Last news in Fakti

23 Септември, 2021 04:14 5 073 53

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков

  • никола петков-
  • екзекуция-
  • опозиция

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков - 1
Снимка: Архив

На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

С убийството на земеделския водач България повежда в една черна класация – само за 40 години в една българска фамилия заради политика са убити бащата и двамата му сина. Заради партийните си пристрастия загиват либералът, съратник на Стамболов и министър-председател Димитър Петков, а след това и синовете му - земеделците Петко и Никола.

Никола Петков обаче се оказва враг на два режима - на Борис III и на комунистическата власт, олицетворявана тогава от Георги Димитров.

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция Никола Петков.

Ликвидирането на Никола Петков е част от унищожаването на политическата опозиция в България, наредено на българските комунисти от съветския диктатор Сталин през 1946 г. Това коментира сайтът Държавна сигурност.

На 5 юни 1947 г. лидерът на обединената опозиция е арестуван в самия парламент, а опозиционният БЗНС, на който е лидер, е разтурен. Никола Петков е обвинен, че е организатор на военната конспирация „Неутрален офицер” и в подкрепа на Военен съюз. Поставената под комунистически контрол прокуратура му приписва създаването на организация, поставила си за цел да събори властта чрез въоръжен преврат.

Преди ареста лидерът на опозицията и лидерът на комунистите Георги Димитров влизат в словесна престрелка. Петков заявява, че ако е бил такъв голям реакционер Георги Димитров е нямало да го търси от Москва, за да влезе в Отечествения фронт. Димитров злобно отговаря, че земеделецът ще получи това, което заслужава. Никола Петков му отвръща, че „с мъст не се управлява”, след което е арестуван заедно с голям брой от депутатите опозиционери (изборът на 23 депутати е касиран).

Никола Петков е подложен на следствие от Държавна сигурност, а в началото на август 1947 г. срещу него започва монтиран политически процес, режисиран по подобие на сталиновите „процеси” в СССР. Обвинен е в шпионаж и организиране на преврат и е признат за виновен. Осъден е на смърт чрез обесване.

На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на НРБ, настоявайки да се отмени смъртната присъда на Никола Петков.

Георги Димитров обаче определя подобна евентуална отстъпка за проява на слабост от страна на режима. След като получава одобрението на Сталин, настоява за бързо изпълнение на присъдата.

Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 г. (72 часа след искането на САЩ). Комунистите не позволяват да бъде организирано публично погребение. И до днес не се знае къде е гробът му.

След краха на тоталитарното комунистическо управление през 1989 г. в градинската пред храма „Свети Седмочисленици” е изграден паметник на Никола Петков.

През януари 2017 г. по предложение на второто правителство на Борисов (ГЕРБ и Реформаторски блок) президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно Никола Петков с орден „Стара планина” – I степен за приноса му в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиБи

    31 15 Отговор
    Не позволявайте това да се случи с мен ,както се случи с дядовците ми. Не може с чукове, нека прокуратурата вземе мъдро решение!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Без жал

    28 15 Отговор
    Награден с народната любов.
  • 4 Горе долу

    25 20 Отговор

    До коментар #2 от "Реалиста":

    Всъщност земеделците са били най-жестоко преследвани , и убивани преди 9-ти , и на земеделските ръководители се "пада честта" след 9-ти да се разправят реваншистки с останките от бивши структури на властта . И точно такива хора са извършили най-големите саморазправи , както се е случвало с тях преди години. Един вид използвани са като маша , докато се разчисти пътя , след което стават неудобни на налагащата се еднопартийна комунистическа система .

    Коментиран от #23, #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да ама Не

    57 18 Отговор
    Никола Петков е бил демократ...?!?!?!? Абе вие вече прекалихте с лъжите...Не че защитавам убийството му-ама и пълните лъжи ни идват вече доста повече...Н Петков е всичко друго НО не и демократ.А с това инфо искат да внушът,че видите ли комунистите са противовес на демокрацията-.....
  • 7 Комунист

    18 60 Отговор
    Никола Петков и земеделците са демократите на България. Няма да гласувам за фатмака и придворния му канадец, носят глад.
  • 8 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    9 30 Отговор
    Така се разправяха с некомунистите. Ами ако и сега така се разправят с БСП комунистите, кво прайм
  • 9 НАРОДНИЯ СЪД

    53 8 Отговор

    До коментар #2 от "Реалиста":

    СЕГА ТРЯБВА ПО СЪЩИЯ НАЧИН ДА СЕ РАШАТ СЪДБИТЕ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ЧУЖДИ АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ ТЕРОРИСТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ 32 ГОДИНИ ФАШИСТКИ БЕЗРОДНИЦИ!
  • 10 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    10 4 Отговор
    Желю беше написал некаква книжка по въпроса...после ни стана президент

    Коментиран от #20

  • 11 Сатъра на Хана

    19 6 Отговор
    Баце и той ще се сдобие с паметник ...

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БКП КОМУНИСТИТЕ

    17 7 Отговор
    Изтепаха опозицията. Затова днес всички политици произлизат от БКП
  • 15 Gowo

    17 5 Отговор
    А защо няма в енциклопедията кога е бит дедото на Бойко разбойко.Това е паметен ден.Ор тогава Бойко разбойко ,бил е вече юноша, е взел решение да се бори срещу комунизъма.Даже е бил втора кандидатура след Тодор Живков като вътрешна контра , пратен лично от Роналд Рейгън.Датите не са важни Важна е истината.Налу така

    Коментиран от #27, #34

  • 16 нашия

    28 4 Отговор
    то за Н,Петков са решили да напишат нещо....добре ,но за антифашисткото въстание на 23.09 1923 г. защо няма нищо.....не по малко събитие е и то......???!!!!!!
  • 17 Centyrion

    16 7 Отговор
    Искам някой да прочете след години,не дата х ,екзекутираха мръсниците Борисов,Цацаров,Гешев,Пеевски и Доган.Но като се замисля тези всичките са на каишка,от задколисието.

    Коментиран от #18

  • 18 Gowo

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Centyrion":

    Един историк , сравни Борисоф със Стамболов.Интересно Пеевски,Доган и Гешеф с кои ще сравни.Може би Гешеф с Турчев.
  • 19 !!!?

    13 5 Отговор
    Фашизмът наречен диктатура на "пролетариата" убива ! И днес наследниците му заплашват с убийства - няма човек, няма проблем !!!?
  • 20 пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    така е, написа. на коляно, в кръчмата "стадион", дето беше на "попа". на пияна глава - толкоз.

    Коментиран от #24

  • 21 Гошо

    13 2 Отговор
    Автора ако ще пишеш ,а да е без клишета ,че тоя "демократ " Никола Петков е токова ,демократ колкото и Троцки
  • 22 реално

    16 1 Отговор
    А брат му Петко Де Петков от кого е убит? За честните хора няма място в този свят.Баща им -известен като Свирчо- убит на Орлов мост,защото иска наследството на Евлоги и Христо Георгиеви да влезе в държавната хазна, а не да бъде заграбено Светът се дели на честни и нечестни
  • 23 БСП на Бунището

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Горе долу":

    БКП не управляват сами.Пинеже не могат да избият всички земеделци просто поставят свои хора там и БЗНС - комунисти управляват заедно с БКП през тези 45 години на Руска Окупация реализирала Комунистическия строй.
  • 24 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    И затова го избраха за президент.....щото хората го искат, а не некой оял се другар
  • 25 Гошо

    12 3 Отговор
    А за септемврийското въстание така нещо ,няма ли да споменете

    Коментиран от #26

  • 26 Чакаме факти

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гошо":

    Да зададат темата.......
  • 27 Има и това

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gowo":

    В енциклопедията...БОЛШАЯ СОВЕТСКАЯ.......чети я...
  • 28 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    1 8 Отговор
    Комунистите избиха опозицията. Само те да управляват. БКП с член първи....Сега БСП е без член
  • 29 Павел пенев

    18 4 Отговор
    Правилно е отбелязано че Никола Петков е враг на два режима,но сте пропуснали че беше английски агент и за това е ликвидиран като национален предател.
  • 30 Въпроси

    6 1 Отговор
    През 1947 г. имало ли е комунистически режим в България или режимът е бил демократичен?
    Кой осъди Никола Петков?
    Кои партии приеха закона по който е осъден Никола Петков?

    Коментиран от #32

  • 31 стоян георгиев

    6 7 Отговор
    при това положение е трябвало да се екзекутират всички комунисти до един.да не би димитров да не е бил съветски агент?даже е нямал българско гражданство завалията.всички комуняги получават заповедите си директно от москва?или може да си съветски агент ама англииски не!

    Коментиран от #36

  • 32 стоян георгиев

    7 10 Отговор

    До коментар #30 от "Въпроси":

    след 9 ти септември 1944 година у нас има комунистическа диктатура.за да си предадат легитимност пред сащ и европа комунистите прилъгват в управлението и некомунисти и известно време си играят с опозиционните лидери на които обещават честна игра която не се случва и в последствие избиват или малтретират всички които не са комунисти.изключение правят част от представителите на бзнс ,които стават секция на комунистическата партия ,но са представяни като уж различни.нещо като сегашната опозиция в русия.всичко друго е изтрепано,поколенията му са малтретирани и българия е докарана до сегашната интелектуална и морална безпътица.
  • 33 Георги

    5 12 Отговор
    Комунистите са изроди и слуги на масовият убиец Сталин.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Змей Горянин

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, драги - предполагам сега ти е по-добре. Сега, когато не можеш дори да погледнеш встрани от правата линия, начертана от Големия бял баща от Вашингтон и дембелите от Брюксел. Или ще кажеш, че не е вярно, а? Не виждаш или се правиш, че не виждаш какво прави каката от Козяк. Пиле шарено - преди светлата дата 10.10.1989 г. по наше време /това на "гадните" комунисти/ имахме някакъв суверенитет. Може би ограничен до известна степен, но истински. Можехме да вземаме самостоятелни решения - какво да произвеждаш, с кого да търгуваш, с кого да подържаш отношения.А сега ония от Запад са ти сложили букаите и прангите на краката и ръцете и не можеш да шавнеш. Ти да не мислиш, че онова НЕЩО от Козяк е ще се поколебае да ти спретне нещо, което не би ти харесало, ако кривнеш от зададеното направление? А?

    Коментиран от #44

  • 37 23 септември

    6 0 Отговор
    Избирателно за земеделеца Никола Петков, а за Септемврийското антифашистко народно въстание на обединените земеделци и комунисти - НИТО ДУМА.

    ЗАЩО ТАКА, ДРАГИ ФАКТИ-ЧИИ?

    На мой прадядо синът му (на дядо брат), безпартиен, изгледан и изучен във Виена за ветеринарен лекар е премазан от бой и скачане върху гърдите му от фашистка шпиц команда до моста на р. Огоста при с. Манастирище и в резултат от побоя и едномесечен затвор без съд и присъда в мазето на училището в с. Хайредин, се разболява и умира от туберколоза.

    Десетки хиляди българи - земеделци, комунисти и безпартийни зверски са избити, измъчвани, осакатени и затваряни без съд и присъда, през септември и октомври 1923 г., от редовната царска войска на 9-то юнските превратаджий и от фашистките им шпиц команди.

    ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ФАШИЗМА ОТ 1923 Г. НИТО ДУМА, НАЛИ????

    Коментиран от #40

  • 38 В НР България

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Горе долу":

    имаше две партии - БКП и БЗНС - плюс обществено-политическата организация ОФ (Отечествен фронт), като и последната имаше право да предлага свои кандидати на избори.

    Ограмотявай се!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Змей Горянин

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "23 септември":

    Е, гледай сега - сегашните "демократи" и "антикомунисти" тези неща не ги броят. Това, че техните бащи и дядовци преди 1844 г. Бесеха и разстрелваха без съд и присъда, давеха хората в шлепове в Дунав, режеха глави и ги излагаха на показ по мегдани и площади, палеха къщите на тези, коитоимаха кураж да им се противопоставят - това не се брои. Щото тези неща бащите им и дядовците им са ги вършели в името на демокрацията. А, бе - сладури от всякъде са нашите "демократи" и "антикомунисти". От където и да ги погледнеш - да им се възхитиш...
  • 41 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    0 0 Отговор
    Жельо чудесно го е описал в своята книга..........
  • 42 БСП...БЕЗ ЧЛЕН

    0 0 Отговор
    Комунистите си закрепиха властта и в конституцията с член първи.....сега останаха без член.....демек политически импотентни

    Коментиран от #43

  • 43 Змей Горянин

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "БСП...БЕЗ ЧЛЕН":

    Ти т.Ъп ли си, или просто обичаш да плямпаш - ей така, лаф да става.Защо, миличък, бъркаш БСП с БКП? Защото така са ти внушили измислените "герои, борци за демокрация", ама след 10.10.1989г., които след тая дата изпълзяха из под полите на жените си? Ти собствена глава нямаш ли си? За него БСП и БКП било едно и също нещо...Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Кога ще се научите да мислите?

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Змей Горянин":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.

    Коментиран от #47

  • 47 Змей Горянин

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Извинявай, миличък, че съм засегнал нежната ти и чувствителна душа. Еми, що бе, душицо златна и ненагледна, не дойде след 1989 г. и да ме пратиш на превъзпитание, а? Нали стана лесно след тая дата, що не даде воля на "антикомунистическата" си решителност и устрем. Ами предоставяш това на други. И предпочете и след тази дата, както преди нея да останеш под полата на жена си.Нали се сещаш, че знаем какви сте герои и смелчаци. Става дума за около два милиона такива като теб - нали толкова бяхте горе долу, когато ни връхлетя демокрацията и открихте, че сте антикомунисти. Антикомунисти - друг път. Ако сте наистина такива, щяхте да имате реални прояви на борба с комунистите. Какви са твоите реални прояви на борба преди 1989 г.? Може би си казал някой виц някъде или на ум си напсувал някой партиен секретар. Смешници...

    Коментиран от #48

  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Змей Горянин":

    Скъпичък, умен си, но малко... Просто работех до откат. 45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".

    Коментиран от #49

  • 49 Змей Горянин

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стана ми безинтересно. Що пък веднаж не се намери един между вас, дето може да говори по същество и без дежурните клишета, бе? Само си губя времето с вас. Заради интелектуалната ви недостатъчност напуснах и оная говорилня Facebook.Даже и като приложение ги махнах. Ако и тук срещна още няколко като теб, като нищо ще ме отняма и от тук. Айде поразмърдайте си двете полукълба /не тези дето са под кръста, а ония горе/ и ми дайте основание поне малко да си мисля, че имам нещо равностойно или превъзхождащо ме насреща си.

    Коментиран от #50

  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Змей Горянин":

    В човешката история са познати няколко типа държави: Робовладелска, Феодална, Капиталистическа и тази на съвременните цивилизовани и глобализирани общества,- Социалната, чиято главна дейност е да провежда социални мероприятия. Другите значими дейности на този тип държава в значителна част са делегирани на глобалните международни организации. Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление.
    Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на тр

    Коментиран от #53

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ...Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
    След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност.
    За първи път ГЕРБ се опълчи на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „социалисти” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затв

    Коментиран от #52

  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „социалисти” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото.
  • 53 Змей Горянин

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хубаво, приемам да разграничим смисъла на понятията "социална" и "социалистическа". Дори за твое учудване ще приема това, че социалистическата държава или както ти я наричаш корпоративно-тоталитарна те е "ограбвала". Но я ми кажи не е ли ОСНОВНА функция на обществения договор, което всъщност ПРЕДСТАВЛЯВА държавата именно ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО. Ти го наричаш грабеж. Това просто не е вярно. Абсолютно невярно. Просто действителното положение се сблъсква със собствените ти разбирания, желания и пристрастия.Точно социалистическата държава се опита да върши преразпределението така, че да се задоволят потребностите и нуждите на всеки свой гражданин. Включително и с насилие над т.н. свободна човешка воля. Естествено, това не се харесваше на тези, които смятаха, че заслужават повече. Но такъв е смисълът на държавата - да се грижи за всички. А тази грижа изисква да се отнеме от един малко, за да се даде на друг - нали и животните правят така - примерно прайдът хване антилопата и ядат всички. Е, някои повече, други по-малко, но всички ядат. За да има прайд. Пак казвам - насилието е задължителен атрибут във функционирането на държавата - каквато и да е тя. Защото при изпълнението на основната й функция - преразпределението - тя неизбежно се сблъсква точно с най- долните човешки страсти, включително и желанието ако можеш да притежаваш, да имаш повече, пък другите - вълци ги яли. Социални дейности били делегирани /от "нормалната" според теб държава/ на глобални международн