Last news in Fakti

7 Април, 2022 12:04 1 359 18

Унгария е получила първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия

  • петер сиярто-
  • унгария-
  • гориво-
  • доставка-
  • въздух-
  • пакш

Доставката е извършена по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно

Унгария е получила първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Унгария е получила в сряда първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Той, освен това, потвърди позицията на унгарските власти срещу налагането на каквито и да било санкции върху руските петрол и газ и допълни, че включването на ядрената енергия в забранителния списък е "червена линия" за Унгария.

Сиярто посочи, че тъй като превозването на ядрено гориво по жп линиите на Украйна е било невъзможно, то е доставено със самолет през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия с тяхното знание и съгласие, тъй като ядрената енергия не е обект на санкции от страна на ЕС.

Унгария възнамерява да разшири АЕЦ "Пакш", което в момента е с мощност от 2 гигавата с още два руски реактора от типа VVER, всеки от които е с мощност от 1,2 гигавата.

На проекта, даден през 2014 г. без обществена поръчка на руския ядрен гигант "Росатом", се гледа като на знак за топлите връзки между унгарския премиер, Виктор Орбан, и руския президент, Владимир Путин, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    41 1 Отговор
    А САЩ няма да получат руския уран който е 89% внос от Руската Федерация!

    Коментиран от #7

  • 2 БРАВО НА ОРБАН

    56 5 Отговор
    Интереса на Унгария на първо място. Затова си го преизбраха
  • 3 Комуниста

    55 3 Отговор
    Ако руснаците не заредят Козлодуй с касети гориво изключваме АЕЦа. Ще си светите и греете скоро с русофобия. Русофобията излиза скъпо!

    Коментиран от #15

  • 4 Грульо

    6 9 Отговор
    "по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно"

    Като гледам единственият път по въздух до Унгария е през Украйна, останалите страни около Унгария си затвориха въздуха за руски самолети.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Toshko

    19 2 Отговор
    Ще ходим там понеже простоКиру ще си светим със свещи!
  • 7 Вова

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "6666":

    Без измислици съм казал, Четете опорките!
    Няма ограничения за покупка на руски уран за САЩ. Имаше дискусия, но все още няма окончателно решение. Чака се финализирането на "ядреното досие" на Иран, за да се види кое как ще е. За реактор на Westinghuse вече бе анонсирано от иранска страна. Отворен стои въпросът с обегатен уран до 20% по 235, който Иран може да произведе. Това е и критичното за пълен отказ от руските доставки, но ще се реши до дни. Основен производител на суровина е Казахстан, който еднозначно заяви, че не вижда причина да прекъсва продажбите към САЩ и няма никакво намерение да го прави. Поради това, че транспортните му коридори бяха през РФ, Казатомпром пусна специално съобщение, че име други верифицирани коридори, без участие на Русия в тях.
  • 8 Дичо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    За руски самолети е затворено, но за други - не, например унгарски, сръбски и др.

    Коментиран от #10

  • 9 Вова

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Ядреното гориво е опасен товар и така или иначе се иска специално разрешение за прелитане. Пътят е описан в статията, всички засегнати страни са дали съгласието си за еднократно преминаване. Авиокомпания Волга-Днепр е специализирана в такива превози. В началото на март караха гориво за Словакия по стар договор, Чехия си иска горивото пак по стар договор. Проблем за ТВЕЛ е, че няма нови поръчки и са на кантар дали да затваряти или да изнесат производство (фабрикация, не обогатяване!) в трета държава. Примерно Турция, но идеята е още много сурова.
  • 10 Вова

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дичо":

    Доставката се прави с руски самолет. Volga-Dnepr Airlines (Волга-Днепр)
  • 11 Унгарците си имат Орбан

    11 1 Отговор
    Ние Тъпото. За нащо Белене гориво м. май като излезе в планов ремонт откъде!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Вова

    0 5 Отговор

    До коментар #11 от "Унгарците си имат Орбан":

    Имате запаси.

    Коментиран от #13

  • 13 Защо,

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вова":

    Защо имате!? Ти българин ли си или ни даваш тон с украинската си тиква?

    Коментиран от #16

  • 14 Значи

    1 8 Отговор
    Ловя бас за каквото се сети човек, че дебелото джудже Орби няма да види рашисткият АЕЦ в работен режим.100 процента гаранция.

    Коментиран от #18

  • 15 Имаме гориво до 2025 година

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    До тогава въпросът ще се реши. Без путлеровата шайка, разбира се.

    Коментиран от #17

  • 16 Вова

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Защо,":

    Вова е Владимир Владимирович П. Аз какво имам е друга "бира". Повярвай ми, имам всичко.
  • 17 Вова

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Имаме гориво до 2025 година":

    Кокорчо разпореди въпросът за пети блок да бъде решен през 2023. За шести нещата са малко по-сложни, но пък там запас има за много години напред.

    Дотогава вероятно Путин няма да го има, РФ ще се е разпаднала, ТВЕЛ ще е частен, бизнесът ще върви точно по изискванията на Евроатом. Различни доставчици, съвсметимо гориво, конкурентни цени.
  • 18 Вова

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Значи":

    И да, и не. В комплектацията на тази централа има немалък процжент локализация. Неизпълнението на проекта ще удари европейски фирми. Нито Унгария, нито ЕС имат полза от това. А и една нова АЕЦ е нужна в момента. По тази причина, са малко напрежение и увеличен процент локализация, нещата ще си вървят. Проблем остават някои компоненти, които трябваше да бъдат произведени в Украйна, но войната спъва този процес. Ще се види дали ще се правят клъстери с гарантирано снабдяване с енергия (Ровненската АЕЦ вече предоставя територии за изнасяне на производства) или ще се търси друг начин за трансфер на знания и технологии, но решение ще има.
Новини по държави: