Last news in Fakti

23 Април, 2013 15:56 3 434 0

Робот откри тайнствени помещения под ацтекски храм в Мексико

  • мексико-
  • древен храм-
  • археолози-
  • кетцалкоатъл-
  • ацтеки-
  • теотиуакан
Робот откри тайнствени помещения под ацтекски храм в Мексико - 1
Снимки: DailyMail

Малък изследователски робот е направил невероятно и важно археологическо откритие в един от най-известните храмове на ацтеките – храмът на бог Кетцалкоатъл (върховният бог на ацтеките – бел.ред.), пише вестник „Дейли Мейл“.

Археолозите, работещи по храма, очаквали да открият просто древна камера, в края на отсечка, част от 2000 годишен неизследван тунел. Вместо това, управляемият с дистанционно робот, пуснат да проучи тунела, се завърнал с невероятни снимки на три тайнствени пещери.

Малкият механичен изследовател, на име Тлалок II-TC, кръстен на ацтекския бог на дъжда, бил изпратен напред в дълбините на пирамидата, за да провери дали е безопасно за археолозите.

Роботът е прекарал около месец в проучване на тунелите под храма, известен още като Храм на Пернатата змия, който се намира в древния град Теотиуакан, на около 60 км северно от Мексико Сити. Когато в понеделник се завърнал от мисията си, учените видели на видеозаписите три древни стаи, разположени под пирамидата на мезоамериканският град.

Това откритие може да се окаже невероятно важно. През 2010 г. експерти заявиха, че ако бъде намерена гробница това ще е невероятно и много значимо откритие, тъй като социалната структура на Теотиуакан остава загадка след близо 100 години на археологически проучвания.

Комплексът от пирамиди, храмове, площади и булеварди някога е бил центъра на град с над 100 000 жители. Това може да е бил най-големият и най-влиятелният град в Северна Америка по това време.

Но близо 2500 години, след като градът е основан много малко се знае за самоличността на неговите управници. Никога не са открити нито изображения на владетел или гробница на монарх, след като мегаполисът пада под влианието на испанската култура, която обожествява владетелите си.

Вертикалните разкопки по тунела в храма, стигащ до новите тайнствени стаи са започнали през 2009 г. Още тогава архолозите предполагали, че това е гробницата на владетеля. Тази теория се появила когато в тунела били открити над 50 000 различни предмети от нефрит, камък, черупки и керамични съдове, включително керамични чаши каквито до сега археолозите не са намирали на това място.

Градът е бил изоставен по времето когато ацтеките пристигнали в района през 1300 година и му дали името "Теотиуакан" което означава "мястото, където хората стават богове."

"Мисля, че тунелът е основен елемент, основен елемент, около който е построена останалата част от церемониалния център. Това беше най-свещено място.", смята археологът Серджио Гомес.

"Има голяма вероятност на това място, в централната камера, да намерим останките на тези, който някога са властвали над Теотиуакан," добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: