Last news in Fakti

18 Май, 2022 13:15 659 12

Антонио Гутериш призова за ускоряване на прехода към зелената енергия

  • антонио гутериш-
  • оон-
  • световната метеорологична организация-
  • (смо)-
  • ес-
  • климат

Генералният секретар на ООН призова в сряда за глобална коалиция, която да ускори внедряването на технологията за батерии, като призова страните да облекчат ограниченията върху интелектуалната собственост, за да ускорят прехода от изкопаеми горива и да се борят с изменението на климата

Антонио Гутериш призова за ускоряване на прехода към зелената енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на ООН призова в сряда за глобална коалиция, която да ускори внедряването на технологията за батерии, като призова страните да облекчат ограниченията върху интелектуалната собственост, за да ускорят прехода от изкопаеми горива и да се борят с изменението на климата, съобщава Агенция Ройтерс.

Молбата на Антонио Гутериш идва, когато Световната метеорологична организация (СМО) публикува годишния си доклад, който установи, че четири ключови индикатора за изменението на климата - концентрации на парникови газове, покачване на морското равнище, топлина на океана и подкиселяване - поставят нови рекорди през 2021 г.

Във видеозабележки, публикувани заедно със състоянието на климата на СМО, висшият служител на ООН нарече доклада "мрачна литания на неуспеха на човечеството да се справи с нарушаването на климата" и изложи пет действия, които правителствата трябва да предприемат, за да "стартират" енергийния преход.

"Глобалната енергийна система е разбита и ни приближава все по-близо до климатичната катастрофа", каза Гутериш, добавяйки, че докато цената на възобновяемите технологии като вятърна енергия и слънчева енергия са спаднали значително, основните бариери възпрепятстват широкото разпространение.

Гутериш призова страните, производителите, технологичните фирми и финансистите да обединят усилията си за бързо проследяване на внедряването на батериите, което според него е общо благо и не трябва да се възпира от ограничения на интелектуалната собственост.

Той призова за международна координация за разширяване и диверсификация на веригите за доставки за технологии за възобновяема енергия и суровини, които са концентрирани в няколко страни, пише Агенция Ройтерс.

Висшият дипломат на ООН също призова страните да ускорят процеса на издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия - подобно на скорошно предложение на ЕС и поднови призивите си към правителствата да премахнат субсидиите за изкопаеми горива.

За да се даде на развиващите се страни по света по-голям достъп до възобновяема енергия за захранване на нарастващото им население, Гутериш също призова частните банки и банките за развитие да утроят инвестициите във възобновяеми източници до 4 трилиона долара годишно и да помогнат на бедните страни с първоначални разходи, свързани с вятърна и слънчева енергия .

"Търговските банки и всички елементи на световната финансова система трябва драстично да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници, тъй като постепенно премахват изкопаемите горива", каза той, цитиран от Агенция Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Тоя е луд!Живее в паралелна вселена.

    Коментиран от #9

  • 2 Хаха

    4 9 Отговор
    Сакън.Камиларите и мужиците от блатата трябва да се връщат в палатките и землянките.
  • 3 Хихихи..

    17 0 Отговор
    Абе льохман,една вятърна мелница прави прави ток само за Столипиново,Руските Централи осветяват оттук до сателита Луна..
  • 4 Морпех

    11 0 Отговор
    Защо няма благодарност към този загрижен човек Гутериш, който заедно с папата "евакуирал" в руски плен 1000 азофци и им спасил живота?
  • 5 Стрелата

    8 3 Отговор
    Тая изкукала дятка пак се показа А как щте правите батериййки Без суровина която основния износител е Руската Федерация и Зърното фалит и петрола фалит Я незнаюю.
  • 6 Грульо

    4 0 Отговор
    " доклад, който установи, че четири ключови индикатора за изменението на климата - концентрации на парникови газове, покачване на морското равнище, топлина на океана и подкиселяване - поставят нови рекорди през 2021 г."

    Удариха на камък с ковита, не можаха да намалят емисиите със затваряне на добитъка. Сега ще пробват със слънчеви панели, а междувременно продължава зануляването, че богатият добитък има много скътани пари и пак харчи повече отколкото има нужда.
  • 7 mi6osp

    5 0 Отговор
    Зелената енергия днес е недостижима химера за човешко .то общество.
    Само през последните 6 месеца литият поскъпна пет пъти. И да беше само лития ...
  • 8 Някой

    5 0 Отговор
    T.e., призовава за по-бързо обедняване на хората... Зелената енергия е балон. Поне със сегашните технологии.
  • 9 сороснерес

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Германия беше №1 ..в зелени малоумни неща..НО изведныж вятъра спрял и увиснаха им джуките..Газ не искат, въглища нямат, атомните централи затвориха..на дърва ще се отопляват,но и това нямат..Като гледам ще правят бизнес с Русия..няма мърдане..Бизнеса ще намери начин да заобикаля санкции.Гладна мечка хоро не играе..
  • 10 Тошо

    6 1 Отговор
    АБЕ ПОРТУГАЛСКА ШАМАНДУРО ,СВЕТЪТ ЩЕ ПЛАМНЕ А ТИ ГОВОРИШ ЗА ЗЕЛЕНИ ГЛУПОСТИ. КАК ПЪК ВСЕ ТАКИВА ДЕБИЛИ ВИ НАЗНАЧАВАТ НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ.

    Коментиран от #11

  • 11 Точно затова ще пламне...

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тошо":

    8 милярда малоумника ще има на планетата през юли 2022 От тях броя на дизеловите русофили, трябва да бъде ограничен !
  • 12 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Зелената идиотия спада към нелечимите психозаболявания и един от симптомите е отвреме навреме пронизителни призиви за зеленясване при пълно скъсване с реалността и последиците от това за страните. Та и този зелен мигрантолюб така.
Новини по държави: