Last news in Fakti

7 Юни, 2022 11:01 1 046 4

Британски журналист и бразилски експерт са изчезнали в Амазония

  • амазония-
  • журналист-
  • експерт-
  • изчезнали-
  • власти

Това съобщиха в понеделник властите и групи, защитаващи правата на коренното население

Британски журналист и бразилски експерт са изчезнали в Амазония - 1
Снимка: Shutterstock

Британски журналист и бразилски експерт по коренните народи – и двамата получавали заплахи преди, са изчезнали в отдалечен регион на Амазония. Това съобщиха в понеделник властите и групи, защитаващи правата на коренното население, предаде Франс прес.

Петдесет и седем годишният независим журналист Дом Филипс изчезна по време на изследвания за бъдеща книга в долината Джавари заедно с Бруно Арауджо Перейра, признат специалист по въпросите на коренните етноси, информира британският в. "Гардиън", чийто редовен сътрудник е Филипс. Връзка с двамата няма от неделя сутринта, предаде БТА.

Разположена в югозападната част на Амазонската екваториална гора, недалеч от Перу, долината Джавари е труднодостъпна и обитавана от племена, двайсетина от които живеят в пълна изолация. Въоръженото насилие в региона расте заради присъствието на нелегални копачи, златотърсачи и ловци.

Първоначалните издирвания с участието на аборигени – "чудесни познавачи на региона", останаха без резултат, съобщиха Съюзът на аборигенските организации в долината Джавари и Обсерваторията на човешките права на изолираните и неотдавна влезлите в контакт аборигенски народи.

Прокуратурата информира, че полицията е натоварена с издирвателна операция под ръководството на флота. Изчезването на Филипс и Перейра предизвика много тревоги в социалните мрежи.

Пол Шъруд, партньор на сестрата на Филипс, призова чрез Туитър властите да подсилят операцията с националната гвардия и всички сили на тяхно разположение. Сдружението на чуждестранните журналисти в Бразилия прикани държавното ръководство да действа "незабавно".

Правозащитните организации в региона заявиха, че изчезналите получили заплахи седмица преди да се изгуби връзката с тях. Те не уточниха естеството на тази заплахи, но Перейра, работил дълго време в държавна агенция по въпросите на коренните етноси, редовно ставал обект на заплахи от страна на нелегални дървосекачи и копачи, обикалящи земите на аборигените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладно племе от амазония

    14 0 Отговор
    И ние иска блажи
  • 2 дааа

    8 0 Отговор
    Ще има печено на шиш, два броя!

    Коментиран от #4

  • 3 поп Богомил

    6 0 Отговор
    В Амазония още има племена които не са известни на света, някое племе като е видяло тоя британски журналист и го е помислил за невиждан досега животински вид и са го напълнили с едни малки стрелички с отрова, после ще го препарират и ще стои близо до селището на племето.
  • 4 дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "дааа":

    Британския журналист сигурно е проповядвал за смяна на пола и децата им, да си го избират сами!
Новини по държави: