17 Май, 2022 11:20 1 088 6

Масови сблъсъци избухнаха в Триполи

  • либия-
  • протести-
  • фати башага-
  • башага абдулхамид ал-дбейба-
  • триполи-
  • оон

Сблъсъци избухнаха в столицата на Либия във вторник, когато назначеният от парламента министър-председател Фати Башага пристигна, за да се опита да поеме контрола върху правителството

Масови сблъсъци избухнаха в Триполи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци избухнаха в столицата на Либия във вторник, когато назначеният от парламента министър-председател Фати Башага пристигна, за да се опита да поеме контрола върху правителството от съперническа администрация, която отказа да отстъпи властта, информира Агенция Ройтерс.

Усилията на Башага да прекъсне двумесечната безизходица между съперничещите си администрации рискува да потопи Либия обратно в продължителни битки след две години сравнителен мир или да я върне към териториално разделение.

Безизходното положение вече доведе до частична блокада на петролните съоръжения в Либия, съкращавайки наполовина основния ѝ източник на чуждестранни приходи. Дипломацията за разрешаване на кризата или поставяне на почвата за нови избори напредва бавно.

Звукът от тежки оръжия и автоматична стрелба се разнесе в столицата във вторник сутринта, тъй като училищата бяха отменени и обикновено тежкият трафик в час пик беше слаб.

Въпреки това, в централните райони, далеч от сблъсъците в североизточната част на Триполи, имаше малко доказателства за военна дейност, като правителството на съперника на Башага Абдулхамид ал-Дбейба все още контролираше.

Башага влезе в Триполи за една нощ, придружен от съюзнически бойци с надеждата да поеме управлението, но бързо беше посрещнат от съпротива от силите, свързани с Дбайба, който беше назначен чрез процес, подкрепян от ООН миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про митак

    18 1 Отговор
    Така е в приятелските на Америка демокрации - просперитет и благоденствие...
  • 2 Грульо

    10 0 Отговор
    Рекох, че са се сбили за олио, а то било за оил.
  • 3 д-р Вълков

    12 1 Отговор
    То и хепатита с "неизвестен произход" / увреждащ тежко черния дроб на подрастващите /,
    вече се доказа че произлиза от експерименталната лаборатория на САЩ в Харков,
    находяща се в Психиатрична болница №3 в града. Там експериментите са се правили
    върху душевно болни хора !
    В тях дейно участие е взимала и не безизвестната ни американска фирма - Pfizer.
    ЧЕСТИТО НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ПОСТАВИЛИ НЕЙНИ ВАКСИНИ !
  • 4 ФЕН

    1 3 Отговор
    Явно на Путлер му припари под краката и пали конфликти къде може само и само да спре добива на нефт различен от Уралския.....Чакайте и конфликти скоро в Сирия,Египет и региона. Не се получиха нещата с Украйна и е в ход общ следващата глупост.......Добива от близкия Изток и от Северно море ще изпрати Руския петрол в небитието както и Путлер .....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Флипп

    0 0 Отговор
    Поредната държава отбелязала небивал растеж и развитие след намесата на нашите "партньори". Където пипне САЩ и цъфтят и вържат.