19 Май, 2022 15:10 704 20

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия

  • ек-
  • ес-
  • еп-
  • европейският парламент-
  • трибунал-
  • престъпления-
  • агресия-
  • геноцид

Европейският парламент призовава ЕС да предприеме всички необходими действия в рамките на международни производства и съдилища, за да подкрепи наказателното преследване на руския и беларуския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия - 1
Снимка:EПA/БГНЕС

В резолюция, приета в четвъртък, Европейският парламент призовава ЕС да предприеме всички необходими действия в рамките на международни производства и съдилища, за да подкрепи наказателното преследване на руския и беларуския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия, съобщават от ЕП.

Тези разследвания и последващите наказателни преследвания следва да се прилагат и за всички служители на руските въоръжени сили и правителствени служители, участвали във военни престъпления, настояват членовете на ЕП.

Резолюцията относно борбата срещу безнаказаността за военни престъпления в Украйна беше приета с вдигане на ръка.

Приетият текст отправя искане към ЕС да подкрепи създаването на специален международен трибунал за наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна, за което Международният наказателен съд (МНС) няма юрисдикция, и да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от техни съюзници.

Евродепутатите също така настояват ЕС да предостави всички необходими ресурси за създаването на такъв трибунал.

Според Европейския парламент докладваните зверства, като безразборно обстрелване на големи и малки градове, принудително депортиране, използване на забранени боеприпаси, нападения срещу цивилни лица, бягащи по предварително договорени хуманитарни коридори, екзекуции и сексуално насилие, представляват нарушения на международното хуманитарно право. Те могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления, казват членовете на ЕП, като подчертават, че досега не са били обект на наказателно преследване.

Евродепутатите са категорични, че ЕС трябва да предприеме спешни действия, тъй като съществува сериозна опасност поради продължаващите военни действия да бъдат унищожени доказателства, свързани с военни престъпления.

Те изразяват пълната си подкрепа за разследването от страна на прокурора на МНС и за работата на анкетната комисия към Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, както и за независимите организации на гражданското общество и украинските органи, които работят за събиране на доказателства.

Членовете на ЕП приветстват съвместния екип за разследване, създаден от Литва, Полша и Украйна, който се координира от Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие Евроюст и в който ще участва и службата на прокурора на МНС, и насърчават други държави членки да се присъединят към този екип.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯМА СТРАШНО ПЕДАЛЧЕТАЕВРОГЕЙСКИ

    16 4 Отговор
    СКОРО КИНЖАЛИТЕ И ДО ТАМ ЩЕ СТИГНАТ !!!

    Коментиран от #11

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 3 Отговор
    Мислите ли че прочетох целия буламач.
    Ако искат да кажат нещо да го казват.
    Но си лаят като бездомни кучета

    Коментиран от #10

  • 3 Може всичко

    11 3 Отговор
    Да иска смешници
  • 4 г-жа Миндер

    12 2 Отговор
    Трябва с колегата Микрон да внимаваме, какво искаме, че да не ни подпукат скоро за престъпления срещу човечеството заради експериментите с ваксините!
  • 5 Алекс

    22 2 Отговор
    А за американците ще има ли съд? Косово, Сирия, Авганистан, Виетнам, Либия ... и тнт... ???
  • 6 Гершуин

    18 2 Отговор
    А защо Ес не иска разследване на войните в Ирак ,Сирия ,Либия ,Йемен ,Афганистан ....

    Изненада: Джордж Буш осъди "бруталната инвазия в Ирак"
    43-ият президент говори на събитие за избори в президентския център в Далас.

    Изказването го направи по инерция а може би умишлено ......
  • 7 делегат

    12 2 Отговор
    Високоплатена говорилня без никакви реални права.Дрънкала.Докато комисията са подлоги с права,но без отговорности
  • 8 подсрекаването към война е престъпление

    17 2 Отговор
    Урсуло , ти си втора по ред , пръв е БайДънчо , после Йенсчо и т.н.
  • 9 Димов

    8 1 Отговор
    Дали пък няма да започнат с Надежда Савченко, за убийствата на руските журналисти?
  • 10 Димов

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Защо искат процеси само срещу руснаци? Убийци и насилници от западните държави няма ли да подлежат на същите съдебни разследвания и процеси?
  • 11 555555

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "НЯМА СТРАШНО ПЕДАЛЧЕТАЕВРОГЕЙСКИ":

    След тази война от Русия ще остане само московското княжество.
  • 12 Да кажа

    12 1 Отговор
    Значи започват с Америка за Сърбия,Ирак,Сирия... Следващата е Украйна с Зеления наркоман,Азов,Айдар
  • 13 Да започват от ГЛАВНИЯТ агресор

    12 0 Отговор
    „Русия е агресор!“, „Русия застрашава световния мир!“, „Русия настъпва!“, „Русия е абсолютното зло!“, пищи „цивилизованият“ Запад. Който за последните 50 години извърши над 170 преврата, интервенции, бомбардировки и политически убийства срещу над 180 суверенни държави и погуби между 17 и 20 млн. души, разбомби Белград, разлюля Близкия изток, истеризира, рекетира и трови Европа с „руска заплаха“, за да я омаломощи, превземе и подчини. Същият Запад, който за последните 18 години организира и финансира серия държавни преврати, наречени „Цветни революции“. Справка: 2000 – Сърбия; 2003 – Грузия; 2004-2005 – Украйна; 2005 – Киргизстан; 2006 – Беларус (опит), 2008 – Армения (опит); 2009 – Молдова; 2010 – Киргизстан (втори път); 2011-2013 – Русия (провокации); 2013-2014 – Украйна (втори път); 2015- 2016 – Молдова (втори път); 2015 – Армения (втори път). Под егидата на USAID, Freedom House, институтите на Маккейн, Олбрайт и Джийн Шарп.
    И плач Йеремиев за Крим! Напомням: Според „Целевия план“ Украйна-НАТО (2008), до края на май 2014 г. на мястото на Руския Черноморски флот (създаден през 1783 г. от княз Потемкин-Таврически по заповед на Екатерина тт) трябваше да се насади НАТО. Затова е плачът Йеремиев. Не за демокрацията.
    …...

    Коментиран от #16

  • 14 Механик

    9 0 Отговор
    Евопейската намквоси, кога ще поиска трибунал за онзи с епруветката дето каза, че там има хим. оръжия и това доведе до разрушаването на една суверенна държава и стотици хиляди убити?
    Кога ще има трибунал за атомните бомби над мирно население?
    Ами за Югославия и обеднения уран?
    Да изреждам ли още?
  • 15 Бай Лисан

    8 1 Отговор
    Аз пък искам специален трибунал да разследва европарламента.
  • 16 Закъсняло решение

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Да започват от ГЛАВНИЯТ агресор":

    Я колко подробно е описано всичко, за което ше бъде съдена и ще отговаря Русия пред Междуродния съд.Основния спонсор, износител на тероризма и войните, по света, Донбас, Крим....
  • 17 А бе

    7 1 Отговор
    кой ви базари вече за слива бе? Разрушихте световния ред.
  • 18 Аззззззззь

    5 1 Отговор
    Първо осъдете себе си ! По- гнусни и непочтени от вас НЯМА
  • 19 Олга

    2 0 Отговор
    Русия няма да им обърне никакво внимание след като те анулирали международно право и го заменили на правила "за свои хора".
    Крадат, убиват, свалят правителства, изтриват държави, създават криминални терористични съобщества и т.н. по списъка. И тях няма кой да разследва. Шайка.
  • 20 От страни

    1 0 Отговор
    Ще им метне Путин една бонба та ще им сбираме чарковете после из горите край Брюксел. Значи тия разбити държавици до сега не изискваха трибунали и раследвания? Убитите милиони иракци и либийци не са геноцид. До ден днешен краварите седят в Сирия и си взеха нефтените полета и пристъпи ли някой го трепат - това е норма? Ама русняците истрепали дватрийсет хиляди хохолика се сетиха за геноцид...
Новини по държави: