Last news in Fakti

24 Юни, 2022 07:35 986 7

ЕС не даде статут на Грузия, но вярва в напредъка на страната

  • грузия-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • брюксел-
  • напредък-
  • статут

На вчерашната среща на върха на ЕС Грузия не получи статут, но Брюксел даде надежди на страната

ЕС не даде статут на Грузия, но вярва в напредъка на страната  - 1
Снимка: БГНЕС

На вчерашната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), евролидерите гласуваха "за" статута кандидат на Украйна и Молдова. Грузия обаче не получи такъв. Въпреки това, Брюксел даде надежди на страната, като поиска от нея изпълняване на необходимите реформи.

"Изключително важно е за страната, за хората в страната да приложат фундаменталните реформи, борбата с корупцията, независимостта на правосъдието. Въз основа на доклада на Комисията съм уверен, че ако има политическа воля в Грузия, би могло да бъде възможно те да постигнат огромен напредък. Знам, че те знаят точно какво е необходимо, за да предприемат стъпки в правилната посока. Днес ние изпращаме послание на геополитическо ниво, че има избор, направен от грузинския народ и грузинските власти - това е изборът за свободния свят, изборът на основните ценности и демократичните принципи. Искаме да работим в тясно сътрудничество с тях, за да подкрепим усилията за работа в правилната посока.", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, по време на съвместната си пресконференция с Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия (ЕК) и Еманюел Макрон, президент на Франция.

"Моето послание е, че огромното желание, което имате, копнежът за ЕС, е най-силният тласък по пътя напред. Грузия вече получи перспективата - това е голяма стъпка, много съществена перспектива към присъединяването, за да стане член. За първи път достига до този етап. Имате силна икономика, има много политически напредък. Това, което е необходимо, е да се осъществят няколко важни реформи и да се покаже политическо единство, за да се ангажира гражданското общество и да се продължи напред по тези реформи. И тогава следващите стъпки са в обсега.", каза фон дер Лайен.

Макрон заяви, че това е исторически ден и повтори очакването за реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всъщност

    22 5 Отговор
    Но ако в Грузия си направят американо-турски (натовски) преврат .. И си поставят антируски марионетки за правителство ... И изпратят децата си да гинат срещу Русия ... То , Може би , ЕС ще ги приеме . 🤔 За "кандидати" .
  • 3 Ако воюва срещу РУСИЯ

    19 3 Отговор
    Веднага я приемат
    😐😐😐😐
  • 4 Само иронизирам

    18 3 Отговор



    Обаче "стабилната" Украйна получава такъв статут.






    😉
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    12 2 Отговор
    Мерзостите отрязаха Грузия, защото тя напоследък си малко подобри отношенията с Русия.
  • 7 мммда

    8 1 Отговор
    Преди по-малко от седмица прочетох статия, че Грузия играе същата политика като на унгарците и е размислила по предложението на ЕС за пресъединяване. Не изгаря от особено желание и мисли да го поотложи.
    Днес се пише, че ЕС(клоуни) не иска да я приема. Те не искат да влизат в прехваления фалирал съюз. На грузинците си им е достатъчен един окупатор и не искат втори. Доразвили са се до някаква степен последните години и в момента са доста по-добре от България, въпреки членството, което само ни точи финансово.
Новини по държави: