22 Януари, 2022 05:48 2 704 16

Ирландия маха COVID ограниченията, спада последната вълна в Кипър

  • ирландия-
  • кипър-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • сертификати-
  • ограничения

От този уикенд ирландските пъбове, ресторанти и всички останали видове заведения могат да се завърнат към нормален режим на работа, а от клиентите няма да бъдат изисквани дигитални COVID паспорти

Ирландия маха COVID ограниченията, спада последната вълна в Кипър - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

От днес в Ирландия падат почти всички ограничения заради COVID-19. Правителството обяви, че решението е взето заради преминаването на пика на вълната от Омикрон и големият процент ваксинирани ирландци, предаде БНР.

Решението бе обявено от министър-председателя Михол Мартин в телевизионно обръщение към нацията.

От този уикенд ирландските пъбове, ресторанти и всички останали видове заведения могат да се завърнат към нормален режим на работа, а от клиентите няма да бъдат изисквани дигитални ковид паспорти. До момента се изискваше такъв валиден паспорт и заведенията трябваше да затворят най-късно в 20.00 часа. Отпада изискването и за социоална дистанция, както и ограниченията за посетители на събития на открито и на закрито.

От понеденик поетапно ще започне и завръщането по работните места. Някои правила обаче ще останат в сила, като носенето на маски поне до края на февруари, а дигиталните ковид паспорти ще продължават да се изискват за международни пътувания. Самоизолацията остава за хора със симптоми.

Позовавайки се на това, че Ирланидя е с един от най-високите проценти на васкинирани в Европа и стабилизирането на хоспитализациите, Националният екип за спешни случаи в областта на общественото здраве посъветва правителството, че вече няма основания за оставане на ограниченията.

Началото на спад на последната вълна на COVID-19 обявиха от здравното министерство на Кипър в издадения вчера национален доклад за епидемичната обстановка през последните две седмици. Тежестта на болестта и натискът върху здравната система на страната обаче остават високи, се констатира още в доклада.

Ежедневният брой на диагностицираните с коронавирус започна да намалява във всички възрастови групи и области на страната, отчете здравното министерство за периода от 4 до 17 януари. В момента се вижда низходяща тенденция във вълната на Омикрон и това дава „проблясък на надежда”, коментираха членове на Научния консултативен комитет по пандемията.

В двуседмичния период при направени почти 1,7 млн. PCR и бързи теста са открити близо 46 500 новозаразени, като средната им възраст е 32 години. Около 24% от случаите са деца и тийнейджъри до 19-годишна възраст.

77% от пациентите, приети за лечение в болниците с коронавирус, не са ваксинирани, съобщи още здравното министерство данните до 20 януари. През тази седмица броят на ковид случаите се стабилизира на малко над 2000 на ден, което е около 2% от извършваните всеки ден тестове.

За петте дни от понеделник, когато в Кипър започна да се прилага първото одобрено лекарство срещу коронавируса, то е било предписано на 60 пациенти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 5 Отговор
    Ние пак сме изостанали няколко месеца.
  • 2 Деф

    53 3 Отговор
    Навсякъде да се премахнат идиот ските мерки. Край на Ковид фашизма!
  • 3 Раданч Татлъту

    21 2 Отговор
    Въксинире работат,ръзбийш ли.🐵💉☠💉🐵
  • 4 До 1

    2 7 Отговор
    Баба ти е умна жена.
  • 5 Лекар

    37 3 Отговор
    Киро измамника май ще настъпи мотиката лошо...
  • 6 James 🇺🇸

    39 2 Отговор
    Вече излизаме от зимата и сезонните хрипове и попнаха да “изчезват” вълните. Невероятна измама!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Сивата чапла

    39 2 Отговор
    Кунчев и нашия БЛС
    да се командироват незабавно в Ирландия
    и месната прокуратура да им отвори по едно дело на взелите това решение.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Скоро навсякаде

    33 1 Отговор
    Иначе тежко и горко ви продажницииии.Човешкия живот за вас никога нищо е е струвал.
  • 10 Комон сенс

    25 0 Отговор
    Къщата от карти се срутва.
    Прогнозирах ви, че тук ви правят истерична кампания на игли защото цирка ще дига палатките скоро.
    Игла след пандемия, след дъжд качулка и фабрика на 09.09 не ми трябват.
  • 11 да де

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "James 🇺🇸":

    Те дори действат превантивно. Дефакто излизат от мерките точно по времето на сезонния грип, доминиран от Омикрон.
    Една теория гласи, че тези държави играят сечено на Ко мафията и се опитват да уредят естествен имунитет на гражданите си. Не знам със сигурност дали е така, но звучи логично.
    И това са най-богатите държави - Англия, Фрнация, САЩ, Ирландия... А във Филипините на обратното, щото там доматите ги ядат с колците.
  • 12 Миризлив пор

    8 5 Отговор
    Много ми харесват такива статии. Ама пишете ги целите де, там има ограничения в работното време до 20:00 тук няма, там се иска да се чекираш със сертификат, тук никой не проверява. Накрая "там паднаха огранията" все едно тук са били налагани.

    Коментиран от #15

  • 13 Нема страшно.

    15 2 Отговор
    И така до следващата вълна. Някой вярва ли? И преди вдигаха мерките, а после пак затягаха. Дано не съм прав.
  • 14 Дилдо

    6 0 Отговор
    А тук кога?
  • 15 не схващаш идеята

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Миризлив пор":

    Въпросътр е, че таква е тенденцията. Мерките постепенно падат.
    Никой не е правил извода, че тук е по-строго от там.
    А колкото до сертификата - искат ти го на няй-важните места. Не говорим за квартлания хоремаг, ако само там имаш работа.
  • 16 Пичове

    13 1 Отговор
    Киро Шприца задели два милиарда за ковид. Ще се краде. Сега разбрахте ли защо се ослушва мишока?