21 Април, 2013 17:42 11 737 1

Откриха бункера на Мусолини

  • мусолини-
  • бункер-
  • тунели-
  • рим
Откриха бункера на Мусолини - 1
Палацо "Венеция"

По време на реставрационни работи в палацо „Венеция“ в Рим беше открит комплекс от девет подземни тунела, построени за фашисткия диктатор Бенито Мусолини, чиято щаб-квартира по време на Втората световна война е била в сградата, съобщи The Art Newspaper.

Тунелите на бункера се ремонтират, за да бъдат открити за широката публика. Планирано е те да станат част от музейния комплекс на палацо „Венеция“ и да се използват като изложбени зали.

Дворецът е строен за представителство на Венецианската република в Рим на папите през 1455 г. Той е разположен на площад „Венеция“ северно от капитолийския хълм, редом с храма на св. Марк. Камъни за изграждането му са изваждани направо от Колизеума. Сградата е смятана за един от първите ренесансови паметници в Рим. През 30-те години Мусолини я превърнал в своя резиденция и понякога произнасял речи от балкона му. Именно оттам той обявил и встъпването на Италия във война с Великобритания и Франция през 1940 г. 

През войната там и на 11 други места, където фашисткият лидер пребивавал често, били прокопани тунели с оглед безопасността на неговата особа.

Този бункер на Мусолини обаче изглежда е най-секретният.  Източници твърдят, че стените му опират в основите на старинна кула, около която през XV век е построен дворец. Дебелината на стените е почти два метра. Най-вероятно бункерът е бил предназначен за самия Бенито Мусолини и любовницата му Кларета Петачи.

Предполага се, че строителството му е започнало през 1943 г., малко преди дебаркирането на англо-американските войски в Сицилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
Новини по държави: