Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 06:36 2 402 4

Либийският президент оцеля при опит за покушение

  • абдулхамид ал-дбейба-
  • либия-
  • президент-
  • покушение

По Абдулхамид ал-Дбейба е стреляно от превозно средство

Либийският президент оцеля при опит за покушение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийският министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба оцеля при опит за покушение в четвъртък, предаде news.bg, позовавайки се на "Ройтерс".

Близък до президента източник определи случилото се като очевиден опит за убийство на фона на интензивни фракционни спорове за контрола над правителството.

Източникът, пожелал анонимност, каза, че Дбейба се е прибирал у дома, когато по него е стреляно от превозно средство. Нападателите са избягали.

Случаят е бил отнесен до главния прокурор за разследване.

Подобен опит, ако бъде потвърден, би влошил кризата в Либия.

Дбейба вече каза, че ще игнорира гласуването, насрочено от базирания в източната част на парламента по-късно в четвъртък в опит да го замени.

Той беше назначен през март като ръководител на подкрепяното от ООН правителство на националното единство (GNU), което трябваше да наблюдава подготовката за избори през декември.

Съпернически фракции се бореха за позиции, след като изборният процес се разпадна на фона на спорове за правилата, като например легитимността на собствената кандидатура на Дбейба за президент, след като той обеща да не се кандидатира.

Парламентът, който подкрепи предимно източните сили по време на гражданската война, обяви GNU за невалиден и ще проведе гласуване в четвъртък за назначаването на нов премиер, който да състави друго правителство.

Въпреки това съветникът на ООН за Либия и западните страни заявиха, че продължават да признават GNU и призоваха либийските политически институции вместо това да се съсредоточат върху провеждането на избори.

Парламентът заяви тази седмица, че тази година няма да има избори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    било е първо сплашване
  • 2 Мисирки ООД

    21 1 Отговор
    Не разбрах този Дбейба министър-председател ли е или президент?

    Коментиран от #3

  • 3 Някой

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мисирки ООД":

    За съжаление това са днешните журналисти. За тях не е важно какво пишат, а просто да се пише. Така че ако искаш да се позабавляваш, чети им глупостите.
  • 4 Въпрос

    9 0 Отговор
    Президент или министър- председател?