Last news in Fakti

14 Юни, 2013 08:32 1 299 0

Населението на България ще продължи да намалява

  • оон-
  • население

Населението на България ще намалее с 15% до средата на XXI век. Тази тревожна тенденция се отбелязва в доклад Фондът на ООН за населението, предаде ИТАР-ТАСС.

От Световната организация прогнозират, че населението на Земята ще продължи да се увеличава заради високата раждаемост в бедните и развиващите се страни. Само през следващия месец ще достигне 7.2 милиарда души, прогнозира ООН, а до 2100 г. – до 10.9 милиарда души.

Най-съществен прираст в броя на жителите се очаква в най-бедните райони на планетата, където до 2050 г. населението ще се увеличи двойно. Най-голям прираст се очаква в Конго, Нигер, Нигерия, Индия, Танзания, САЩ, Уганда и Етиопия.

В същото време до средата на века България заедно с Румъния ще са в една група с Куба, Беларус, Украйна и Русия, където населението ще намалее с близо 15%.

Настоящите лидери по численост на населението – Китай и Индия – ще се изравнят до 2028 г., когато в двете страни ще живеят по около 1.45 милиарда души. След това китайското население ще започне да намалява, а индийското да се увеличава.

В доклада се отбелязва, че ще се запази тенденцията на „застаряване” на населението, като жителите над 60-годишна възраст ще се утроят до 2100 г. до 3 милиарда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА