Last news in Fakti

8 Януари, 2022 04:22 2 166 18

8 януари 1959 г. Дьо Гол става президент

  • шарл дьо гол-
  • франция-
  • президент

Години по-късно една от знаковите фигури на Франция се справя с Алжирската криза чрез референдум

8 януари 1959 г. Дьо Гол става президент - 1
Снимка: Shutterstock

На 8 януари 1959 г. генерал Шарл дьо Гол е обявен за първи президент на Петата република на Франция.

Но, кой е Шарл де Гол?

Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол се появява на бял свят на 22 ноември 1890 година. Ражда се в Лил, в семейството на аристократи католици. Баща му е професор по философия и преподава литература в местното йезуитско училище.

Младият Де Гол е повлиян много от баща си. Още от ранните си години се увлича по военното дело. Обучава се във Военното училище Сен-Сир, което завършва на 22-годишна възраст.

Шарл де Гол се сражава срещу германците в двете световни войни. По време на Голямата война попада в плен и прави пет неуспешни опита за бягство. По време на нахлуването на дивизиите на Третия райх той геройски се сражава срещу тях. Принуден е да бяга в Алжир. Там организира остатъците на френската армия, за да се върне отново през 1944 г. начело на боеспособна армия и да заяви: „Париж е свободен”.

Следвоенна Франция е разкъсвана от политически борби.

28 септември 1958 година бележи края на Четвъртата френска република. Новата конституция е одобрена с гласовете на повече от 79% от французите. А в края на декември 1958 година генерал Шарл де Гол е избран за първият президент на Петата френска република.

Години по-късно една от знаковите фигури на Франция се справя с Алжирската криза чрез референдум.

На 16 септември 1958 г. Шарл де Гол се обявява за самоопределяне на алжирците. Това довежда до избухването на бунт в Алжир от неоколониалистите. Генералът бързо успява да потуши бунта. На 03 февруари 1959 г. Де Гол прокарва в парламента закон, който му дава извънредни пълномощия за една година. На 08 януари 1961 г. се провежда референдум по повод самоопределянето на Алжир. Резултатите показват, че 75% от населението стоят зад политиката на Де Гол.

В началото на 60-те години на миналия ХХ в. неособено активната социална политика на генерал Шарл де Гол

довежда до засилване на студентското движение.

На 01 май 1968 г. започват масови студентски манифестации и митинги. На 10 срещу 11 май безредиците прерастват в масов бой с полицията. На 13 май започва обща стачка, която придобива антиголистки характер. На 30 май Де Гол разпуска парламента и обстановката се нормализира.

На 27 април 1969 г. генералът провежда референдум за закон за реорганизация, който се явява своеобразен вот на недоверие към него. На следващия ден е принуден да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роден мъжкар

    14 2 Отговор
    Роден с "пола" си,не го е търсил в чекмеджето.Изкара la France от НАТО,неподчинителен.И истински..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ужас

    7 3 Отговор
    Дьо Гол не е точно това, което автора описва. Дьо Гол е известен като "Човекът от 18 юни". След капитулацията на Франция пред Хитлер, през 1940 г. той емигрира в Англия. От там той организира и впоследствие ръководи съпротивата във Франция. Именно на 18 юни 1940 г от Лондон той прави обръщение към френския народ в което заявява: МОЯТА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е ДА ВЪЗВЪРНА ВЕЛИЧИЕТО НА ФРАНЦИЯ.

    Коментиран от #7

  • 6 Елвис

    3 7 Отговор
    Днес е роден Елвис Пресли.
  • 7 Гошо

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "ужас":

    Французите поне истинските имат доста по различно мнение за него особено за периода ,след военна Франция

    Коментиран от #8

  • 8 Дааааа

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Валя Балканска
  • 9 С две думи

    19 0 Отговор
    Последният истински европейски политик...То за това и САЩ му спретнаха "студенските протести"...-защото извади Франция от НАТО и си върна златният резерв като им закара в САЩ един кораб с зелена шума...
  • 10 Гошо

    1 9 Отговор
    Ние си имаме БГ Де Гол, Радев. Не знае какво прави. Изостави армията и се занимава с глупости. Обича експериментите.
  • 11 Браво на него

    2 2 Отговор
    Пита францизите дали Алжир да се самоопределя.
    Ми да беше питл алжирците.
    Ама сега им се връща на фрнсетата.
  • 12 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор
    сина му Филип е жив и здрав и преди 10 дена направи 100год
  • 13 ДжафДжаф

    13 1 Отговор
    Пропуснати са няколко много важни все пак подробности! 1.Дьо Гол провежда политика на сближаване със СССР. Посещава Москва. 2.Вади Франция от военните структури на НАТО! Не особено приятен факт за днешните евроатлантици. 3.Много отдdвна е ясно, че студентските протести от 68-ма година са организирани от ЦРУ, като тяхната основна цел е именно свалянето на Дьо Гол и слагането на край на независимата френска политика. След Дьо Гол, Европа окончателно е превърната във американска колония!!
  • 14 Тошо

    9 1 Отговор
    СЛЕД ГЕНЕРАЛА ФРАНЦИЯ ПОЕ УСТРЕМНО НАДОЛУ И ДЕГРАДИРА КАТО НАЦИЯ.
  • 15 Марков

    8 0 Отговор
    Шапки долу и дълбок поклон пред един истински мъж и политик!!!
  • 16 big

    6 0 Отговор
    Сравнявайки всички досегашни френски президенти от Де Гол досега, той се оказва най-стойностния и президента, който реално отстояваше френската независимост и бягаше като дявол от тамян от НАТО! Осъзнаваше, че влезе ли Франция в него, край със суверенитета и независимостта и, което се оказа абсолютно вярно! САЩ в рамките на тази организация вече ги прецакват нееднократно през годините на тяхното членство.
  • 17 1100

    1 0 Отговор
    Истински мъж!Истински Президент на Франция.Като изключителен родолюбец и французин извади Франция от НАТО.Не позволи най-тъпата и корумпирана страна в света сащ, да се меси в политиката на Франция.Запази суверенитета на страната си.След него ,с днешния Макрон, подлота на сащ и възпитаник на евреина Родшилд/от евреи идва всяка поразия и нещастие/Франция прилича на България-негри ,папуаси, чалми и нито един истински французин/в Париж ,видях с очите си това смешение от лилави индивиди/.Всичко това падение го причиниха тъпите сащ управлявани от Израел-бедите следват непрекъснато.
  • 18 От страни

    0 0 Отговор
    Велик човек. От тогава насам нема друг такъв. А всичките МакАрони, Оланди и Саркози взети заедно не могат да му сипят на малежката вода.
    Остава Марин ле Пен. Само тя има топ.ки, нищо че е жена.
Новини по държави: