Last news in Fakti

2 Март, 2013 21:45 1 019 1

Избор на министър разбунтува Скопие

  • скопие-
  • протест
Избор на министър разбунтува Скопие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколкостотин етнически албанци се събраха пред сградата на правителството в центъра на Скопие в подкрепа на новоназначения министър на отбраната Талат Джафери, съобщава АФП.

Протестът започна мирно, но група протестиращи започна да замеря с камъни полицаите. Това принуди силите да реда да използват сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Някои от македонските медии съобщиха за ранени при инцидентите, за повредени автомобили и съборени пътни знаци. Според неофициална информация на радио Свободна Европа досега са ранени двама полицаи, два автомобила са изцяло унищожени, а няколко от демонстрантите са арестувани. Засега полицията не е съобщила подробности за инцидентите, освен потвърждението, че е имало нарушения на обществения ред.

В петък на същото място бе организиран протест против назначаването на Джафери, който е бивш командир от Армията за национално освобождение, действала по време на етническия конфликт в Македония през 2001 г. Най-малко 7 граждани и 11 полицаи бяха ранени в инциденти след протеста, а 18 души бяха арестувани.

Друг протест срещу назначаването на Джафери в парка срещу парламента се проведе от партията "Достойнство", в която членуват бивши участници в конфликта отпреди 12 години. Формацията започва и подписка за свикване на референдум за смяната на Джафери.

Назначаването на Талат Джафери стана в контекста на правителствени промени заради предстоящия местен вот на 24 март, срещу който се обявяват от опозицията.

Назначаването на назначаването на Талат Джафери за военен министър. Той е бивш командир от нелегалната паравоенната армия на албанците по време на конфликта от 2001 г. Талат Джафери е познат и като „Комендант Форина".

Сблъсъците в Скопие стават на фона на задълбочаваща се политическа криза, отбелязват международните наблюдатели. Междувременно в столицата беше и делегация от ЕС в опит да намери изход от буксуващата евроинтеграция на Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юнак

    0 0 Отговор
    Ш.....те шиптари да протестират малку в София и да видят как се
    яде български бой.
    Има ги и при нас ама мълчат мюсилманските п..ки като бабета.
    Ех колку ми се иска да потскочат малку, и да ги смажеме. . .
Новини по държави: