Last news in Fakti

16 Април, 2022 08:10 1 265 3

Украинка и рускиня участваха в службата на папата за Разпети петък

  • италия-
  • рим-
  • ватикана-
  • папа-
  • служба-
  • разпети петък

Словото им беше отхвърлено заради протест на украинците

Украинка и рускиня участваха в службата на папата за Разпети петък - 1
Снимка: Shutterstock

Украинка и рускиня участваха в службата за "Кръстния път" на папа Франциск на Разпети петък, но словото, което написаха, беше отхвърлено, след като украинци протестираха, заявявайки, че войната го е направила неподходящо, съобщава Ройтерс.

Традиционната процесия "Via Crucis" при римския Колизеум стана обект на противоречия по-рано тази седмица, когато в програмата беше обявено, че двете приятелки - медицинска сестра и стажантка в болница в Рим - ще участват.

Факелното шествие пресъздава 14-те етапа от пътя, извървян от Исус от осъждането му до смъртта и погребението му. Процесията често е организирана така, че тези, които носят кръста от една точка до следващата, отразяват събитията по света.

Архиепископ Святослав Шевчук, ръководител на Украинската гръко-католическа църква, нарече тяхното включване неподходящо и двусмислено, тъй като не "взема под внимание контекста на военната агресия на Русия срещу Украйна".

В оригиналния текст на словото, което двете жени написаха, се говори за смърт, загуба на ценности, ярост, примирение и помирение въпреки бомбардировките.

Шевчук заяви, че текстът, който беше одобрен от Ватикана, е "неуместен и дори обиден, особено в контекста на очакваната втора, още по-кървава атака на руските на руските войски в нашите градове и села".

Посланикът на Украйна във Ватикана Андрий Юраш също изрази тревогата си.

В петък вечерта оригиналният текст от около 200 думи беше заменен с две изречения: "Когато си изправен пред смъртта, мълчанието е по-красноречиво от думите. Нека всички се спрем в тиха молитва и всеки да се моли в сърцето си за мир в света".

След това тълпата от няколко хиляди души запази мълчание толкова дълго, колкото би отнело прочитането на оригиналното по-дълго послание.

Папа Франциск наблюдаваше процесията, седнал на бял стол.

В последната си молитва той помоли Бог да позволи на "противниците да си стиснат ръцете, за да могат да вкусят взаимна прошка, да разоръжи ръката, вдигната от брат срещу брат, така че съгласието може да произлезе оттам, където сега има омразата".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забранено в бг да се публикува

    6 0 Отговор
    ЕС е предупредила държавите членки, че ще е нарушение на санкциите да се плаща на Русия в рубли!
  • 2 ПАПАТА МИЕ КРАКАТА НА САТАНИСТИТЕ ФАШИСТ

    5 1 Отговор
    РУСНАЦИТЕ И ОКРАИНЦИТЕ НА СА КАТОЛИЦИ, САТАНИСТИ!!! СТИГА С ТИЯ ЛЪЖИ И ИЗМАМИ!!!! ПАПАТА И КАТОЛИЦИЗМА СА СПАСИЛИ ХИЛЯДИ ВОЕНОПРЕСТЪПНИЦИ ФАШИСТИ ЕСЕСОВЦИ ОТ СЪД И ПРИСЪДА! ФАКТ, ОГРОМНИ КОРАБИ ОТ ИТАЛИЯ СА ПРЕКАРАЛИ ВОЕНОПРЕСТЪПНИЦИТЕ ФАШИСТИ ДО ЮЖНА АМЕРИКА! ФАКТ!
  • 3 Срам !

    3 0 Отговор
    Само изкуфели дъртаци.
Новини по държави: