Last news in Fakti

19 Февруари, 2013 18:21 981 2

Европейците знаят, че имат права, но не знаят точно какви

  • европейците-
  • права-
  • евробарометър-
  • ек
Европейците знаят, че имат права, но не знаят точно какви - 1
Снимка: БГНЕС

Според новото проучване на Евробарометър, което Европейската комисия публикува днес, 20 години след въвеждането на гражданството на ЕС, европейците имат обща представа за своите права, но невинаги знаят какви точно са те.

81 % от анкетираните знаят, че са и граждани на ЕС освен граждани на своята държава. Едва 36 % обаче са добре осведомени за правата, които произтичат от гражданството на ЕС. Европейците са най-добре запознати с правото да се движат свободно (88 %) и правото да отправят петиции до институциите на ЕС (89 %). Същевременно две трети (67 %) от тях смятат, че свободното движение на хора на територията на ЕС води до икономически ползи за техните държави.

Резултатите от проучването излизат в деня, когато Европейският парламент и Европейската комисия провеждат съвместно изслушване, на което ще се обсъждат правата на европейците. В резултат на тези обсъждания Комисията ще почерпи идеи и материал по-конкретно за своя следващ доклад за гражданството на ЕС, чиято цел е преодоляването на пречките, с които се сблъскват гражданите на ЕС, когато упражняват правата си. В доклада — планиран да излезе на 8 май — ще бъдат определени редица инициативи, с помощта на които тези права ще се реализират на практика и които са част от мероприятията в рамките на Европейската година на гражданите през 2013 г. В него също така ще бъде проследен напредъкът по 25-те мерки, оповестени в първия доклад за гражданството на ЕС през 2010 г. , и ще бъдат разгледани пречките пред гражданите на ЕС, които са били премахнати през последните три години.

Заместник-председателят на Комисията г–жа Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството, заяви: „Европейците ценят своите права на граждани на ЕС и са по-добре запознати с тях от всякога. Въпреки това можем да направим още много, за да помогнем на гражданите да използват правата си и да ги включим още по-активно в процеса на вземане на решения в Европейския съюз.  През цялата текуща година, която е определена за Европейска година на гражданите, аз ще взема участие в „граждански диалози“ във всички страни от Европейския съюз.  Искам да чуя какви опасения и идеи имат гражданите във връзка с правата си. Искам да чуя мненията им за начина, по който можем да подобрим положението, и за това как гражданите виждат бъдещето на Европа. Европа не може да бъде построена без прекия принос на европейците. Ето защо променяме из основи начина, по който се създават европейските политики, за да дадем думата пряко на гражданите“.

В проучването на Евробарометър относно гражданството на Европейския съюз европейците бяха запитани за статута и правата си на граждани на ЕС. Като цяло анкетираните знаеха за повечето от правата си, които произтичат от гражданството на ЕС, сред които правото да отправят петиции до институциите на ЕС (89 %), правото на свободно движение (88 %), забраната за дискриминация, основана на националното гражданство (82 %), правото на консулска защита (79 %) и правото да участват в гражданска инициатива (73 %). Над една трета от анкетираните (36 %) бяха на мнение, че са добре осведомени за тези права, което представлява нарастване с 5 процентни пункта в сравнение с 2007 г. Въпреки това едва 24 % от тях смятат, че са добре осведомени за стъпките, които трябва да предприемат, ако не са спазени правата им на граждани на ЕС.
Що се отнася до правата, свързани със свободното движение, във всички 27 държави членки има абсолютно мнозинство, което смята, че това води до икономически ползи за тяхната държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДИН ОТ НАРОДА

    0 0 Отговор
    НИЕ ПЪК ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ СИ ЗНАЕМЕ ИЗКОННОТО ПРАВО ДА МОЖЕМ ДА СЕ ХВЪРЛИМ ПОД ВЛАКА В МЕТРОТО.
  • 2 Баи Спиро

    0 0 Отговор
    Европа ни оправи.Остана още малко да ни дооправи.Тогава няма да има кой да протестира.За Европа ние сме някаква плесен.
Новини по държави: