Last news in Fakti

27 Май, 2013 14:35 1 006 0

Бразилия опрощава африкански дългове на стойност 900 млн. долара

  • бразилия-
  • африка-
  • опростени дългове-
  • дилма русеф


Бразилското правителство обяви, че ще опрости или преструктурира африкански дългове на стойност от почти 900 млн. долара, съобщава Би Би Си.

Богатите на газ и петрол Конго Бразавил, Танзания и Замбия, са част от  12-те африкански държави, които ще се възползват от бразилската щедрост.

Този ход се разглежда, като опит от страна на седмата по големина икономика в света, да заздрави икономическите си връзки с африканския континент.

Според официални данни в Бразилия, търговията на страната с Африка се е увеличила пет пъти през последното десетилетие.

Съобщението за опрощаването на дълговете беше направено от бразилския президент Дилма Русеф, по време на третото и посещение в Африка през последните три месеца. Тя присъства на срещата на върха на Африканския съюз, провел се в Етиопия.

Говорителят на Дилма Русеф, Томас Трауман заяви, че по-голямата част от африканските дългове ще бъдат опростени. Според него поддържането на специални отношения с Африка е основна задача на бразилската международна политика. Той добави още, че по-голямата част от задълженията е натрупана през 1970г., като и преди са били предоговаряни.

Говорител на бразилското министерство на външните работи заяви пред информационната агенция Efe, че  преструктурирането на дълга за някои страни ще се състои от  по-благоприятни лихвени проценти и предоставянето на по-дълги срокове за тяхното погасяване.

Конго Бразавил е африканската държава, която дължи най-много пари на Бразилия- 352 млн. долара. Следва я Танзания с дълг от 237 млн. долара и Замбия, която дължи 113 млн. долара.

Други държави, чийто дългове ще бъдат ратифицирани са Кот Дивоар, Габон, Гвинея Бисау,
Мавритания, Демократична Република Конго, Сао Томе и Принсипи, Сенегал и Судан.

Бразилия разширява все повече икономическите си връзки с  богатите на ресурси африкански държави, като част от т.нар. сътрудничество Юг-Юг.

Търговията между двете страни е нараснала от 5 млрд. долара през 2000г. до 26.5 млрд. долара през 2012г.

Бразилски компании инвестират сериозни суми в африкански нефт и мини, като освен това са поели и много сериозни инфраструктурни проекти.

Икономическият гигант на Латинска Америка е открил 19 нови посолства в африканските държави през последното десетилетие, като планира икономически ръст от 3.9% през следващата година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА