Last news in Fakti

23 Май, 2022 13:24 1 269 26

ЕК: България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос

  • ек-
  • българия-
  • намали-
  • зависимост-
  • изкопаеми горива-
  • внос

В документа се допълва, че това може да стане като страната ни диверсифицира доставките си на синьо гориво и увеличи интерконекторите със съседните страни за тази цел

ЕК: България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос като ускори развитието на енергия от възобновяеми източници - тази препоръка се съдържа в оповестения днес пролетен пакет на Европейския семестър, съобщава кореспондентът на БНР.

В документа се допълва, че това може да стане като страната ни диверсифицира доставките си на синьо гориво и увеличи интерконекторите със съседните страни за тази цел.

Също така се препоръчва България да усили енергийната ефективност в индустрията и в частния и обществен сграден фонд, както и да насърчава устойчиви решения при централното отопление. За догодина България трябва да гарантира, че ръстът на публичните разходи е в съответствие с цялостната бюджетна политика, като се има предвид продължаващата временна и целева подкрепа за най-уязвимите от поскъпването на енергията домакинства и компании, а и за бежанците от Украйна.

Страната ни също така трябва да увеличи публичните инвестиции за зелен и дигитален преход и за енергийна сигурност, в т.ч. като използва Механизма за възстановяване и развитие, плана RepowerEU за енергийна независимост и други европейски фондове.

След 2023 година България трябва да следва данъчна политика, насочена към постигането на разумно средносрочно състояние на бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизоня

    62 2 Отговор
    Защо трябва някой друг да ни казва какво да правим в държавата си?

    Коментиран от #9, #14

  • 2 Българка

    40 2 Отговор
    Да се спре държавната помощ за изкупуване на енергич от ВЕЦ. Да се изземе свръхпечалбата не само от държавните, а и от частните фирми, производители на енергия

    Коментиран от #15, #18

  • 3 Пич

    41 0 Отговор
    Да бе..... А населението да рупа само марули .....!!!??? Та вие да ядете , каквото си поискате ...!!!
  • 4 да се чете

    28 1 Отговор
    стегайте колана - ояли сте се
  • 5 Някой

    34 2 Отговор
    Да, вярно е. Трябва да се спрем с вноса на безоплезни изкопаеми като Кирчо и Кокорчо... Даже ЕС ни го каза в прав текст!
  • 6 БОЛШЕВИК

    35 2 Отговор
    През 1989 г. нашите предатели и престъпници ни върнаха с един век назад и ни ограбиха, сега от 2007 г. европейските престъници ни грабят заедно с марионетките си и са решили да ни върнат в средновековието!
  • 7 Момо

    27 2 Отговор
    Боклуците в ТЕЦ-овете възобновяем източник ли са ?
  • 8 Някой

    21 1 Отговор
    А, иначе, държавите в ЕС няма проблем да си използват изкопаемите горива. Това хич не ги прави зависими от тях.. Ама хич!
    Виж, онези прошляци от България - те са недопустимо зависими от изкопаемите горива. Да им се набие канчето - да не купуват, за да има за запада.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бизоня":

    Защото сме овце.
    Как веднъж не попаднахме на водач като Путин или Ердоган
  • 10 Опонент

    12 0 Отговор
    ✔България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос като ускори развитието на енергия от възобновяеми източници ✔
    😜Да се построи прословутия плавателния канал - Панчаревско езеро - Младост - Жълтите павета и градски транспорт с ветроходни яхти, велосипеди и сърф-ролери с платна. Отоплението за столичани с геотермална вода от Централна баня.😜 Горивата са скъпи и са за богатите страни.😏
  • 11 Z турбо

    21 0 Отговор
    България трябва да ограничи зависимостта си от ЕС и то спешно, че безплодните безполови "водачи" у ЕУ съвсем осъдиха фазите.
  • 12 Оги

    10 0 Отговор
    То ест - дупе да ни е яко.
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    12 2 Отговор
    С такива препоръки като нищо ще настигнем и задминем Германците. Щом си обвържем интеркънектърите, пенсиите и заплатите с Германските моментално спираме с изкопаемите горива. Нямаме нищо против, дори сме За ))
  • 14 А0talkЦSPORTУ

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бизоня":

    САЩ решават и го правят. Няма закони, няма правила, няма спогодби. САЩ решава едностранно, че нещо не и харесва и ... Пуделите в ЕС само подскачат но изпълняват това, което им нареди господаря. Хем ще се влачим по корем, хем дарове ще носим на мецана.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Лисан

    6 0 Отговор
    Тази препоръка Европейския семестър знаят къде да си я поставят.
  • 17 Стовам независим !!

    14 0 Отговор
    Аз тази зима минавам на гуми, пластмаса, найлон, обувки вкичко каквото гори да му мислят комшийте в ж.к. Манастирски ливади! Продавам колята и минавам на градския транкпорт но без да дупча билет, както правят ромите от 50 години в София ! Ще си подкрадвам у Кауфландо по някое морковче, домат, чушка по джобовете - Какво да се прави трябва да се оцелее в името на американския просперитет ! ОСТАВКА НА КИРИЛ ПЕТКОВ, ВЕДНАГА !!
  • 18 Имаме реки вятър море

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Слънце Можем да изчистим старите технологии
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Лост

    6 2 Отговор
    С 4 думи :България са го духа. Ама трябва да им покажем какво прави ръката на ватмана.
  • 21 Ани Ефремова Мисиркова! Като се

    7 3 Отговор
    Откажем от изкопаемите горива в Енергетиката, какво става да отидем на ВЕИ?? Зелената мафия това чака, Енергията от ВЕИ е 3пъти по скъпа от тази от въглищните централи и 6 пъти по скъпа от тази от АЕЦ!! Имаш ли идея колко ще струва на потребителите Ел енергията тогава, колко ше струва парното и топлата вода??? Мисирка неграмотна, консултирай се преди да, пишеш глупости!?

    Коментиран от #23

  • 22 9999

    2 3 Отговор
    С една дума-самоубииете се!
  • 23 Напротив

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ани Ефремова Мисиркова! Като се":

    Цената не електроенергията от слънцето и вятъра е много малка, но у нас за нея се плаща много заради наши политици които сключват договорите и осигуряват монопол на производителите и чрез нормативните регулации. Много малки предприятия вече имат инсталации и си добиват сами поне част от необходимата електроенергия и си намаляват чувствително сметките за ел. енергия.
  • 24 Възобновяеми източници

    0 2 Отговор
    Вятърни мелници? Анализ на източниците (публикуван миналата година, издирете го) от панели под 1%, от вятър 2,6%, е другите са между 18 и 27%. Смелчаци, които искат да ни върнат на вятърни мелници.

    Коментиран от #25

  • 25 Това е бъдещето

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Възобновяеми източници":

    Когато всеки покрив е покрит соларени панели това не е никак малка мощност. Големите соларни паркове разположени на стотици, а защо не и на хиляди декари площ генерират мощности съизмерими с блоковете на големите топло електрически централи.Потенциала за ветро генератори също не малак.Като се помисли за повече ПАВЕЦ водно електрически централи проблемите с неравномерното генериране се решават. Високата цена на въглеводородите е нещото което ще даде необходимия тласък сега във всяко лошо нещо има и нещо добро както се казва.
  • 26 Как беше

    1 2 Отговор
    Онзи прословут припев: Кой не скача е червен! Е,наскачахте ли се другаре и другарке,за да станете госпожи и господа! Наскачахте се, докато не цопнахме задружно( не и онези,който ни караха да скачаме) в тиня до шия.Няма мърдане ! Имало Диктатура на Комунизма?.Че пред тази перфидно изпипана Диктатура на шепа пудели в ЕК ,подвластни на кравефермата, който сами се предлагат и избират помежду си има ли изобщо? Да! Бяхме в соцлагера.Бяхме във Варшавския договор и СИВ( съюз за икономическа взаимопомощ) Но всяка страна се развиваше по свой начин,по свои правила и закони.Единствено заковано като закон за всички членки беше: Никаква частна собственст с изключение на дребните земеделски стопани.Всички стратегически отрасли 100% държавна собственост.Всички стоки се определят ценово от Комитет по цените.при задължително спазване на Български Държавен стандарт за производство.Затова храна,ток,вода,парно,жилиша бяха почти без пари.Дотам ви размътиха мозъка,че ви внушиха безумната теза:Да било е евтино,но държавата го е субсидирала.Ами и сега да ни" субсидират" няма да се откажем.Хайде дружно..Кой не скача...( ако все още ви е останала сила да скачате).Превърнаха ви в доброволни слуги, с миража ..Всичко от теб зависи.Дори да станеш супер богат.Е,някой станаха- със завод за 1 лев и баба може.
Новини по държави: