Last news in Fakti

30 Май, 2022 12:20 2 667 38

Турция обвини Гърция, че не опазва османското културно наследство

  • турция-
  • гърция-
  • османска империя-
  • наследство-
  • света софия

След съобщения за повреди по "Света София", паметника от византийската епоха в Истанбул, който беше превърнат в джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Турция обвини Гърция в лошо отношение към културното наследство на Османската империя

Турция обвини Гърция, че не опазва османското културно наследство - 1
Снимка: Уикипедия

След съобщения за повреди по "Света София", паметника от византийската епоха в Истанбул, който беше превърнат в джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Турция обвини Гърция в лошо отношение към културното наследство на Османската империя, пише гръцкият вестник "Катимерини"

"Фактът, че тези, които се предполага, че са разстроени от (повредите на) "Света София", не се противопоставиха на разрушаването на джамиите в Гърция, (паметници на) културното наследство, датиращи от 16 век, които са превърнати в кина, изложбени пространства, хотели и складове, е твърде сериозен и говори за лицемерие", написа Министерството на националната отбрана на Турция в "Туитър"

"Гръцката администрация, която отказва дори да предостави гробове на мюсюлманите, след като умрат, се опитва да подвежда собствения си народ с груби заблуди... Не можете да покриете слънцето с кал", се казва в публикацията на турското отбранително министерство.

Припомняме, че на 18 април бяха установени повреди по Императорската порта на хилядолетнта църква Света София в Истанбул. Тя бе превърната в джамия през 2020 година, като преди това функционираше като музей.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дървени

    10 6 Отговор
    Глави Балкански
  • 2 Факт

    37 18 Отговор
    За 500 години на Балканите Османската империя не е оставила почти нищо.Някоя и друга джамия повечето строени върху по стари църкви.

    Коментиран от #9, #17

  • 3 Делю Хайдутин

    30 19 Отговор
    Османците нямат култура.
  • 4 домуси

    28 14 Отговор
    А в Турция опазват ли се джанъм? За Света София нещо да кажете амуджи?

    Коментиран от #10

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    Голям "майтап" ще стане ако Турция и Гърция /страни членки на НАТО/ се подпукат.

    Коментиран от #35

  • 6 Историчка

    31 20 Отговор
    Турците са строили само мостове и джамии, защото Османската империя е била империя на диващината и простащината!

    Коментиран от #19

  • 7 Килимчето на Мицотакис

    2 6 Отговор
    Джетс Фор Ердоган ЙОК - Сълзи и Сополи ЕВЕТ 🤣🤣🤣
  • 8 добрия мюсюлманин

    9 21 Отговор
    турците имаме морал! това е заради религията ни. тя казва, че ако вземеш нещо което не е твое, аллах ще накаже теб и семейството ти в пъти повече от придобитото. нека върнем турция на тези на които принадлежи, българи, гърци, арменци, кюрди, перси, араби.
  • 9 Неоспорим ФАКТ е, че

    24 18 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Жеравна, Боженци, Мелник, Трявна, Копривщица, Арбанаси, Котел, плюс стотици, църкви манастири, чаршии, конаци, мостове са останали от Османлиите. И те са май единствените обекти, които се посещават от туристите. Нещо значимо да сте построили през последните век и половина ?! Ако не смятаме, разбира се, гигантският кензалник на Комунистическите Фараони, изтакован на Бузлуджа.

    Коментиран от #11, #14, #34

  • 10 Турция - Уганда - Зимбабве

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "домуси":

    Превръщането на Света София, обект на световното наследство, в джамия и нейният вандализъм натъжават всеки човек, който уважава историята.

    Коментиран от #24

  • 11 Ел Греко

    14 14 Отговор

    До коментар #9 от "Неоспорим ФАКТ е, че":

    Хахаха..аз строител-турчин не познавам. Не е случайна приказката, че когато в Гръчко става земетресение, в Турция новите къщи падат. Факт. А всички гореизброени от теб са построени въпреки османското владичество. И това е факт.

    Коментиран от #28

  • 12 Хайл

    16 15 Отговор
    Църквата може да се повреди, но джамия не може.... Бааааси турското лицемерие, също като потурчването цели 5 века с нечувани зверства от турците спрямо християни а щом тръгнаха да ги покръстват с нашенски имена ревяха като заклани... ТОВА Е ТУРСКОТО ЛИЦЕМЕРИЕ
  • 13 Машала

    9 4 Отговор
    Да си припомним отношението на така наречените Османци към Пантеона в Атина. А Св. София в Истанбул е джамия! Всеки има право на вероизповедание, но без политика! Ако Св, София си възвърне християнския облик, тогава Турция да има претенции!

    Коментиран от #23

  • 14 Хайл

    9 12 Отговор

    До коментар #9 от "Неоспорим ФАКТ е, че":

    Я пак за стотиците църкви и манастири останали от османлиите да разясниш КАК АДЖЕБА СА ПРАВЕНИ ОТ ТЯХ????? от историята е видно че са ги СЪБАРЯЛИ, ОПУСТОШАВАЛИ И ИЗГАРЯЛИ.... ТИ МАЙ НЕ СИ С ВСИЧКИЯ СИ

    Коментиран от #18, #20

  • 15 културен

    8 9 Отговор
    ОТ НАЩА ДЖАМИЯВ СОФИЯ, САМО ТОАЛЕТНА СТАВА.
  • 16 Бай Турко

    11 7 Отговор
    Света София не бише превърната в джамия,тя си е джамия от 1453 год. Насам
  • 17 Анонимен

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Абсолютно невярно. 90% от църквите са построени при османския период.
  • 18 През средата на 17 век

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    ЕВЛИЯ ЧЕЛЕБИ, знаменитият пътешественик, многократно е преминавал през българските земи. Посетил е стотици градчета и села. Пише чиляка ; къде, колко бани има - дори в най-невзрачните места. Докато хуманните, цивилизовани европейци си изхвърляха гощните гърнета направо на улицата, нашите "роби" се капеха в тези обществени хамами. Само в Пловдив, например, е имало повече от десетина. Много от тях функционираха и през Буржоазна България, но комунягите, безмазговие, ги сринаха, за да могат патом по-лесно да обвиняват турците, колко са "мръсни", кароче, какви "диваци и варвари" са. А аз като гледам през джама грязните панелки на СоциализЪма, разровените пътища между тях и глутниците кучета /не само/ около контейнерите за смет, се чудя дали не съм в Уганда, или Зимбабве.

    Коментиран от #22

  • 19 ЖелезниЧар

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Историчка":

    Вижте кога е построена първата железопътна линия Русе-Варна в някогъшната Оснанска Държава. Дори да са в губещо време правят много за сектора и в район познат за нас като Румелия до съединението на България.
  • 20 Събирали, Опустошават и Изгоряли са

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хайл":

    Вашите Гайдуци, ужким народни закрилници. В "Шибил" Йовков добре е описал, що кесии и скъпоценности са взели "под закрила" пладнешките разбойници. Потомците им, Кремльовски Комуняги и Путиняги, до ден днешен продължават да опустошават България.
  • 21 Ум под фес няма

    9 15 Отговор
    За пръв път чувам за "османското културно наследство", мъча да си спомня нещо за културния период на 500 годишното "съжителство" и не мога...,все ми искача пред очите робство, геноцид и зверства.
  • 22 Ум под фес няма

    7 13 Отговор

    До коментар #18 от "През средата на 17 век":

    В България е имало бани още през средновековието 7-8 век. Едни 600-700 години преди османския ботуш да затрие най- богатата и културна държава.

    Коментиран от #26

  • 23 ХрамиСто

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Машала":

    Защо трябвало Света София да се върнела "отново" в църква не би ли трябвало по вашата логика да се върне отново като първоначален първобитен многобожен ритуален храм дори и гръцки да е.
  • 24 аферим

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Турция - Уганда - Зимбабве":

    османско и културно ... не става

    Коментиран от #36

  • 25 Павел пенев

    5 5 Отговор
    За нас не може джамиите да са по важни от църквите. Вземете си ги в Турция и там ги експонирайте в музеи от 16 век.

    Коментиран от #27

  • 26 Умен шапкар няма

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ум под фес няма":

    Ако имаше, България нямаше да остане без армия. А за да не бъдат затиснати от разрухата на Комунистическото "Културно" наследство, почти 3 милиона българи избягаха от страната. И благодарение на Ердо, превърнал " Св. София " в джамия, стотици хиляди от тях, я посетиха на халяву, та се укултурчиха. Коги беше музей, входът струваше бая пари.
  • 27 НаМамаПавле

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Павел пенев":

    А ми именно така се праве със Света София но пак сте недоволки дори пазим и подържаме българската желязна църква в Истанбул и другата в Одрин пък за другите петдесетина църкви в Истанбул и помен си нянате камо ли за броя на действащите синагогите.
  • 28 Пашшол.........!

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ел Греко":

    Обитателите на тези къщи, конаци, чаршии, църкви, манастири, училища от Османската епоха, са Българи, а не роби. В роби се превърнаха след "асвабаждението" от 1878 година. Девизът им е : "Русороб да се наричам, първа радост е за мене ".

    Коментиран от #29

  • 29 МореСтано

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пашшол.........!":

    Питаи тоя Ел Греко има ли нотариален акт за собственост Желязната Църква Свети Стефан в Истанбул както и други такива обредни обекти и сгради носещи(ли) наименование български.
  • 30 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    1 6 Отговор
    Пълен апартейд за турско-османско наследство от тяхното минало.Както те се подиграват и лицемерничат с християнските ценности,такова трябва да е отношението ни към тях.Покушение на папа,превръщане на църкви в джамии и други теми подобни.Хвала на китайците,че поставят техните мюсюлмани,сган на полагащото им място-гета за тях.
  • 31 Кюрдистан

    1 3 Отговор
    Нахалството на феса няма край
  • 32 Коко

    2 6 Отговор
    Гърците скоро пак ще владеят Константинопол. Ще им го подари Русия. Такива са предсказанията на гръцкия монах Паисий Светогорски.
  • 33 6убфрк

    1 3 Отговор
    Какво наследство, то само срам.
  • 34 Яна

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Неоспорим ФАКТ е, че":

    90% от църквите и манастирите(православни),са унищожени от османските! Документите и арх .разкопки го доказват!+Ама че, нека глупак

    Коментиран от #38

  • 35 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А за желязната църква в Истанбул да кажеш нещо. Например кой я реставрира.
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "аферим":

    И българско културно пак не става за май.
  • 37 Иванов

    0 2 Отговор
    Една дивашка изпълнена със зверства откакто е възникнала и владяла балканите и Северна Африка не заслужава дори паметници да има където е безчинствала и се чудя защо този въпрос не искат да го решат редица правителства Ами обяснението е че има насаден вековен страх да не обидим съседа и някакви договори от чанти века а Ердоган щом еднолично прокара закон св.софия и другите подобни да станат джамии значи може и тук и в други държави само сменяш статута им и вече държавата ще решава какво е и и за какво да служи но няма воля.
  • 38 Яно, ма ?!

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Яна":

    Чувала ли си за кърджалиите и даалиите, опустошили България в началото на 19 век, когато империята беше в колапс от бунтовете на Пазвантоглу и подобни. Сред тях имаше безброй българи ; редови и главатари на чети. И документи има, колкото щеш, че и романи и разни други писаници. Именно те опожариха и разграбиха много култови здания и на двете религия , заради ценното имущество в тях. И Вазов в "Под Игото ", пише какви съкровища са се съхранявали в манастирските ракли. Да не говорим какви поразии нанесоха на това Османско/ и не само/ наследство комунистическите Кърджалии и Даалии, колко духовници изтрепаха, колко Божи храмове оскверниха. За да тържествуваме днес с изтънчената култура на .....ЧАЛГАТА.
Новини по държави: