Last news in Fakti

6 Юни, 2021 09:56 1 492 19

Европарламентът иска страните от Западните Балкани в ЕС

  • западни балкани-
  • ес

Чехия и Словакия блокираха в края на миналата година приемането на важен текст

Европарламентът иска страните от Западните Балкани в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова да се допуснат страните от Западните Балкани в Европейския съюз, като нарече разширяването проект, който ще допринесе за мира и просперитета, предаде ДПА.

"Разширяването може да донесе огромни ползи както за региона, така и за Европа като цяло, като помогне да се гарантира стабилен, проспериращ и мирен континент", заяви той пред германската медийна група "Функе".
Темпото ще зависи от скоростта с която страните ще изпълняват критериите за присъединяване. "Във всяка от тези страни все още трябва да бъдат приключени реформи", заяви той, но подчерта, че ЕС също трябва да спазва обещанията си и да признае напредъка, пише БТА.

Страните от Западните Балкани включват Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово. ЕС води преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора. Албания и Република Северна Македония са официални кандидати. Косово и Босна и Херцеговина досега бяха смятани за потенциални кандидати за преговори.

Чехия и Словакия блокираха в края на миналата година приемането на важен текст за напредъка на процеса на разширяване. България наложи вето на започването на преговорите със Северна Македония поради общата история на двете страни и от отказва да признае македонския език, като го смята за диалект на българския. Това решение блокира и планираното начало на преговорите с Албания, припомня ДПА.
Ситуацията се смята за проблемна, защото към балканските страни проявяват интерес и сили като Русия, Китай и Турция, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    4 25 Отговор
    македония и тя триябва да влезе вав европеиският саюс но дано балгарите го пролумеят че тя е важен член да можеме да ходиме и ние там да ниямам уграничения балгарите като са много смели да се исправат срещу турция да кажат че това там е тияхно да видите кон боп ядели
  • 2 Майна

    21 4 Отговор
    Я си гледайте работата, какъв ,,СЪЮЗ,, е това, в който ще диктуват ...ПРИНУДИТЕЛНИ УСЛОВИЯ!

    Коментиран от #12

  • 3 мечо

    2 19 Отговор
    и аз мога да кажа че всичко от асенофград надоло е да се присаедини кам турция но не казвам това защтото сам зриял човек сас акала си сам имам враска сас риялноста

    Коментиран от #7

  • 4 ЕС ако наруши регламента за

    16 4 Отговор
    приемането, България трябва да напусне
  • 5 Вова

    21 4 Отговор
    В европарламентът има само гейове, проститутки, алкохолици и малоумници, които получават по 10-15к евра на месец, за да имитират дейност.
  • 6 Гьоре чепатия

    5 7 Отговор
    Аз неща в евросъюза.Сакам СИВ да се върне.И комунизъмо.Да крадем както си можехме.И кореком да има.

    Коментиран от #18

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Мечо серсема
  • 8 Македонски

    6 6 Отговор
    Македонци и блгсри два братски народа!
  • 9 Българин

    11 0 Отговор
    Ей голям зор за тея балкани бре!
  • 10 номад

    1 8 Отговор
    защо Албания да може а Туркие не ?! По кой показател ЕС избира кой да се присъедини

    Коментиран от #11

  • 11 ПИТАЙ ...ЕС

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "номад":

    ФАКТИ НЕ ВКАРВА В....ЕС
  • 12 НИКОЙ НА СИЛА НЕ ТЕ КАРА

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ДА ВЛИЗАШ В...ЕС

    Коментиран от #15

  • 13 GnG

    6 0 Отговор
    Тенденцията в "европейското" законодателство е УНИЩОЖАВАНЕ на СУВЕРЕНИТЕТА на "съюзните" държави !

    ТЕЗИ, които ИЗБИРАТ Европейската КОМИСИЯ и дефакто УПРАВЛЯВАТ ЕС, отново се заиграват с БАЛКАНСКИТЕ държави, без да отчитат бълканските НРАВИ и наложеното с КЪРВАВИ войни ТЕРИТОРИАЛНО СТАТУКВО !

    КОЙ дърпа конците в Европа ?!

    "Скритите факти от Лисабонския договор. 17.9.2019" - филм в ютуб
  • 14 Eхннввг

    4 0 Отговор
    Като отговарят на условията и се съобразят с членовете на ЕС.тогава ще помислим.Но дотогава-ВЕТО на омразата без причина към България.ВЕТО на дискриминацията на българите.ВЕТО на кражбата на език.култура.история.национални герои.ВЕТО на лъжите и пропагандата срещу изстрадала България!
  • 15 Пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "НИКОЙ НА СИЛА НЕ ТЕ КАРА":

    Тук си в грешка ,напротив насила влязъхме в ЕС . Целта беше да се домогнат до територия и ресурси . Като е толкова справедлив този ЕС ,защо още не сме в ЕС ,защо сме най бедни ,защо има визи за Щатите ,защо ни карат да се откажем отисторията си ?
  • 16 Пламен

    3 0 Отговор
    Имах впредвид ,защо не сме в ШЕНГЕН
  • 17 Сандо

    1 0 Отговор
    А помните ли детската песничка:Балонът се надува,надува.ПУК!Те така става с всички,които не знаят кога и докъде да спрат.
  • 18 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гьоре чепатия":

    Гьоре,да си чул някой от сегашните демократи-корифие да направи сравнение между СИВ и ЕС?Няма и да чуеш,защото сравнението изобщо няма да е в полза на ЕС.Но ти си слугувай на политкоректността,такива са нужни на новото време и на новия Господар.
  • 19 TOTO

    1 0 Отговор
    ЕВРО САЮЗ КУЦО КЬОРАВО ,САКАТО НАКАДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ БЕЕЕЕЕЕЕЕ
Новини по държави: