Last news in Fakti

27 Юни, 2022 20:00 939 12

Швеция се надява на разрешение на спора с Турция

  • швеция-
  • турция-
  • спор-
  • магдалена андершон -
  • нато

Швеция се надява, че спорът с Турция ще намери решение възможно най-скоро, а в най-добрия случай и преди започващата утре в Мадрид среща на върха на НАТО

Швеция се надява на разрешение на спора с Турция  - 1
Снимка: ЕС / Магдалена Андершон

Швеция се надява, че спорът с Турция ще намери решение възможно най-скоро, а в най-добрия случай и преди започващата утре в Мадрид среща на върха на НАТО. Това заяви шведският премиер Магдалена Андершон след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Силно се надявам да завършим успешно преговорите съвсем скоро, в най-добрия случай - преди утрешната среща, посочи Андершон в съвместно изявление със Столтенберг след края на общата им среща в централата на пакта в Брюксел. Тя уточни, че се е свързала с турския президент Реджеп Ердоган и разговорът е бил "добър и конструктивен". Искаме да постигнем решение на въпроса с Турция заедно с НАТО и Финландия, добави шведският премиер.

Възможно най-решително осъждаме тероризма във всеки вид и проявление, заяви Андершон. Тя допълни, че кюрдската партия ПКК е обявена от ЕС за териростична организация и Швеция също я възприема по този начин. По нейните думи Швеция предприема законодателни промени, включително с предстоящото изменение на конституцията, за усилване на борбата с тероризма. Тя увери, че Швеция няма да бъде закрилник за терористи, ще работи за бързото връщане на уличените, както и че исканията за екстрадиция се разглеждат по съответния законов ред.

Столтенберг уточни, че също е разговарял с Ердоган, както и че преди началото на заседанието в Мадрид се предвижда среща между турския президент и представителите на Швеция и Финландия, чиито молби за членство в НАТО се сблъскват с недоволството на Анкара. Работим много активно по следващите стъпки, добави той. По неговите думи турските притеснения са основателни и трябва да бъдат взети предвид.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    5 1 Отговор
    НАДАЙ СЕ..ЙО...ХЪХЪХЪ...
  • 2 бай Амет чобана

    14 2 Отговор
    Пара приготвихте ли? Квот не става с пара става с много пара. Султана е практичен човек. Пазарлък ще има иначе как. Капаро поне пригответе.
  • 3 Бай Ганйо

    5 1 Отговор
    Апостола бойко е башта на бедния българин

    Коментиран от #6

  • 4 Пръц

    3 1 Отговор
    “Надай се мъжо на пияна жЕна” са казали Турците на жената—мъж президент на Швеците Андерсон едикояси .
  • 5 ха дано ама надали

    5 5 Отговор
    Да се надяваш, че ще се разбереш с Ердоган все едно да си убеден, че можеш да се разбереш с Путин. Нали той копира голяма част от поведението на Ердоган и резултата е аналогичен. По добре да се откажат от НАТО и да преговарят с Путин, там може и да успеят все още да направят пробив.
  • 6 Бай Бай

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганйо":

    А Лена—Общата ще е майка на малките Кирчовчета.
  • 7 Собомон

    5 2 Отговор
    "Разумният, виждайки опасност, се спасява. А смелите отиват напред и умират."

    Тази ЖЕНА, явно не знае какво е война и колко страдания може да донесе на населението на Швеция тя ?!

    Действията на шведският премиер, създават впечатлението, че Швеция не е СУВЕРЕННА държава !
    Досега са нямали НИКАКВИ проблеми с Русия, но под ДИКТАТА на САЩ се включват ПРЕДВОЕННО в техния блок, вместо да търсят НЕУТРАЛИТЕТ !

    Неслучайно Лавров, прави съпоставка с Втората Световна Война, когато Германия НАТИКВА във ВОЕНЕН БЛОК цяла Европа срещу Русия !

    Сега САЩ правят същото !
    Създадоха коалиция от ГЛУПАВИ НАЦИИ, които да ПРОТИВОПОСТАВЯТ на Русия, и както през Първата и Втората Световни Войни, бойните действия да се водят НАВСЯКЪДЕ по света, но не и на КОНТИНЕНТА Северна Америка !

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дръж фронта

    11 2 Отговор
    Реджеп. Никакви отстъпки пред скандинавските терористи.
  • 10 Соломон

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "'къф ти е проблема":

    Аз, съм пацифист !

    Опитвам се да убеждавам хората да не ВОЮВАТ за чужди интереси !

    "Във войната НЯМА значение КОЙ е ПРАВ, а кой ОСТАВА" - Уинстън Чърчил
  • 11 Браво

    14 0 Отговор
    Ердоган пак постигна своето.... шведите почнаха да казват, че ПКК е терористична организация и ще връщат лицата, които иска Ердоган,също,че ще направят промени в шведската конституция..... Значи можело,а защо трябваше да се дърпате толкова време... Реджеп Тайип Ердоган е един Велик Лидер,турците да лягат да стават да се благодарят на Аллах,че имат такъв Лидер, който брани интересите на Турция , веднъж на 100 години се ражда такъв Лидер
  • 12 Само бавно и полека с клякането

    4 1 Отговор
    Че да не седнете кръста като Мичотакис
Новини по държави: