Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 04:23 8 259 20

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя

  • султан-
  • османска империя-
  • мехмед 6

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя - 1
Снимка: Архив

На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI.

Роден е през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома ѝ в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърският договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите - победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно - въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля във все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата, в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детрониран, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И след това

    20 4 Отговор
    основава песенния фестивал със същото име...
  • 2 среднощен

    49 7 Отговор
    Първи ноември - ден на народните будители... Честит празник, на всички които радеят и се трудят за българския дух! Поклон пред подвига ви и пред вашата жертва за род и родина!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 това е

    28 6 Отговор
    В Турция това се представя за велика победа . Лика на Кемал Ататюрк виси на всяко свободно място . Но всъщност това е една елегантна капитулация на Турция , орязана от към територии , и принудена да промени своята вътрешно-политическа система под натиска на великите сили. А на Ататюрк се приписва свръх естествена сила.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Случаен коментатор

    8 0 Отговор
    Въпросът е какво ще се случи на 01.11.2022 в Турция?
  • 11 копи пейст

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "това е":

    Според Ататюрк, турците са най-старата нация в света. Първите турци се били появили в централна Азия преди повече от 12 хиляди години. С помощта на западни антрополози и историци, Кемал намира следи на първа турска държава, създадена преди 1500 години. Разбита е от монголците. Впоследствие турците се пръскат по целия свят, като някои от тях пресичат Сибир, минават през Беринговият проток и стигат до Мексико. Тази част, която се заселва в Европа и Мала Азия, приема Исляма след 6-ти век. Това означава, че турците не са били винаги мюсюлмани. Те са съществували преди Мохамед и това не им е попречило да оцелеят с векове.
    .............................................................
    Мустафа Кемал не пропуска да подчертае при всяка възможност, че нацията е съществувала повече от 10 хиляди години, и само през 600 от тях туркините са се забулвали. Както Мохамед не е етнически турчин, така и фереджето не е оригинална турска традиция. Избиването на комплекси спрямо европейките е част от вътрешнополитическата му реформа.

    Коментиран от #13

  • 12 Sertab

    10 11 Отговор
    Военният диктатор Мустафа Кемал, самонарекъл се Ататюрк, е имал повече реална еднолична власт от много от предходните султани!!! Така че ТОЙ е последният султан!!

    Коментиран от #17

  • 13 Бари

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "копи пейст":

    Ти нормален ли си .!? Най-старата нация е македонската
  • 14 Марко Боздугански

    8 4 Отговор
    Всъщност, под ръководството на Ататюрк, се осъществява последната национално-освободителна борба в Османската империя. След сърби, гърци, румънци, българи, арнаути, арменци и так далее; и турците, предвождани от великия Мустафа Кемал, си извоюваха място под слънцето. Избърсаха си .....със Севърския договор, разритаха глутницата от окупанти, деребействащи в Анадола; и вот тебе днешната Турска республика, недаваща мир и покой на нащи хероични мандраджии Кремльовски.
  • 15 Пламен

    7 9 Отговор
    Български помак от село Бело Бърдо, албанско. Работил като военно аташе в София. Говорил съм с доста интелигентни турци, казват че си знаят че е българин.
    Какво повече да кажа.

    Коментиран от #18

  • 16 Иванчо

    5 3 Отговор
    Българи сме ние чисти славяни а пардом тракийци а не не май бяхме руснаци
  • 17 Турчина

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Sertab":

    Мустафа Кемал не е казал да го нарекат Ататюрк. Викат му Ататюрк след смъртта му. Аман от глупаци, ходи прочети малко история. Комунистическата пропаганда ти е промила мозъка.
  • 18 Интелигентен

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    Па гласувайте за "българина" Мустафа Кемал Карадайъ, чи да стани премиер ; а защо не и президент, пък току виж ни оправил грохналата държава. А присъедини ли към страната Одринския пазар, ще се почувстваме на "три морета", че и повече. Я вижте "българина" Мустафа Кемал Ататюрк какви чудесии извърши в Турция!
  • 19 Шерлок

    2 0 Отговор
    Пее...раси сър
  • 20 Истината

    2 1 Отговор
    Ако бяхме участвали в разгрома на османската империя щяхме да получим одринска Тракия. А ние получихме поредната национална катастрофа!
Новини по държави: