Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:00 690 4

ООН: Градовете са двигател на вредни емисии, но са и решение за намаляването им

  • оон-
  • лондон-
  • париж-
  • вредни емисии-
  • замърсяване-
  • градове-
  • ограничаване-
  • климат-
  • доклад

Учени от ООН в понеделник изложиха начини за овладяване на емисиите и ограничаване на изменението на климата

ООН: Градовете са двигател на вредни емисии, но са и решение за намаляването им - 1
Снимка: Shutterstock

Градовете по света са голям двигател на вредните емисии, които замърсяват планетата, но могат и да играят важна роля в справянето с изменението на климата в близко бъдеще, предаде Ройтерс.

Учени от ООН в понеделник изложиха начини за овладяване на емисиите и ограничаване на изменението на климата, включително глава за действията, които градостроителите могат да следват.

Докладът на Междуправителствената група по изменение на климата установи, че градската инфраструктура и дейности причиняват около две трети от днешните емисии.

Това означава, че градовете потенциално могат да "решат две трети от проблема и това е доста вълнуващо", каза географът от Йейлския университет, Карън Сето.

Много градове вече действат. Лондон въведе такси за силно замърсяващи превозни средства в центъра на града, а Париж забрани дизеловите автомобили.

Други действия, които градовете могат да предприемат, включват подобряване на енергийната ефективност в сградите, проектиране на улици, за да се избегнат задръстванията, засаждане на „зелени покриви“ и включване на повече паркове и дървета, които помагат за премахването на някои емисии на въглероден диоксид, се казва в доклада.

Препоръчва се планиране на гъстотата на населението, за да се предотврати разрастването на селските и крайградските райони, което е по-малко енергийно ефективно и унищожава естествените местообитания.

„21-ви век ще бъде градският век, дефиниран от огромното нарастване на глобалното градско население“, се казва в доклада. Около 55% от световното население живее в градове през 2018 г., като се очаква цифрата да скочи до 68% до 2050 г. - като азиатските и африканските градове отбелязват най-голямо увеличение.

Благоприятните към климата градски политики, също ще подобрят общественото здраве чрез намаляване на замърсяването на въздуха, се казва в доклада.

За да има шанс светът да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните нива, градовете трябва да действат бързо - и финансирането ще трябва да бъде засилено значително, се казва в доклада.

Градовете през 2020 г. са отговорни за до 72% от глобалните емисии на парникови газове, спрямо 62% през 2015 г.

Трябва да се предприемат действия, в противен случай емисиите могат да се удвоят.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    4 1 Отговор
    Адженда 2030, Голямото нулиране. Без еднофамилни къщи, без собственост. Ограничения, цифров контрол, ваксини, синтетични храни...
  • 2 Димов

    5 0 Отговор
    Домакинство в САЩ потребява близо 900 кВтч електроенергия, докато същото в България потребява едва под 300 кВтч. Няма какво да говорим повече. И на децата им е ясно откъде трябва да тръгнат лишенията.
  • 3 Димов

    2 0 Отговор
    Строят се бензиностанции една до друга, дори и в момента. ЖП транспортът ни беше умишлено съсипан, за да има хляб за бензиностанциите и вносителите от Горубляне. Цяла Бразилия кара на етанол, докато ние се стремим към още по-голяма зависимост от петрола. После ми говорете за отказване от фосилни горива.
  • 4 Димов

    2 0 Отговор
    Централизация на инвестициите в големият град. Лишаване на малките населени места от препитание. Привличане на малкото останал народ в градовете и обезлюдяване на селата. Това как кореспондира с написаното в статията? Това не е недогледжане, недомисляне или друга грешка от незнание и неспособност. Това е точно, много внимателно замислена серия от действия, целяща точно тези резултати, които са ни на главата. Някой има изгода от това.
Новини по държави: