Last news in Fakti

13 Юни, 2013 11:24 933 0

Огнен ад в Колорадо, евакуираха и затвора

  • пожар-
  • горски-
  • колорадо-
  • щети-
  • евакуирани
Огнен ад в Колорадо, евакуираха и затвора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 900 лишени от свобода, излежаващи присъди в затвора недалеч от град Колорадо Спрингс, бяха евакуирани заради големите горски пожари в щата Колорадо, съобщи агенция АП. Дори болните са били натоварени на автобуси и преместени в други затвори на територията на щата.

Властите взеха това решение заради близостта на едно от четирите огнища на стихията до изправителното заведение. То не е било засегнато от пламъците, но заради гъстия дим здравето на неговите обитатели било заплашено.

За два дни в Колорадо изгоряха повече от 90 сгради, много от които – жилищни, а около 7000 жители на щата бяха изведени от района на бедствието, уточни „Ройтерс“. Още хиляди хора са в готовност за спешна евакуация.

Бързо разпространяващите се пожари първоначално обхванали силно залесените хълмисти склонове североизточно от Колорадо Спрингс, след което вятърът се обърнал и пламъците се върнали към вече опожарени области, уточнили местните власти.

Цифрите за щетите се променяли със светкавична скорост, заявил на пресконференция шерифът на Ел Пасо – Тери Макета. Засега не се съобщава за пострадали. Армейски части помагат на полицията да предотврати мародерството и плячкосването от опустошените и опразнени от жители зони.

Губернаторът на щата Джон Хикънлупър е подписал указ за отпускане на над 10 милиона долара за компенсиране на щетите. До снощи са били опожарени близо 8500 акра земя, а се очаква още поне 3000 да станат жертва на огъня. Около 500 пожарникари се мъчат да овладеят  стихията.  

Над 40% от площта на щата е обхваната от нечувана суша. Ниската влажност, над 30-градусовите жеги и вятърът със скорост повече от 40 мили в час (около 65 км/ч) създават много висок риск от пожари и в следващите дни от седмицата, обявяват от Националната метеорологична служба.

Миналогодишният летен пожар във Валдо Каньон край Колорадо Спрингс бе признат за най-разрушителния в цялата история на щата. Тогава двама души (възрастна двойка) загинаха, над 350 къщи бяха напълно унищожени, а над 35 000 души - евакуирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА