Last news in Fakti

1 Август, 2021 10:09 2 760 24

Ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • сражения

Талибаните атакуват едновременно от няколко страни

Ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС

Сили на талибаните настъпват към три големи града в южната и западната част на Афганистан, съобщи Би Би Си. Техни войници вече са в покрайнините на Херат, Лашкар Гах и Кандахар и водят ожесточени боеве с правителствените войски. Настъплението им срещу позиции на афганистанската армия започна с изтеглянето на американските сили от страната.

Според различни оценки, сега талибаните контролират около 50% от територията на страната (самите те твърдят, че вече са завзели 80% от Афганистан), но досега не са превзели нито един от големите градове, пише news.bg.

Според депутата от афганистанския парламент Гул Ахмад Камин, има реална опасност талибаните да превземат Кандахар и те дори планират да го превърнат в своя временна столица. По думите му, в този град не е имало толкова ожесточени боеве от 20 години.

Талибаните атакуват едновременно от няколко страни и ако успеят да проникнат във вътрешността му , армията няма да може да употребява срещу тях тежко въоръжение, за да избегне жертви сред мирното население. В бежанските лагери в Кандахар сега живеят около 11 хиляди семейства.

Ако градът падне, правителството ще изгуби контрола над още пет-шест провинции в югозападната част на страната.

Изостря се напрежението и в Херат, в северозападната част на Афганистан. Съобщава се, че талибаните са проникнали от юг и вече се водят сражения най-малко на пет места.

Американските ВВС нанасят въздушни удари срещу нападателите. Правителствените сили са успели да си върнат контрола над летището.

Очевидци разказват, че много местните жители също вземат оръжие и се сражават с талибаните. Полевият командир на муджахидините Исмаил Хан, който е воювал срещу съветските войски при нахлуването им в Афганистан през миналия век, е организирал опълчение, за да помогне за защитата на града.

В столицата на провинция Хелманд - Лашкар Гах, талибаните са достигнали на 100 метра от сградата на местното правителство. В петък те също се доближиха до институцията, но армията успя да ги отблъсне.

Специалният посланик на Европейския съюз в Афганистан Томас Никласон заяви пред Би Би Си, че конфликтът ще се разгаря и че талибаните се стремят да възстановят своя "ислямски емират".

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочва в доклад, че е документирала 5 183 цивилни жертви между януари и юни, от които 1 659 души са загинали. Броят е нараснал с 47 процента спрямо същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    21 2 Отговор
    КОЙ ДА КОНТРОЛИРА ТРАФИКА НА ХЕРОИН....

    Коментиран от #12

  • 2 Мдааа

    30 3 Отговор
    Така е, когато руснаците бяха там, краварите даваха стингъри и спътникова инфирмация на талибаните. Сега като краварите си тръгнаха, ще стане мазало.

    Коментиран от #9

  • 3 реалиста

    5 9 Отговор
    алаах акбар
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЕМА ГИ АМЕРИКАНЦИТЕ

    4 7 Отговор
    И ТИЯ СЕ ИЗТРЕПАА.......
  • 8 БСЙДЪН ДА ГИ

    4 1 Отговор
    БОМБАНДИРА ОТ ВЪЗДУХА........
  • 9 navy seals

    5 33 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    руснаците се криеха като мишлета . тяхната ‘велика’ армия във действие може да я видиш само през ютуб какви са стойкаджии.
  • 10 Сен Тропе

    24 1 Отговор
    Наджибула се задържа няколко години след напускането на Съветите и то след като Сащ Китай Иран Израел Англия Полша и тн снабдяваха обилно муджахедините с всевъзможни едро и малокалибрени оръжия стингери и какво ли ощене.
    Афганистанската армия със западни оръжия и обучение не може да удържи талибаните които нямат почти никаква военна подръжка дори седмици.
    Още Сащ не са се изтеглили напълно и талибаните ще ги сгащят в Кабул
    Какъв срам

    Коментиран от #14

  • 11 хмм

    14 6 Отговор
    Талибаните са смели хора. Защитават си страната от Глобалистите. Американците каква работа имат там.

    Коментиран от #15

  • 12 ХИЛЪРИ

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    ЛЪЖЕШ, ТАЛИБАНИТЕ РАЗОРАХА МАКОВИТЕ ПОЛЕТА И БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ОТГЛЕЖДАНЕТО НА МАКОВИ НАСЪЖДЕНИЯ.

    Коментиран от #13

  • 13 сила

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "ХИЛЪРИ":

    това беше преди,вече се усетиха и се финансират чрез трафика.....исляма си е ислям,но парите са ЕДИНСТВЕНИЯ БОГ
  • 14 АМИ ЩО ДО СЕГА

    1 13 Отговор

    До коментар #10 от "Сен Тропе":

    НЕ ГИ СГАЩИХА....ЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ БЯХА НАВРЯЛИ ПО...ПЕЩЕРИТЕ
  • 15 Сесесере

    3 12 Отговор

    До коментар #11 от "хмм":

    Те затова си тръгват, щото им писна да се занимават да оправят хоро такива, като тебе, русофили, мюсюлмани и всякакви други празни глави!
  • 16 гост

    8 3 Отговор
    Въпрос на време е талибаните да вземат властта отново и всичко да се върне там където беше преди инвазията на САЩ.Е този път неможаха да посеят демокрация.
  • 17 Мицотакис

    8 1 Отговор
    Всеки ден в Турция влизат 1000 афганистански мигранти на възраст 18-35 години, всички мъже. Ако Турция се опита да ги отведе в Европа, както направи миналата пролет, този път барба ердос трябва да очаква редовна война, миналата година шамарите при Марица бяха просто репетиция.
  • 18 Човека Коза

    6 0 Отговор
    Афганистанската соросня трепери.
  • 19 ДАааа

    2 3 Отговор
    Абе тия талибани, идили нищо не могат да направят на една дъражава. Ако вдигнат наведнъж 20 самолета няма да остане нито един талибан. За 1 седмица всички ще избягат към арабските пустини да се крият като мишки. Но това империалистите не искат. Те искат война и страх за населението.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    Донопробници те САЩ ИЗБЯГАХА!! ХА ХА ХА!!
  • 22 Ляв плюс

    5 0 Отговор
    В Афганистан наблюдаваме типичното наследство от интервенцията на Демонратическия Атлантизъм - пълна разруха и противоборство, унищожаване на държавните институции и тотално национално разделение, хуманитарна катастрофа. Същото, което се случи в Ирак, Либия, Йемен, Сирия и др. Това са явни престъпления на Атлантизма срещу човечеството, които ООН няма куража да осъди. Нов Световен Ред!
  • 23 ГОЛЯМ СМЯХ

    1 0 Отговор
    АБЕТ ТИЯ ОТ КЪДЕ СИ КУПУВАТ ОРЪЖИЕТО
    ОТ КЪДЕ ПАРИ ЗА ЯДЕНЕ И ДРЕХИ?

    ЯВНО НЯКОЙ ГИ СПОНСОРИРА И ИМ КУПУВА ОРЪЖИЕ И ПАТРОНИ
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    Там КОВИД няма ли ? Сигурно не смеят да ги РЪСЯТ защото ще им свалят ПРИЛЕПИТЕ !!!
Новини по държави: