9 Юни, 2022 11:43 1 224 9

Девет лъва от пристанищния град Одеса са спасени и откарани в Румъния

  • лъвове-
  • одеса-
  • инвазия-
  • спасени-
  • зоологическа градина-
  • румъния-
  • бомбардировки

По време на което екипът е рискувал живота си, за да отведе прегладнелите животни далеч от пътя на руската инвазия и бомбардировките

Девет лъва от пристанищния град Одеса са спасени и откарани в Румъния - 1
Снимка: БГНЕС

Девет лъва от украинския пристанищен град Одеса са спасени и откарани в Румъния след пътуване, по време на което екипът е рискувал живота си, за да отведе прегладнелите животни далеч от пътя на руската инвазия и бомбардировките, които прогониха над 14 милиона украинци, съобщава в. “Гардиън“.

Операцията по спасяване на лъвовете е била ръководена от Лионел де Ланж, собственик на зоопарк в Южна Африка, който от 2014 г. живее в Украйна, където спасява мечки, вълци и лъвове от животозастрашаващи условия чрез организацията „Воини на дивата природа“ (Warriors of Wildlife).

След тридневно пътуване, започнало от румънския град Сучава, който се намира на около 50 км от границата с Украйна, лъвовете са спасени и докарани в зоологическа градина в румънския град Търгу Муреш. Спасителният екип се е състоял от група ветерани от британската армия и един ветеринар.

В. „Гардиън“ е разговарял с Де Ланж в кафене в Букурещ след акцията. С тези девет лъва, броят на дивите котки, спасени от него от Украйна, достига 38.

В Украйна има необичайно висок брой екзотични животни, държани в частни зоологически градини, хотели и други туристически центрове, отбелязва „Гардиън“. Руската инвазия в Украйна, която доведе до преместването на над 14 милиона души, от които най-малко половината станаха бежанци, предизвика масово изселване и на животни, отбелязва вестникът.

Де Ланж разказва пред „Гардиън“ трудностите, през които е преминал спасителният екип, по време на пътуването: още в началото на спасителната операция се е счупил един от автомобилите; наложила се е промяна в маршрута, за да се избегнат руските бомбардировки; водени са множество преговори с властите в Молдова и в Украйна по издаването на документи и уреждането на полицейски ескорт в случай, че някое от животните успее да избяга.

Четири от лъвовете са били превозени в микробус, други четири – във военен камион, а деветият – в преоборудвана линейка. Според Де Ланж най-трудната част от операцията е била намирането на зоологическа градина, която да приеме временно лъвовете. Най-големият лъв тежи 230 кг.

Зоологическата градина в румънския град Търгу Муреш се е съгласила да приеме лъвовете до 1 септември. Дотогава Лионел де Ланж се надява, че ще намери подслон на дивите котки в САЩ, където да останат за постоянно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееех Мони, Мони

    5 0 Отговор
    Че кой ще ги закача животинките!? Най много да ги пуснат в Тайган да се радват на свободата си.
  • 2 Тия пак пишат глупости

    8 0 Отговор
    Одеса въобще не е бомбандирана,какво са спасявали и защо?Откраднали са им лъвовете,както на нас тигрите от Пазарджик.
  • 3 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    не знам какво заплашва черноморските лъвове но над 400 делфина са загинали от януари насам

    Коментиран от #6

  • 4 Мефистофел

    4 1 Отговор
    А за хората там някой ще се погрижи ли? Или ще им устроите кремация като в Дома на профсъюзите?
  • 5 КопеуетоПаситто

    5 0 Отговор
    А нашият лъв,върху, герба ни няма кой да го спаси .Сулю Паситто-П0д.л0гата краварска иска да го "кастрира".
  • 6 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    Нормално има военни действия там използват хидролокатори които смущават естествените локатори на делфините те коминикират с тях и се губят
  • 7 бабофила Френски

    4 0 Отговор
    Има печатна грешка...не е украйнският град Одеса, а е Руският Одеса
  • 8 хмм

    3 1 Отговор
    От хората не се интересуват, а от лъвовете. Извратените евроценности.
  • 9 Гост

    2 0 Отговор
    Одеса ли превземат вече?
Новини по държави: