия за политиците, които са в затвора заради референдума от 2017 година. Освен това ще се опитат да повдигнат въпроса за нов съгласувано с централното правителство допитване за независимостта на Каталуния.

Централното правителство в момента реформира Наказателния кодекс в частта за престъпления като въстания срещу законно установения ред в държавата и според опозицията най-вероятно ще намери правно оправдание за помилванията. Не така стои въпросът със съгласието за референдум обаче. С това са наясно и политическите съюзници на Пере Арагонес, които го принудиха от сега да поеме ангажимент да поиска вот на недоверие през 2023 година, ако не успее да убеди централната власт доброволно да се съгласи на референдум за независимост на Каталуния.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Против

    4 2 Отговор
    Съм на всяко раздробяване на която и да е държава но тези каталунци са по стара нация и държава от испанците та........

    Коментиран от #3

  • 2 Kcaniba

    4 1 Отговор
    Т.е. Каталуня е независима държава! Правилно ли излиза?
    Зото сороснята разбравяше тук едни хибридки и опорки, че Путин разделял Испания и т.н.
  • 3 Kcaniba

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Против":

    Това е нацията сформирана на руините на Римската Империя. Съкрушила Рим, и отишла към Пиринеите. Народите са Готи и Алани. Държавата - ГотАлания, днешно Латалуня е фонетично измененото ГотАлания.
Новини по държави: