Last news in Fakti

19 Май, 2022 14:22 1 187 31

Иво Христов в ЕП: Войната не трябва да е повод за енергийното самоубийство на Европа

  • иво христов-
  • европейски парламент-
  • война-
  • енергийно самоубийство

"Към момента ние търпим загуби от това, че се придържаме към европейската стратегия. А може би от собствената си наивност“, каза евродепутатът

Иво Христов в ЕП: Войната не трябва да е повод за енергийното самоубийство на Европа - 1
Снимка: БГНЕС

„Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа. Обявихме отказ от руския газ, а сега търсим механизми как да заобиколим собствените си декларации, за да се впишем в новите схеми за разплащане.”
Това заяви в изказването си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D), цитиран от Frognews.

Евродепутатите проведоха дебат на тема „Планът REPowerEU: Европейска солидарност и енергийна сигурност в контекста на нахлуването на Русия в Украйна и неотдавнашното спиране на доставките на газ за Полша и за България“, в рамките на който бе представена и официалната позиция на Европейската комисия.

„България е сред най-зависимите от руския газ страни, която се отказа от руските доставки. За своя сметка. Към момента ние търпим загуби от това, че се придържаме към европейската стратегия. А може би от собствената си наивност“, каза още Иво Христов. По думите му, идеологизирането на Зелената сделка трябва да отстъпи място на реализма.

„Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, докато намаляваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на гражданите“, смята Христов.

„Енергийната независимост е илюзия. Ние заменяме една зависимост с друга. Обричаме икономиките си на скъпи суровини. Нужен ни е мир, трябва усилие към мир, конкурентни цени, надеждни доставчици и съюзна политика в закупуването на газ. Нужна ни е солидарност на дело, а не на думи“, завърши изказването си българският евродепутат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешник

    18 29 Отговор
    Иди се оплачи на чичо ти Путин
  • 2 антидържавата

    24 24 Отговор
    Енергийното самоубийство е факт още от 90те години. Сега е ред на енергийната независимост от Русия!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Теле

    4 21 Отговор

    До коментар #2 от "антидържавата":

    Осъзнаваш ли какво пишеш. Газпром се е вкоренил навсякъде

    Коментиран от #7

  • 4 гост

    13 27 Отговор
    Другаря Иво Христов що не си ...... таковата !!!!
  • 5 Не плачи за Европа и България...

    8 31 Отговор
    Ние като се самоубиваме си е за нас, ти нали имаш изход, като не ти изнася "самоубийството" , хващай пътя към русия професоре, и да не забравиш да вземеш с теб и твоите другари, процентните ти де..би.ли и паметниците.
  • 6 Димов

    10 12 Отговор
    Сега е моментът да се премине на зелени енергоизточници и да се откажем от горивата. А, възможно ли е, както ни убеждаваха толкова упорито?

    Коментиран от #9, #12

  • 7 гост

    10 26 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Вкоренил се е точно заради такива парцали като тоя "евродепутат" , а всъщност кремълска изтривалка !!
  • 8 89389

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "антидържавата":

    Демек, тотално зануляване на народите! Това ли е била целта? Енергийно самоубийство плюс енергийна независимост = тотал щета. Не моА ви разБера тва либералите? Защо бе джанъм, защо толкоз мразите народонаселението на европата???

    Коментиран от #16

  • 9 Нц!4563

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Димов":

    АБСУРД! АКО БЕШЕ ВЪЗМОЖНО, НЕМЦИТЕ ОТДАВНА ДА СА ГО НАПРАВИЛИ, ФРАНСЕТАТА ТОЖЕ. ама ...НЦ! Не става, колкото и да ни се иска.

    Коментиран от #15

  • 10 Тома

    27 7 Отговор
    Всичко е по поръчка на америка и понеже всички европейци са като боко тиквата с досиета изпълняват
  • 11 среднощен

    22 1 Отговор
    Такова понятие като "енергийна независимос" в Европа няма.... ЕС бе създаден и все още се формира с една единствена цел - "пазар"... На пазара няма "независимост"... Другото е лицемерие и лъжа...
  • 12 гост

    10 12 Отговор

    До коментар #6 от "Димов":

    В Европа има поне 3 държави с над 90% дял на ток от ВЕИ , Норвегия , Исландия и Австрия , а поне още 5-6 ще го достигнат до 2030 г !!! Възможно е не , ами тези които го постигнат първи ще получат ОГРОМНО ИКОНОМИЧЕСКО ПРЕДИМСТВО и недостижима за другите конкурентоспособност !!!! Това не жертва , а единствения път към икономическо развитие и просперитет !! Държавите , които до 10 години не постигнат над 70-80 % дял на ВЕИ ще отпътуват към икономическото бунище !! И то окончателно !!

    Коментиран от #20

  • 13 Мемфис

    10 16 Отговор
    Долен лизач е този плужек!

    Коментиран от #26

  • 14 Мдааа

    18 9 Отговор
    Прав е Иво Христов, самоубийство от гладна смърт !! Но ония от Канада Киро Мустафа от къде да знае, че в България хотата са бедни , а сега вече и гладни?? Без протести с камъни на Киро Мустафа няма да му дойде акъла!
  • 15 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Нц!4563":

    В Германия вече над 60% от тока е от ВЕИ , а Великобритания има всяка година периоди по 1-2 месеца със 100% ВЕИ , даже с отрицателни цени на тока , щото няма какво да го прави !!

    Коментиран от #18, #21

  • 16 Доктор Лудников..

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "89389":

    Защо бе джанъм не ме посещаваш вече ??, защо ме мразиш толкова ??? 🙉
  • 17 Много страх с тия газове с тия рубли нач

    7 9 Отговор
    Ей рошав рублояд..обяснявай ги тия работи на другаря ви пухлер..
  • 18 пппп

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ти да не си на хранилка от някое ВЕИ, бе ???
    И как ще задвижиш влак от София до Варна с ВЕИ ?? Мушенник си и то от
    парламента

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "пппп":

    На завършили вечерно училище за такива със специални потребности няма смисъл да обяснявам !! Който трябва знае как и кога !!
  • 20 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Доста смели предположение. Само напомням, че Норвегия е най-големият производител на нефт в Европа и е пряко заинтересована другите държави да си останат зависими от нефта, понеже вътрешният й пазар за този продукт е доста малък, да не кажа нищожен. Ако този пазар изчезне, няма с какво друго да си поддържат икономиката, понеже земеделието им е гола вода, заради суровият климат. Високите данъци и малкото висококвалифициран персонал също не помагат.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Какви отрицателни цени, като някои държави открито призовават да се пести ток по домакинствата, че няма? Тази мантра рухна за един ден. Стига вече розови цайси.
  • 22 Много точно

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Аве колхозник..норвегия само с риболов и туризъм може да се издържа..ако не знаеш имат и най-големия търговски флот..норвежците ги забрави мисли за руските джуджета дето ще пасат трева скоро

    Коментиран от #25

  • 23 Искрен

    3 0 Отговор
    Много добро изказване.
    Той се представя за гуру.
    Да ама Не!
  • 24 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Ми те норвежците щото са по прости вместо да гледат жито за фураж като "умните " ватници , зели че гледат дървета , дето от декар се изкарва колкото от 1000 декара жито , щото наистина ги гледат , а не само да сечат и то боклуци като ватниците , дето само за талашит и тоалетна хартия стават !!! Ще бъдеш много учуден , ама Норвегия само от дървен материал и обработката му изкарва повече от Раша от пшеница !! И други работи произвежда за твое съжаление , а и за петрола не се тревожи , нейния ще се купува в ЕС до последно , дълго след като е забравил за руския !! А и държавния фонд от над 3 трилиона вече може да осигури доход над средния за Европа на ВСЕКИ норвежец без да си мръдне пръста !! Ти мисли за ватниците , норвежците ще се оправят . не ги мисли !!

    Коментиран от #27

  • 25 Димов

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много точно":

    Нито за руските, нито за норвежките джуджета ме е грижа. Не, не може Норвегия да се издържа само от риболов. Петролът й е голяма част от икономиката. Без него не стават нещата.
  • 26 напротив

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мемфис":

    Долен лизач си ти, на козяшките интереси. Да видим тая зима няма ли да виеш от студ и глад. Да не мислиш, че вас сороспиите ще ви третират по друг начин и кризата няма да ви засегне? Мног сте наивни, да не спомена друго нещо.
  • 27 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Не пиши глупости, без да мислиш. При евентуален срив на някой от пазарите, високите заплати играят само негатив върху икономиката. За да се поддържа стандарт трябват пари. Петролът е огромно перо в икономиката на Норвегия. Колкото и да ти се ще, няма как да го изкараш пренебрежима загуба. И защо да се купува до последно? Нали искаш да се отървем от горивата? Хем тъй, хем тъй. Детска ви работа.
  • 28 Бамбука

    1 0 Отговор
    Достойният човек, напуска евро парламента, връща се в България и защитава тезите си тук на място. Не започна ли всичко, което критикува от топлото си местенце, от войната в Украйна ?
  • 29 ТRIF

    1 1 Отговор
    Много добре го обяснява човека. Без значение от партиина пренадлеждност фактите които споменава си остават такива. Директивите на европейските зелки показват колко са откъснати от действителността.
    Енергийна независимост? Как го разбирате това? Аз го разбирам така: Всяка държава в света да си покрива сама енергиините потребности без да внася горива (петрол, газ, електроенергия, ядрено гориво). И колко такива има в Европа които могат да заменят напълно петрола и газа с екологично чисто гориво да речем? Колко държави си произвеждат горивото за АЕЦ сами, имат достатъчно постоянен вятър и слънце или горещи термални води в Европа? Колко в Европа могат да си произведат минералните торове от собствени източници? Колко струва произведената от собствени источници енергия? Като намерите отговора на въпросите ще разберете за какво става дума в стативта. Останалото е: Не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле.
  • 30 Браво на нас!

    2 2 Отговор
    Единствено Полша и България категорично отказаха да плащат руския газ в рубли, т.е. изпълниха указанията на ЕС без да мислят.Русия веднага реагира и спря достъпа до газ на двете държави. Реално, наивните Полша и България бяха прилъгани от лицемерните и богати западни държави и бяха използвани като опитни мишки, за да се види реакцията на Русия. Седмица след спирането на газа до двете отличнички, ЕС, ни лук ял, ни лук мирисал, промени инструкциите си и заяви, че заплащането в рубли не противоречи на собствените й разпоредби! И сега нашата държава е с пръст в устата. Прелъстена и изоставена. Това за Кирчовия евтин втечнен американски газ е чиста химера и на всички е ясно какво ни чака. Ум царува, ум робува, ум патки пасе! Ние сме откъм патките!
  • 31 Дон Кихот

    1 0 Отговор
    янките потриват доволно ръце......евроджендърите се скопиха икономически и сега ще им продават скъп газ и петрол......а путя няма да може да се въоръжава с евро пари

    ....по добре нямаше как да се случи

    ....на всичкото отгоре имат и безплатен военен полигон на който ще си изразходят залежалата и морално остаряла военна техника като военна помощ за украйна

    .....и черешката на тортата: украйна ще се възстанови със заем от световната банка което значи че украйна вече е тяхна собственост
Новини по държави: