10 Април, 2013 12:21 1 493 0

Италия потресена от опита за атентат срещу в. "Стампа"

  • торино-
  • редакция-
  • бомба-
  • "ла стампа"
Италия потресена от опита за атентат срещу в. "Стампа" - 1
Снимки: La Stampa

Анархистката групировка Fai вероятно е подател на пакета бомба, получен вчера в редакцията на италианския всекидневник „Ла Стампа“ в Торино, съобщи изданието. Пликът във формат А4 усъмнил служителката, тъй като върху марките липсвали необходимите печати, но тя все пак го отворила. Бомбата обаче за щастие не избухнала поради грешка в изготвянето, твърдят експерти по експлозиви. Служителите на вестника са били евакуирани.

Върху опаковката нямало нито подател, нито някакво заплашително послание. Отсъствието на печати подсказва, че вероятно е бил доставен лично от атентаторите . Префектът на Торино Алберто ди Паче определя този акт като „сериозен инцидент, тъй като е опит за удар, насочен към авторитетна медия“. От няколко години анархистите от  Fai използват техниката на пакетите бомби, които адресират към обществени учреждения и институции.

В хода на разследването е установено, че преди пратката да дойде, в редакцията е имало телефонно позвъняване от човек, който е уточнил, че бомбата няма да избухне. Обаждане по този повод е имало и в полицията. Главният редактор на вестника – Марио Калабрези, е разтревожен, тъй като експлозивът би могъл да нарани младия куриер и служителката, които са го държали в ръце.

Многобройни се реакциите на инцидента в политическите среди. Президентът Джорджо Наполитано е изразил солидарност със заплашения екип на вестника в личен разговор с директора Калабрези. Министър-председателят Марио Монти също е изказал подкрепа за журналистите. Шокирани са представители на целия политически спектър – Северна лига, Движение „Пет звезди“, Демократическата партия, Зелените и т.н.

Изпълнителният съвет на Националната федерация на италианската преса, регионалните сдружения на медиите и т.н. изразиха пълната си солидарност със своите колеги от „Ла Стампа“. Инцидентът бе осъден като "мрачен и тревожен сигнал", "акт, към който не бива да се проявява никаква търпимост", "атентат срещу свободата на печата" и "атака срещу демокрацията". Подкрепа за журналистите и служителите на вестника дойде и от кмета на Торино Пиеро Фасино: "Това е подъл акт на насилие, който свидетелства за моралното и човешкото падение на тези, които са го замислили и осъществили“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: